Banner 980x90

"Dienas žurnāli": Obligātas sociālās iemaksas no autoratlīdzības radīs lielas problēmas radošajai industrijai

Inga Gorbunova/ Foto: Edijs Pālens
Inga Gorbunova/ Foto: Edijs Pālens

Ja tiks pieņemtas plānotās izmaiņas par obligātu sociālo iemaksu veikšanu no autoratlīdzības, tās radīs ļoti lielas problēmas visai radošajai industrijai, komentējot plānu no 2017.gada ieviest obligātu sociālo iemaksu veikšanu no autoratlīdzības, aģentūrai LETA sacīja SIA "Izdevniecība "Dienas žurnāli" valdes priekšsēdētāja Inga Gorbunova.

Kā sacīja Gorbunova, ja šādas izmaiņas notiks, tās skars ikvienu izdevēju, arī "Dienas žurnālus", jo uzņēmuma štata darbinieki saņem gan algu, gan arī autoratlīdzību. "Es paredzu, ka šāds nodoklis varētu radīt ļoti lielas problēmas visai radošajai industrijai, jo, ja tas tiešām tiks ieviests, tad skaidrs, ka uzņēmumu personāla izmaksas pieaugs vismaz par ceturto daļu."

"Jāņem vērā, ka mediju nozarē satura iegāde veido ārkārtīgi būtisku īpatsvaru no kopējām uzņēmuma izmaksām, tāpēc gandrīz droši var prognozēt, ka mediju uzņēmumos štata darbinieku skaits ievērojami samazināsies un pārsvarā tiks izmantoti ārpakalpojumi," piebilda Gorbunova.

Viņa arī norādīja, ka pastāv risks, ka daļu uzņēmēju tas nostādīs nepatīkamas izvēles priekšā - vai nu bankrots, vai pāriešana uz nodokļu pelēko zonu. "Katrā ziņā uzņēmējdarbības apstākļi tiks būtiski pasliktināti jebkuram no tirgus dalībniekiem, arī veiksmīgākajiem."

"Es vispār šajā situācijā neredzu nevienu ieguvēju, galā zaudētāji būs visi," kritiska bija Gorbunova.

Kā ziņots, no 2017.gada paredzēts, ka būs jāveic obligātās sociālās iemaksas arī no autoratlīdzības.

Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (V) iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka šīs iemaksas būs jāveic vismaz minimālās algas apmērā, nevis no visas autoratlīdzības.

Pašlaik likumā noteikts - personai, kura ir darba ņēmējs un vienlaikus saņem arī autoratlīdzību, ir tiesības izvēlēties, vai nu no autoratlīdzības ienākuma neveikt sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, vai veikt tās atbilstoši pašnodarbinātajiem noteiktajai likmei un kārtībai. Likumprojekts paredz šo normu no likuma svītrot.

Kopumā pašlaik autoratlīdzību saņem aptuveni 27 000 cilvēku, un ļoti maza daļa no viņiem izmanto iespēju brīvprātīgi veikt sociālās iemaksas.

Šis likumprojekts saistīts ar nākamā gada valsts budžetu, un galīgajā lasījumā Saeima to vērtēs 30.novembrī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)