Banner 980x90

Pilsētas iedzīvotājus aicina deklarēties Valmierā

Valmiera24.lv
Valmiera24.lv
Iedzīvotāji pilsētas veidošanā var līdzdarboties dažādos veidos – kā uzņēmēji, speciālisti kādā uzņēmumā vai iestādē, pašvaldības un citu iestāžu nodrošināto pakalpojumu lietotāji vai kā brīvprātīgie pilsētas sakopšanas darbos. Taču viens no ļoti būtiskiem līdzdalības veidiem, kas lielā mērā ietekmē pilsētas attīstību un pilnveidošanās iespējas, ir deklarēšanās savā dzīvesvietā – Valmierā.

Kā pilsētas informācijas portāls Valmiera24.lv uzzināja Valmieras pilsētas pašvaldīb;a, pēc jaunākajiem Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem Valmierā šobrīd ir deklarējušies 24 846 iedzīvotāji (2016.gada 1.jūlija dati), savukārt saskaņā ar Vidzemes plānošanas reģiona pētījuma datiem Valmierā dzīvo aptuveni 25,9% iedzīvotāju, kuri nav šeit deklarējušies.

Kā uzsver Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks: "Pilsētas attīstības ieceres un plāni ir atkarīgi no pilsētā deklarēto iedzīvotāju skaita. Jo pilsētā būs vairāk deklarētu iedzīvotāju, jo lielāka būs mūsu iespēja attīstīt tās infrastruktūru, labiekārtot pilsētvidi, pilnveidot izglītības sistēmu, sekmēt uzņēmējdarbību, nodrošināt plašākas sociālā atbalsta iespējas, saglabāt dabas un kultūrvēsturiskās vērtības, uzlabot sabiedrisko kārtību un drošību, kā arī risināt dzīvojamā fonda problēmas. Tāpat precīzs iedzīvotāju skaits ļauj pareizāk plānot pilsētas pakalpojumu infrastruktūru. Šobrīd Valmierā deklarētiem iedzīvotājiem tiek nodrošināta bezmaksas laulību reģistrācijas ceremonija, deklarētiem bērniem ir garantēta vieta bērnudārzos un skolās, tiek nodrošināts bērna piedzimšanas pabalsts, kā arī tiek piemērotas īpašas atlaides sabiedriskajā transportā. Palielinot iedzīvotāju skaitu pilsētā, mēs attiecīgi varam kuplināt valmieriešiem pieejamo priekšrocību klāstu, tāpēc ikviens Valmierā deklarētais iedzīvotājs palīdz veidot Valmieru par vislabākajām mājām."

Lai apzinātu reālo valmieriešu skaitu un dzīvojamā fonda problēmsituāciju, Valmieras pilsētas pašvaldība 2016.gada 29.septembra domes sēdē pieņēma grozījumus saistošajos noteikumos "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā". Saskaņā ar grozījumiem Valmierā no 2017.gada 1.janvāra nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN) būs 1,5% no kadastrālās vērtības tiem fizisko un juridisko personu īpašumā, tiesiskā valdījumā vai lietošanā esošajiem nekustamā īpašuma objektiem (turpmāk – mājokļi), kas paredzēti dzīvošanai  un kuros nav deklarēta neviena persona. Savukārt ierastās NĪN likmes – 0,2%-0,6% no kadastrālās vērtības – saglabāsies, ja 2017.gada 1.janvārī attiecīgajā mājoklī būs deklarēts vismaz viens iedzīvotājs.

"2016.gada maija beigās Valmieras administratīvajā teritorijā bija aptuveni 900 mājokļu, kuros nebija deklarēta neviena persona. No tiem 55 bija juridisko personu īpašumi. Bieži vien šie mājokļi ir kā kapitāla ieguldījumi, kas vai nu tiek, vai netiek izīrēti ar vai bez tiesībām īrniekam tajā deklarēt savu dzīvesvietu. Tā kā situācija ar Valmieras dzīvojamā fonda pieejamību ir neapskaužama un šobrīd dzīvokļu īres tirgū ir salīdzinoši maz mājokļu, pašvaldībai ir jārod dažādi risinājumi, kā ne tikai piesaistīt pilsētai jaunus iedzīvotājus, bet kā nodrošināt esošos un potenciālos valmieriešus ar apdzīvojamo platību. Ceram, ka grozījumi saistošajos noteikumos "iekustinās" Valmieras dzīvojamā fonda īres tirgu, rosinot dzīvokļu īpašniekus tajā iesaistīties aktīvāk un godprātīgāk," skaidro Baiks.

Saskaņā ar Dzīvesvietas deklarēšanas likuma nosacījumiem, dzīvesvietas maiņas gadījumā personas pienākums ir mēneša laikā, kopš tā pastāvīgi dzīvo jaunajā dzīvesvietā, deklarēt to dzīvesvietas deklarēšanas iestādē. Likuma mērķis ir panākt, lai persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību.

Tas pats attiecas arī uz īrniekiem. Īrniekam, noslēdzot īres līgumu ar īpašnieku, rodas tiesības lietot īpašumu. Līdz ar dienu, kad īrnieks sāk faktiski dzīvot īpašumā, viņam ir tiesības un pienākums deklarēt savu dzīvesvietu īrētā īpašumā bez īpašnieka papildu atļaujas (šajā gadījumā atļauja ir īres līgums), kā to nosaka Dzīvesvietas deklarēšanas likums. 

Dzīvesvietu deklarēt var izdarīt elektroniski ar internetbankas starpniecību vai personas apliecību (eID), vai Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) izsniegtu droša e-paraksta viedkarti portālā "www.latvija.lv" (E-pakalpojums – Dzīvesvietas deklarācijas iesniegšana). Izmantojot deklarēšanas iespēju "www.latvija.lv" pakalpojums ir bezmaksas. Savukārt, deklarējot dzīvesvietu klātienē Valmieras pilsētas pašvaldībā Lāčplēša ielā 2, valsts nodeva – 4,27 eiro – jāiemaksā uz vietas pašvaldībā.

Valsts nodeva nav jāmaksā politiski represētām personām, reģistrējot bērnu pirmreizējo deklarēto dzīvesvietu,  invalīdiem, Černobiļas atomelektrostacijas seku likvidēšanas dalībniekiem, pensionāriem, kuru pensija nepārsniedz valsts noteikto minimālo algu, personām, kuras atzītas par trūcīgām Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Lai pakalpojumu saņemtu bez maksas, personai jāuzrāda attiecīgo statusu vai faktu apliecinošs dokuments.

Deklarējot dzīvesvietu, ziņas par personas iepriekšējo dzīvesvietas adresi Iedzīvotāju reģistrā automātiski tiek aizstātas ar ziņām par jauno dzīvesvietas adresi. Līdz ar to personai nav nepieciešams veikt citas darbības, lai anulētu ziņas par iepriekšējo deklarēto dzīvesvietu.

Vairāk par dzīvesvietas deklarēšanu pašvaldības mājaslapas "www.valmiera.lv" sadaļā "Pakalpojumi" – "Dzīvesvietas deklarēšana".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)