Banner 980x90

Saeima FKTK priekšsēdētāja amatā ieceļ Pēteru Putniņu

Pēteris Putniņš/ Foto: Lita Krone/ LETA
Pēteris Putniņš/ Foto: Lita Krone/ LETA

Papildināta visa ziņa

Saeima ceturtdien, 11.februārī, Pēteru Putniņu iecēla Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja amatā, pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informēja Saeimas preses dienestā.

Kā ziņo aģentūra LETA, Putniņa iecelšanu amatā atbalstīja 92 deputāti, neviens nebija pret vai atturējies. Divi parlamentārieši - Jānis Ādamsons (S) un Juris Viļums (LRA) - balsojumā nepiedalījās.

Putniņš šajā amatā iecelts no šodienas, un viņa pilnvaru termiņš ir seši gadi.

FKTK jaunais priekšsēdētājs paziņojumā medijiem atzīst, ka novērtē Saeimas sniegto uzticības mandātu šim amatam, bet reizē apzinās, ka FKTK turpmāk sagaida ļoti dinamiska darba periods. "Ir jāpaveic viss, par ko esam vienojušies gan Saeimā, gan ar starptautiskajiem partneriem, lai realizētu iestāšanās sarunas ar OECD, kā arī stiprinātu Latvijas finanšu sektora reputāciju saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu, iedibinot augstākos standartus šajā jomā. No tā savukārt izriet, ka jāturpina audzēt un pilnveidot FKTK personāla kapacitāte. Pie tā arī strādāsim," sola Putniņš.

FKTK sākusi darbu pie audita procesa organizēšanas Latvijas kredītiestādēs, kas ietvers neatkarīgu ekspertu piesaisti no ASV, lai novērtētu atbilstības pārbaudi Latvijas kredītiestādēs noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, kā arī nepieciešamās metodoloģijas izstrādi. Procesa izpilde plānota šā gada pirmajā pusgadā. Šī darba rezultāti lielā mērā noteiks FKTK nākamā gada tālāko darbu plānošanu.

Putniņš iepriekš atzina, ka plānotais neatkarīgais audits nerezidentu segmentā strādājošajās Latvijas bankās ir ārkārtīgi nopietns, revolucionārs, bezprecedenta gadījums. Šī audita mērķis ir panākt, lai nebūtu šaubu par banku darbību. "Nerunājam par biznesa iznīcināšanu, bet par esošā nostiprināšanu," iepriekš uzsvēra Putniņš. Viņš atzīmēja, ka veselīgam biznesam ir vieta Latvijā, bet FKTK mērķis ir noslēgt pelēkas, kriminālas naudas plūsmas.

Vairāk par 2015.gada banku sektora darbības rezultātiem un FKTK jaunā vadītāja turpmāko iestādes darbības redzējumu būs iespēja uzzināt preses konferencē, kas notiks 18.februārī plkst.11 FKTK telpās Rīgā, Kungu ielā 1.

Šim amatam Putniņu izvirzīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un finanšu ministrs Jānis Reirs (V). Latvijas Bankas prezidents un finanšu ministrs uzskata, ka Putniņš ir piemērotākais kandidāts tiem uzdevumiem, kas FKTK jāpaveic šajā brīdī - saistībā ar cīņas pret naudas atmazgāšanu pastiprināšanu un Latvijas virzību uz dalību Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā jeb OECD. Vienlaikus Putniņa apstiprināšana amatā nodrošinātu pēctecību un to, ka tiek sekmīgi turpināti tie darbi, kas tika sākti iepriekšējā FKTK vadītāja Kristapa Zakuļa laikā, tostarp Eiropas banku savienības principu iedzīvināšana un vienotās banku uzraudzības stiprināšana, norādīja Latvijas Bankā.

Putniņu Saeima iecēla FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatā 2012.gada 20.decembrī. Arī pirms tam viņa profesionālā pieredze bija saistīta ar finanšu sektoru. No 2005. līdz 2012.gadam Putniņš bija Latvijas Bankas konsultants juridiskajos jautājumos, bet no 2002.gada līdz 2004.gadam vadīja Latvijas Bankas Juridisko pārvaldi. No 2005.gada Putniņš ir zvērināts advokāts, pašlaik gan advokāta darbība apturēta. No 2001.gada līdz 2002.gadam Putniņš bija AS "Reģionālā investīciju banka" viceprezidents. FKTK priekšsēdētāja vietnieks savulaik arī strādājis apdrošināšanas sabiedrībās "Balta" un "Rīgas Fenikss", kā arī advokātu birojā "Spāde un Miķelsons".

Putniņš dzimis 1973.gadā. Latvijas Universitātē 2010.gadā ieguvis maģistra grādu tiesību zinātnē, bet 1996.gadā ieguvis Latvijas Universitātes starptautisko attiecību bakalauru.

Putniņš pildīja FKTK priekšsēdētāja pienākumus, kopš FKTK priekšsēdētāja amatu pēc paša vēlēšanās atstāja Zakulis.

Zakulis FKTK priekšsēdētāja amatā nostrādāja četrus gadus - no 2012.gada 12.janvāra līdz 2016.gada 28.janvārim. Zakulis atkāpās no amata, paskaidrojot, ka FKTK priekšsēdētāja amats ir uzticības amats un atkāpšanās mazinās aizdomu, baumu un šaubu ēnu pār FKTK. Pirms Zakuļa atkāpšanās viņa vadītā iestāde tika kritizēta par nepietiekamu darbu noziedzīgi iegūtu līdzekļu atmazgāšanas novēršanā.

Tagad Latvijas Bankas prezidentam un finanšu ministram būs kopīgi jāmeklē un balsojumam Saeimā jāvirza FKTK priekšsēdētāja vietnieka kandidatūra.

Saskaņā ar likumu par FKTK Saeima ieceļ amatā gan FKTK priekšsēdētāju, gan vietnieku, bet kandidatūru šiem amatiem kopīgi virza Latvijas Bankas prezidents un finanšu ministrs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)