Banner 980x90

Pirmo reizi Valmierā notiks "Juvenum dienas"

Valmiera, 28.dec., LETA. No 29.decembra līdz 31.decembrim Valmierā pirmo reizi notiks "Juvenum dienas", kuru laikā plānoti gan semināri, gan ekskursijas, gan latvju danču apgūšana un vairākas darbnīcas, aģentūru LETA informēja Valmieras pilsētas pašvaldības pārstāve Zane Bulmeistare.

"Domus Rigensis Juvenum" ir biedrība, kas apvieno gados jaunus vācbaltiešus un latviešus ar mērķi izzināt kopīgās un atšķirīgās tradīcijas, vēsturi. Jau septīto gadu viesi no Vācijas Jauno gadu sagaidīs Rīgā kopā ar draugiem no Latvijas un Igaunijas, bet pirmo reizi jaunieši pulcēsies arī Valmierā.

Tikšanās tiks atklāta 29.decembrī plkst.10 ar koncertu Valmieras Mūzikas skolā. Pēcpusdienā bijusī Baltijas Ģermānistikas centra asociētā profesore Silvija Pavidis uzstāsies ar referātu par jūgendstila iezīmēm Rīgā, kā arī par Valmieru Livonijas laikos. Par Bruņinieku ielas Valmierā vēsturi un šeit esošajām vācbaltu dzimtu saknēm priekšlasījumu sniegs Valmieras muzeja galvenā pētniece Liene Rokpelne. Valmieras muzeja pārstāve Agnese Geduševa pastāstīs, kas kopīgs un atšķirīgs ir Latvijas un Vācijas himnām. Pirmā tikšanās diena tiks noslēgta ar balles deju - polonēze, fransēze - apgūšanu. Nodarbību vadīs "Domus Rigensis" biedrs, vēstures doktors Martins Pabsts no Ķīles. Viņš arī viens no "Juvenum" dibinātājiem.

30.decembrī jaunieši Valmieras muzejā mācīsies cept speķa pīrāgus, bet pēc tam dosies ekskursijā pa pilsētu. Savukārt pēcpusdienā Valmieras muzeja vēsturnieks Alberts Rokpelnis uzstāsies ar referātu par latviešu šlāgermūziku starpkaru periodā. Jaunieši iepazīs arī Valmiemuižas alus darītavu, tās īpašos stāstus un uzzinās par tradīciju uzturēšanu mūsdienās. Pirms tam atbilstošu noskaņu palīdzēs radīt latvju danču apgūšana Lienes un Alberta Rokpeļņu vadībā.

31.decembrī par Atmodas laikā populāro mūziku ar referātu uzstāsies "Domus Rogensis Juvenum" biedre Ilze Zīlmane, kura šobrīd dzīvo Berlīnē. Mūsdienu ēšanas paradumus Baltijas valstīs dalībnieki iepazīs radošajā darbnīcā. Savukārt pēc noslēguma diskusijas par Valmierā pieredzēto jaunieši dosies uz Rīgu, kur kopā pavadīs Vecgada vakaru un sagaidīs Jauno gadu.

"Liels prieks, ka Valmieras muzeja aicinājums jauniešiem no Latvijas, Vācijas un Igaunijas tikties Valmierā ir pieņemts. Šādas tikšanās Baltijas valstīs notiek trīs, četras reizes gadā, bet Latvijā līdz šim tās norisinājās tikai galvaspilsētā. Tā ir laba iespēja parādīt, kāda ir Latvija ārpus Rīgas robežām, kāda ir Valmieras vēsture un saistība ar vācbaltu dzimtām. Redzam, ka par to interese ir arī dalībnieku vidū. Priecāsimies uzņemt kuplu pulciņu jauniešu," stāsta Rokpelne.

"Domus Rigensis" jauniešu un studentu grupa interesējas par vācbaltiešu kultūru un tradīcijām, par latviešu, vācu un vācbaltiešu kultūru mijiedarbību pagātnē, tagadnē un arī nākotnē, aptverot biedrus līdz 35 gadu vecumam. Gadumijā jau tradicionāli tiek rīkotas "Juvenum" dienas ar mērķi iepazīt un atkal satikt draugus un partnerus no Baltijas valstīm un Vācijas. "Juvenum" dienās norisinās vairāki priekšlasījumi un diskusijas, pieņemšanas, tiek dejotas tradicionālās vācbaltiešu dejas, kā arī jaunieši kopā pavada Vecgada vakaru.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)