Banner 980x90

Sieviešu veselības jautājumi, kas jārisina ginekologa kabinetā

Sievietes dzīvi lielākā vai mazākā mērā visu laiku ietekmē viņas īpašā un sievišķā būtība – hormonālais fons, ikmēneša cikls, reproduktīvās funkcijas uzplaukums un noriets. Tas ir ceļojums pa kalniem un lejām, kas ietekmē gan sievietes pašsajūtu, gan arī fizioloģiskos procesus. Tāpēc ir tik būtiski savlaicīgi sekot visiem šiem aspektiem, uzraugot savu reproduktīvo veselību.

Ginekoloģija ir tā medicīnas nozare, kas specializējusies visos ar sieviešu intīmo veselību saistītajos jautājumos. Ginekoloģija risina gan akūtas situācijas, gan veic diagnostiku un piemērotu ārstēšanu, kā arī nodrošina individuāli pielāgotu profilaktisko veselības uzraudzību sievietēm visas dzīves garumā. 

Jautājumi un problēmas, kas sievietēm noteikti jārisina ginekologa kabinetā
Kontracepcijas jautājumi

Līdz ar menstruāciju sākšanos aktuāls kļūst arī kontracepcijas jautājums. Mūsdienās meitenes dzimumdzīvi mēdz uzsākt agrāk, nekā mums varētu šķist un gribētos. Protams, te būtiska ir dzimumaudzināšana gan ģimenē, gan skolā, tomēr par kontracepciju ir jārunā un jādomā laikus. Tas ir jautājums, ko jārisina vēl pirms uzsākta dzimumdzīve. Katrā vecuma posmā kontracepcijas izvēle var būt cita, tāpēc ir svarīgi kopā ar ginekologu izvērtēt visus aspektus un izvēlēties vecumam, veselības stāvoklim un dzīvesveidam piemērotāko kontracepcijas veidu. 

Diemžēl arī sievietes, kurām jau ir 30 un vairāk gadu, mēdz pret kontracepcijas jautājumiem izturēties vieglprātīgi, izmantot nedrošas metodes, pakļaujot sevi nevēlamas grūtniecības riskam. 

Grūtniecības plānošana
Stabilās pāru attiecībās bieži vien bērniņš ienāk neplānoti, tomēr tas kļūst par gaidītu un mīlētu mazuli. Bet daudz atbildīgāk gan pret sevi, gan gaidāmo mazuli būtu tomēr plānot ieņemšanu un gatavoties tam jau vairākus mēnešus iepriekš. Sievietei vajadzētu doties pie ginekologa un informēt, ka plāno bērniņu. Ārsts veiks pārbaudes, sniegs rekomendācijas par dzīvesveida aspektiem, varbūt ieteiks jau laikus lietot kādus vitamīnus. Ja tomēr ir kādas veselības problēmas, vislabāk tās novērst pirms grūtniecības iestāšanās, lai lieki neriskētu ar sievietes un mazuļa veselību grūtniecības laikā, kad efektīva ārstēšana var būt apgrūtināta.

Grūtniecības uzraudzība
Protams, ka, neskatoties uz to, vai grūtniecība ir plānota vai neplānota, noteikti ir jādodas pie ginekologa, kurš apstiprinās šo faktu, veiks nepieciešamos izmeklējumu un izveidos grūtniecības uzraudzības plānu. Tas ir ļoti būtiski, lai sagaidītu veselīgu mazuli.

Grūtniecei ir ļoti svarīgi pilnībā uzticēties ārstam, kuru viņa apmeklē, justies komfortabli un droši, būt pārliecinātai, ka saņem kvalitatīvu ginekoloģijas pakalpojumu. Bieži vien sieviešu izvēle ir privāta klīnika, kur tiek nodrošināta augstas kvalitātes ginekoloģija, tiek izmantotas jaunākās paaudzes medicīnas iekārtas un darba metodes.

Sāpīgas, neregulāras menstruācijas
Šī ir samērā izplatīta problēma, ar kuru sievietes pārāk reti vēršas pie ginekologa, jo uzskata, ka tā tam ir jābūt. Tomēr pārmērīgi sāpīgas, asiņainas mēnešreizes nav norma. Tas var liecināt par kādām problēmām, saslimšanām, arī hormonālo disbalansu. Tāpēc par šo situāciju ir jāstāsta ginekologam, kurš atradīs risinājumus, kā novērst šos simptomus un uzlabot sievietes dzīves kvalitāti.

Nepatīkami simptomi – sāpes, izdalījumi, nieze utt.
Ikvienu sievieti pēkšņi var piemeklēt nepatīkami un traucējoši simptomi intīmajās zonās. Tie var būt pārmērīgi izdalījumi, sāpes, nieze, diskomforts tuvības laikā. To visu pēc iespējas ātri vajadzētu risināt pie ginekologa. Vilcināšanās un cerība, ka pāries pats no sevis, var situāciju tikai pasliktināt, apgrūtināt ārstēšanu. Un galu galā – nav jāsamierinās ar diskomfortu un dzīves kvalitātes traucējumiem, ja mūsdienu ginekoloģija to visu efektīvi var atrisināt.

Ikgadējās profilaktiskās pārbaudes un dzemdes kakla vēža skrīnings
Laba sievišķā veselība lielā mērā balstās tieši uz profilaktisko ginekoloģiju. Tas nozīmē, ka sievietēm arī tad, ja nav nekādu akūtu jautājumu, tomēr reizi gadā ir jādodas pie ginekologa, lai veiktu pārbaudes, parunātos ar ārstu, veiktu tik būtisko dzemdes kakla vēža skrīningu. Ginekoloģijā ir daudz slimību, kas attīstās slepus, bez izteiktiem simptomiem, bieži vien tās ir onkoloģiskās kaites. Saslimstība ar dzemdes kakla vēzi Latvijā ir augsta, tāpat arī nav patīkams fakts, ka vairumā gadījumu šo slimību atklāj novēloti. Valsts šobrīd īsteno apmaksātu skrīninga programmu, kas ļauj sievietēm bez maksas veikt šo pārbaudi.

Menopauze un tās izpausmes
Kad sievietes sasniegušas briedumu, viņu reproduktīvā sistēma sāk kļūt gausāka un gatavojas pavisam beigt savas aktīvās gaitas. Tas ir laiks, kad tuvojas menopauze, tā katrai var iestāties citā vecumā, izpausties vieglāk vai nepatīkamāk. Jebkurā gadījumā arī šis dzīves posms nav jāizdzīvo vienatnē. Ginekologa padoms, atbalsts un varbūt arī medikamenti palīdzēs justies daudz labāk, saprast, kas notiek ar ķermeni, kā pielāgoties šīm pārmaiņām. Tāpēc jaunajām sievietēm vajadzētu iedrošināt savas mammas arī menopauzes laikā doties pie ginekologa.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)