Banner 980x90

Piesārņojuma izpēti Valmierā plāno pabeigt piecu mēnešu laikā

Valmiera, 16.jūn., LETA. Piesārņojuma izpēti un izvērtēšanu Dzelzceļa ielā 9, Valmierā, paredzēts pabeigt piecu mēnešu laikā, un tas izmaksās 21 058 eiro, aģentūru LETA informēja Valmieras pilsētas pašvaldības pārstāve Līga Bieziņa.

Darbus veic SIA "Vides konsultāciju birojs".

Izpēte tiek veikta projekta "Inovatīva ilgtspējīga attīrīšana" ietvaros. Sadarbībā ar Somijas pētniecības organizāciju "PopulusGroupOy" un Helsinku Universitāti bijušās mazuta saimniecības teritorijā paredzēts veikt papildu izpēti un testēt inovatīvas un ilgtspējīgas attīrīšanas metodes. Lai pilnvērtīgi analizētu metožu piemērotību, nepieciešams veikt plānoto teritorijas izpēti. Izmantojot Centrālās Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020.gadam finansiālo atbalstu, kopējās projekta izmaksas Valmieras pilsētas pašvaldības aktivitātēm ir 130 000 eiro, tai skaitā Valmieras pilsētas pašvaldības līdzfinansējums 13 000 eiro.

Kopumā bijušajā mazuta saimniecībā tiks veikti 27 augsnes, grunts un gruntsūdeņu izpētes urbumi dažādos dziļumos, iegūstot paraugus no 100 vietām teritorijā. Urbumi tiks veikti apmēram metra dziļumā, bet daži sasniegs pat 15m dziļumu. Lauka izpētes darbus paredzēts pabeigt divu līdz trīs nedēļu laikā.

Bijušās mazuta saimniecības izpētē piedalās arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) pētnieki, kuri, izmantojot izpētē iegūtos datus, papildinās Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieku izstrādāto Latvijas hidroģeoloģisko modeli LAMO un pārbaudīs tā pielietojamību informācijas ieguvei par maza mēroga teritorijām. LAMO reģionālā līmenī apkopo hidroģeoloģisko un ģeoloģisko informāciju, kas ir LVĢMC rīcībā par Latvijas aktīvo pazemes ūdeņu zonu.

Bijusī mazuta saimniecība Valmierā šobrīd ir degradēta teritorija, kas netiek izmantota. Tā ir uzskatāma par potenciāli piesārņotu ar mazutu un tā apstrādes produktiem. Šis piesārņojums pazemina augsnes, grunts un gruntsūdens funkcionālās īpašības, turklāt atbilstoši likumā "Par piesārņojumu" noteiktajam piesārņotas teritorijas tālāka izmantošana nav iespējama bez tās attīrīšanas. Pēc teritorijas sanācijas veikšanas to paredzēts izmantot uzņēmējdarbības attīstīšanai un investoru piesaistes vajadzībām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)