Banner 980x90

Tomātu audzētāja Natālija Zeltiņa: sācies stādu sagatavošanas laiks

Līdz ar marta sākumu sācies tomātu stādu sagatavošanas jeb sējas laiks. Šogad piemērotākie datumu tomātu sēklu stādīšanai ir 5., 6., 14., 22., 23. un 31.marts, kā arī 1.,2.,3.,4.aprīlis, pilsētas informācijas portālam Valmiera24.lv pastāstīja dārzkopības entuziastu kluba "Tomāts" Valmieras nodaļas biedre Natālija Zeltiņa.

Lai informētu valmieriešus un apkārtējo novadu iedzīvotājus par efektīviem tomātu stādu sagatavošanas veidiem, trešdien, 4.martā Valmieras muzejā notika seminārs  "Viss par tomātu audzēšanu", kas rīkots sadarbībā ar dārzkopības entuziastu kluba "Tomāts" Valmieras nodaļu.

Tā laikā Zeltiņa apmeklētājus informēja par tomātu sēklas sagatavošanu, lai iegūtu veselu stādu.

"Pirms notiek stādīšanas proces, sēklas apleju ar ūdeni, kurā pamērcēti zilie graudi. Tas sēklu dezinficēt un stiprina auga imunitāti. Ir ļoti svarīgi sagatavot veselu sēklu, no kuras izaugs vesels stāds, jo augu pasargāt no slimībām ir krietni vieglāk nekā ārstēt. Pēdējo gadu laikā es pievēršu lielu uzmanību arī zemei, kurā sēkla tiek izstādīta. Parasti iegādājos sējamo kūdru, taču papildus tai sagatavoju arī ūdenī izmērcētu rupjo granti," norāda Zeltiņa.

Kad sēklas un grants ir dezinficētas, tomātu audzētāja iestāda sēklas kastītēs un izmanto dabīgus audzēšanas stimulatorus. Kā vienu no pašas iecienītākajiem stimulatoriem Zeltiņa min alvejas sulu, kas atšķaidīta proporcijā - 1 mililitrs pret 1 litru ūdens.

"Alvejas sulu var lietot ne tikai priekš sēklas, bet to var smidzināt arī uz stādiem," skaidro Zeltiņa.

Kad tomātu sēklas iestādītas, sējuma kastītes uz trim dienām jānovieto tumšā vietā, kur temperatūras nepārsniedz aptuveni plus 12 grādus. Pēc tam sēklas augšanai var turēt telpā, kur temperatūra dienas laikā sasniedz plus 20 grādus, bet naktī aptuveni plus 16 grādus.

Kā Valmiera24.lv novēroja, lekcijas apmeklētājus interesēja, ko darīt, ja dārzā parādījušās baltās lapu blusiņas. Zeltiņa norādīja, ka bez ķimikālijām to izdarīt ir grūti, taču kaitēkļa sadētās olas un kāpurus lapu apakšpusē var apsmidzināt ar bioloģiskajiem augu aizsardzības līdzekļiem vai dzērienu "Coca-Cola".

Tāpat seminārā ar padomiem dalījās tomātu audzētāji Inese Zemeša no Kocēniem un Jānis Andersons no Siguldas novada.

Andersons pastāstīja par piķēšanas procesu jeb stāda pārstādīšanu, kas jāveic līdzko izdīgusi sēkliņa un parādījušās pirmās lapas. Viņš norāda, ka sējums jāpiķē, kamēr augi nav izstīdzējuši.

Pirms piķēšanas sējuma kastītes jāaplej ar ūdeni. Tomātus var piķēt kastītēs, bet, ja ir iespēja, katru stādu var piķēt savā podā vai kastītē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)