Banner 980x90

Pērn sarucis Valmieras patversmē nonākušo dzīvnieku skaits

Rīga, 15.marts, LETA. 2018.gadā samazinājies Valmieras patversmē nonākušo dzīvnieku skaits, taču patversmes darbinieki joprojām saskaras gan ar negodprātīgu, gan nereti arī nežēlīgu attieksmi pret dzīvniekiem, aģentūrai LETA atzina Valmieras pašvaldības pārstāve Līga Bieziņa.

2018.gadā ar Valmieras dzīvnieku patversmes palīdzību adopcijai nodoti 48 suņi. Iepriekšējie saimnieki, dzīvniekam noklīstot, tika atrasti 38 suņiem. Adopcijai atdoti 38 kaķi, bet iepriekšējiem saimniekiem - pieci kaķi. Sekmīgākai jauno saimnieku atrašanai 2018.gadā trīs kucītes un četras kaķenes, izmantojot dzīvnieku klīnikas pakalpojumus, tika sterilizētas.

"Nereti vienlaikus ar noklīdušo vai bez saimnieka palikušo dzīvnieku aprūpi patversmes darbinieki veic arī izglītojošu darbu. Izvēloties adopcijai dzīvnieku, tiek izzināti paredzamie dzīvnieka sadzīves apstākļi. Potenciālais adoptētājs tiek rosināts izvērtēt, vai un kāds dzīvnieks viņa ikdienas apstākļiem ir vispiemērotākais, vai dzīvnieks, kas patīk, saņems aprūpei visu nepieciešamo. Kāda aprūpe un apstākļi dzīvniekam ir nepieciešami. Šī iemesla dēļ saimnieka atrašana dzīvniekam nereti ir ilgstošs un abpusēji pamatīgs izvērtēšanas process," uzsvēra Bieziņa.

Tāpat iestādes darbiniekiem novērojuši, ka nereti patversmes atbildība par dzīvnieku tiek pārprasta. Pašvaldība atgādina, ka dzīvnieku patversmes funkcija nav dzīvnieka īpašnieka vietā uzņemties atbildību par jauna saimnieka atrašanu vai kādu nepieciešamo medicīnisko aprūpi. Patversmes funkcija ir nodrošināt pagaidu mājvietu un sekmēt vai nu saimnieka atrašanu noklīdušiem dzīvniekiem, vai adopciju bez saimnieka gādības palikušiem dzīvniekiem. Šādas situācijas rodas saimnieka nāves vai dzīvnieka konfiskācijas gadījumos.

"Visās citās situācijās saimnieks ir atbildīgs par sava mājdzīvnieka aprūpi un nākotni. Tādēļ dzīvnieka iegāde vai adopcija vienmēr ir jāizvērtē ļoti atbildīgi, apsverot gan finansiālās, gan praktiskās iespējas," pauda Bieziņa, atgādinot, ka saimnieka atrašanu ievērojami atvieglo dzīvnieka obligātā mikročipēšana un reģistrēšana. Arī Valmieras pašvaldības izdotais suņa žetons atvieglo saimnieka atrašanu dzīvnieka noklīšanas gadījumā.

Patversmes statistika liecina, ka ne vienmēr noklīduša dzīvnieka saimnieku izdodas atrast noteikto divu nedēļu laikā. Nereti arī uz adopciju dzīvniekiem patversmē nākas gaidīt vairākus mēnešus. Tādēļ ļoti svarīga ir sniegtā materiālā un finansiālā palīdzība. Patversmei ziedota pārtika, medikamenti, siltas segas, kā arī nauda, lai atbalstītu dzīvnieku aprūpē nepieciešamo vajadzību nodrošināšanai. Būtisku atbalstu nodrošina brīvprātīgie, kas labprāt viesojas patversmē, ved pastaigās un rotaļājas ar tur mītošajiem dzīvniekiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)