Banner 980x90

Turpmākā gada laikā Valkas novada pašvaldība lems par Ozolu skolas, kurā mācās tikai astoņi bērni

Valmiera, 20.sept., LETA. Turpmākā gada laikā Valkas novada pašvaldībai nāksies izšķirties, ko iesākt ar Ozolu sākumskolu, kurā mācās tikai astoņi bērni.

Skola jau ir reorganizēta, taču plānoto 12 skolēnu vietā mācību iestādi apmeklē tikai astoņi bērni, aģentūrai LETA pastāstīja Valkas novada pašvaldības Izglītības, kultūras, sporta un jaunatnes nodaļas vadītājs Rolands Rastaks.

Ja skola tiek reorganizēta, tas nenozīmē, ka nesamazināsies skolēnu skaits arī paliekošajās klasēs, atzīmē Rastaks. Piemēram, ja vecākiem uz Valku vai tuvāko kaimiņu novada skolu jāved 7.klases skolnieks, viņi turp vedīs arī otru bērnu, kas mācās jaunākajās klasēs. Tas arī esot viens no argumentiem par labu arī Vijciema un Kārķu pamatskolu saglabāšanai līdzšinējā statusā - jaunākajiem bērniem izglītība jānodrošina pēc iespējas tuvāk mājām.

Jaunāko bērnu došanās līdzi vecākajiem brāļiem un māsām ir iemesls, kādēļ Ozolu skolas skolēnu skaits samazinājies līdz astoņiem bērniem. Tomēr palikušo bērnu vecāki nevēloties skoliņas slēgšanu un negrib domāt par jaunāko klašu bērnu vešanu 30 kilometru attālumā uz tuvāko Valkas novada pašvaldības skolu, stāsta Rastaks.

Tādā gadījumā nāktos sadarboties ar kaimiņu pašvaldībām, taču tas nenozīmējot tēriņu samazināšanos.

"Pirmā pašvaldība, kas reorganizē skolu, riskē, ka bērnu skaits tāpat samazināsies," norāda Rastaks un stāsta, ka Kārķu pamatskola konkurē ar skolu Naukšēnu novadā, kas jau esot gatava sūtīt uz blakus novadu autobusu, lai vestu visus Kārķu bērnus pie sevis. Līdzīga sāncensība ir arī Vijciema pamatskolai ar Bilskas skolu Smiltenes novadā.

Pašlaik novadu sadarbībai traucējot pašvaldību norēķini, norāda Rastaks. Pašvaldība zaudē naudu samazinot skolas, taču tai tāpat ir jāmaksā par bērniem, kas mācās kaimiņu novados.

Pašvaldība arī zaudējot naudu par ģimenēm, kas ir deklarētas Valkas novadā, taču faktiski tur nedzīvo. Pašvaldībai nav instrumentu, lai to sakārtotu, tādēļ jāturpina maksāt arī par šiem skolēniem.

Rastaks nenoliedz, ka Ozolu sākumskolas uzturēšana ir dārga, taču ēka neesot galīgi tukša, jo tur esot arī seši pirmsskolas audzēkņi. Pašlaik mācības tiek organizētas divās apvienotās klasēs, ar bērniem pastāvīgi strādā divas skolotājas, bet divas atbrauc, lai pasniegtu atsevišķus priekšmetus. Pirmsskolas posmā ir viena skolotāja.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)