Banner 980x90

Sabiedriskā transporta attīstībai Vidzemē rosina veidot jaunu pakalpojumu

Valmiera24.lv
Valmiera24.lv
Sabiedriskā transporta pakalpojumu pieejamības uzlabošanai Vidzemes reģiona lauku teritorijās Vidzemes plānošanas reģions (VPR) rosina ieviest jaunu pakalpojumu - "Transports pēc pieprasījuma", pilsētas informācijas portāls Valmiera24.lv uzzināja ceturtdien, 22.oktobrī Valmierā rīkotajā seminārā "Ilgtspējīga sabiedriskā transporta attīstība Vidzemes reģionā: problēmas, izaicinājumi un iespējas".

Kā skaidro VPR administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede, rosinājums par jaunā pakalpojuma ieviešanu ir izstrādes stadijā, šobrīd nacionālajā līmenī tiek diskutēts par šāda pakalpojuma ieviešanu, kā arī tas iekļauts VPR plānošanas dokumentos. 

Ideja par pakalpojumu aizgūta no citu Eiropas valstu piemēriem, kur pakalpojums "Transports pēc pieprasījuma" ir kā papildinājums ierastajai sabiedriskā transporta kustībai - pēc līdzīga principa pakalpojums darbotos arī Vidzemē.

Šobrīd aptaujātas Vidzemes reģiona pašvaldības un iedzīvotāji par iespējamo pakalpojuma nepieciešamību. 

"Vidzeme ir tipisks lauku reģions, šeit ir tikai viena Republikas nozīmes pilsēta - Valmiera. Salīdzinājumā ar visu Latviju, Vidzeme jau vēsturiski ir vismazāk apdzīvotais reģions.  Cilvēki, kas dzīvo aptuveni 25 kilometru attālumā no pagastu centriem vai 60 kilometrus no novadu centriem, saskaras ar problēmām nokļūt sev nepieciešamos galamērķos. Aptaujās secinājām, ka jaunieši lauku teritorijās izmantotu šo pakalpojumu, lai no kļūtu uz dažādiem kultūras pasākumiem pilsētās, savukārt vecāka gada gājuma cilvēki to izmantotu, lai nokļūtu ārstniecības iestādēs," skaidro Kalniņa-Priede. 

"Transports pēc pieprasījuma" darbotos vietās, kur sabiedriskais transports ikdienā kursē neregulāri vai nekursē nemaz. Iedzīvotājiem tiktu dota iespēja pieteikt individuālu braucienu sev vēlamā laikā, lai nokļūtu līdz tuvākajam reģiona centram. Plānots, ka pieteikties braucieniem būs iespējams dažādos veidos - elektroniski vai zvanot uz pakalpojuma sniegšanas centru. 

Pašlaik sabiedriskā transporta maršruta tīklu Vidzemes reģionā veido 3500 autobusu pieturvietas, 33 dzelzceļa stacijas un pieturvietas, 78 reģionālie starppilsētu maršruti, 222 reģionālie vietējās nozīmes maršruti, 36 pilsētas nozīmes maršruti, 316 reģionālie starppilsētu reisi, 1230 reģionālie vietējās nozīmes reisi, 162 pilsētas nozīmes reisi un 16 dzelzceļa reisi. 

Tāpat, diskutējot par sabiedriskā transporta attīstības iespējām Vidzeme reģionā, semināra dalībnieki aplūkoja biogāzes un dabasgāzes izmantošanas iespējas. 

Kā norādīja SIA "VTU Valmiera" Transporta daļas vadītājs Guntis Kamzols, uzņēmums šobrīd neredz iespējas izmantot videi draudzīgākus resursus, jo Latvijā nav izveidotas attiecīgas uzpildes stacijas. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)