Banner 980x90

Rotaļlietas bērna attīstībai

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Mūsdienās vecāki mēģina paātrināt savu bērnu attīstību. Arī pediatri mēdz nedaudz pārspīlēt un uzskatīt, ka bērnu var stimulēt kaut ko darīt ātrāk, piemēram, rāpot vai velties. Agrāk bērni attīstījās nedaudz lēnāk kā mūsdienās. Ja agrāk mazulis sāka rāpot laika posmā no 8 līdz 12 mēnešiem, tad šodien uzskata par normu arī rāpot sākšanu 6 mēnešos. Dažs jau 8 mēnešos ceļas kājās. Tas liek pediatriem uztvert šādus ātros bērnus par normu un steidzināt arī pārējos.

Fizioterapeiti vienbalsīgi apgalvo, ka bērna attīstību paātrināt nav iespējams un bez vajadzības tas nav jādara. Mazuli nebūtu vēlams vest uz masāžām vai vingrošanām līdz viena gada vecumam. Izņēmums, protams, ir medicīniskas indikācijas, kuru dēļ fizioterapija ir nepieciešama.
 
Veicināt attīstību ar rotaļlietām
Dabiska bērna attīstība ir apsveicama un to var veicināt dabiskiem līdzekļiem. Visi mazuļi mīl rotaļas, tāpēc neliedziet tās saviem bērniem. Rotaļas ir dabisks veids kā mazulis iepazīst pasauli un lietas.

Šobrīd ir pieejams milzīgs klāsts ar attīstošām rotaļlietām. Patiesībā mūsdienās ražotās rotaļlietas praktiski visas ir attīstošas. Kā vienu no veiksmīgākajiem piemēriem rotaļlietu klāstā var minēt visa veida Lego spēles bērniem. Tās attīsta bērna radošumu un spēju radīt ko jaunu. Bieži vien vecāki nespēj vien brīnīties, ko mazais rada no it kā tik vienkāršajiem Lego klucīšiem.
 
Iegādāties Lego spēles bērniem var ne vien speciālajos Lego veikalos, bet arī interneta veikalā 220.lv, kur pieejama ļoti liela rotaļlietu izvēle dažādiem vecumiem un gaumēm. Viegli izvēlēties, ātra piegāde – tas ir tas, kas nepieciešams jebkuram vecākam, kad bērns vēlas jaunu rotaļlietu.
 
Koka rotaļlietas
Laikā, kad modē ir viss, kas ekoloģisks un dabisks, daudzi vecāki izvēlas par labu koka rotaļlietām. Vai tā patiešām ir labākā izvēle priekš bērniem, par to mēs nemācēsim detalizēti komentēt. Mode nāk un iet, arī rotaļlietu pasaulē mode nosaka ļoti daudz. Iegādājoties koka rotaļlietas izvēlieties Latvijā ražotas. Ne jau tāpēc, ka tām būtu labāka kvalitāte, bet gan tāpēc, ka tās nebūs tik ļoti rūpnieciski apstrādātas kā, piemēram, pasūtītas no Ķīnas. Nekad nevar līdz galam zināt to, kāda ķīmija izmantota rotaļlietu apstrādē un krāsošanā.
 
Koka rotaļlietas bez bēdas mazulis var bāzt mutē un grauzt. Lieliski zinām to, ka bērniem, it sevišķi pavisam maziem, visa pasaules iepazīšana "iet caur muti". Ļoti jāizmanās no sīkām detaļām rotaļlietās, no asumiem un iespējamām skabargām.
 
Runājošās rotaļlietas
Veikalos pieejamas runājošas mantiņas, kuras ne tikai izsaka dažādus vārdus vai atsevišķas frāzes, bet arī stāsta stāstus un pasakas mazulim. Protams, nekas nespēs vecāku stāstītās pasakas, bet mūsu aizņemtajā pasaulē vecākiem ne vienmēr pietiek laika, lai mācītu savus bērnus jau no mazotnes. Runājošās rotaļlietas mazulim spēj iemācīt dažādus, vārdus un frāzes. Piemēram, tik ļoti populārais runājošais suns mazajam iemācīs dažādu ķermeņa daļu nosaukumus.
 
Pavisam maziem bērniem vecāki izvēlas dažādas muzikālās rotaļlietas. Uzspiežot uz krāsainām podziņām mantiņa izdveš visdažādākās skaņas un spēlē dziesmiņas – mazulim patīk, kaut uzmanību noturēt vēl ir gana grūti.
 
Lielisks palīgs jaunajiem vecākiem ir rotaļlietas, kuras imitē balto troksni. Baltais troksnis ir skaņas, kas līdzinās ikdienās dzirdamajām un tām, ko mazulis jau iepazinis esot mammas vēderā. Tās ir parastas šņācošas skaņas, ielas troksnis, veļas automāta rūkoņa un citas līdzvērtīgas. Tas ir apkārtējais troksnis, kuru mēs, pieaugušie, vairs nemaz nedzirdam, bet mazulim šīs skaņas ir nomierinošas, tās palīdz iemigt un nomierina.
 
Balto troksni var atrast arī YouTube un uzlikt kā fona skaņu, kad mazulis dodas pie miera.
 
Rotaļlietas kā dāvana

Kad mazajam ir kāda jubileja, ļoti bieži tiecamies dāvināt rotaļlietas. Šai gadījumā ieteiksim nesteigties – pirms dāvināt bērnam rotaļlietas, konsultējieties ar vecākiem. Iespējams, ka mazajam šāda rotaļa jau ir, vai vecāki plāno paši ko tādu dāvināt. Iespējams, ka mazajam rotaļu jau gana un vecāki ieteiks kādu citu dāvanu. Tomēr, ja izvēlaties dāvanā rotaļlietas, izvēlieties 220.lv, kur ir plaša izvēle un ātra piegāde. Lai jūsu mazulis būtu apmierināts!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)