Banner 980x90

Pērn palielinājies Valmieras muzeja apmeklētāju skaits

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Pērn Valmieras muzeju apmeklējuši 96 504 apmeklētāji, kas ir gandrīz par 16 000 vairāk nekā 2014.gadā, pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv informē Valmieras pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Justīne Deičmane.

Ir darbības jomas, kur vērojams arī apmeklētāju kritums. Piemēram, ievērojami pieaudzis individuālo apmeklējumu skaits – 45 743, kas ir par 7914 vairāk nekā pērn. Toties apmeklētāju skaits grupās, salīdzinot ar 2014.gadu, samazinājies par 2299 (kopumā 11 031), lai gan pašu grupu skaits nav samazinājies.

To pašu var teikt par muzejpedagoģiskajām programmām. Novadīto programmu skaits ir pieaudzis par 49 (kopumā 358), bet interesentu skaits kļuvis mazāks. 2015.gadā izveidotas vairākas jaunas programmas, piemēram, Valmieras muzeja direktores Ivetas Blūmas programma "Tērps un etiķete" un Evitas Bušas "Senās labās bērnu dienas", kas ir programma pie izstādes "Lelles, lellītes. Spēles, spēlītes". Evitas Bušas izstrādātā programma bijusi aktīvi apmeklēta – tā vadīta 38 reizes, un to apmeklējuši 765 interesenti. Ļoti populāra ir Alberta Rokpeļņa programma "Bruņinieku skola" – vadīta 26 reizes ar 515 apmeklētājiem, kā arī Ingrīdas Zīriņas programma "Senā skola", kas vadīta 27 reizes, piesaistot 623 apmeklētājus. Savukārt Indras Vīlisteres "Garšaugu programma" par tējām tika pasniegta 24 reizes, izglītojot 390 apmeklētāju.

Valmieras muzejs sevi popularizē arī ar tradīciju kopas "Griezes" palīdzību. Kolektīvam aizvadītajā gadā bijušas 95 krustabu un kāzu godu programmas.

Tāpat pieaudzis gan lekciju (31), gan novadīto ekskursiju (108) skaits. Turklāt Valmierā ir pieaudzis sertificētu gidu skaits, tādējādi atslogojot darbu muzeja vēsturniekiem. Arī pasākumu bijis daudz – 60. Tai skaitā tradicionālie – Simjūda gadatirgus, kas 2015.gadā notika jau 20.reizi (pēc tā atjaunošanas 1995.gadā), XI Muzeju nakts, pilsētas svētku un Ziemassvētku tirdziņi.

Jāpiemin, ka pērn Valmieras muzejam īpašs bija pilsētas svētku laikā rīkotais nakts pasākums pilsdrupu teritorijā – "Pils mistērijas". Tāpat muzeja kvalitatīvās darbības jomā noteikti jāuzsver Valmieras muzeja un Latvijas Vēstures institūta zinātniskā konference – Jauno vēsturnieku zinātniskie lasījumi. Šis pasākums plaši un pozitīvi izskanēja visas Latvijas vēstures zinātnieku un speciālistu aprindās. Organizatori – muzeja jaunā paaudze – vēsturnieki Alberts un Liene Rokpeļņi.

Kopumā Valmieras muzeja pasākumi pulcējuši 12 958 apmeklētājus. Jau otro gadu vērojama arī muzeja bibliotēkas apmeklējumu skaita palielināšanās – 527 cilvēki. Strādāts ar grāmatu, avīžu un citiem materiāliem.

Aizvadītajā gadā Valmieras muzeja Izstāžu namā atklātas 24 izstādes, eksponētas – 27, ārpus muzeja uzstādītas divas, kā arī organizētas sešas ceļojošās izstādes. Visapmeklētākā izstāde bija Velvju zālē eksponētā "Lauku muzikanti un kapelas Vidzemē 19.gs. otrajā pusē un 20.gs. sākumā" ar 6244 apmeklētājiem. Tāpat ar ļoti labu apmeklējumu izcēlās Vidzemes mākslinieku izstāde, kurā piedalījās 84 mākslinieki no Alūksnes, Cēsīm, Gulbenes, Limbažiem, Madonas, Siguldas, Smiltenes, Valkas un Valmieras; to apskatīja 5338 apmeklētāji. Savukārt izstādei "Spēles, spēlītes. Lelles, lellītes" 2015.gadā bijuši 4943 apmeklētāji; izstāde būs apskatāma līdz Muzeju naktij, 2016.gada 21.maijam. Viens no iemesliem tik lielam apmeklējumam – šīs izstādes bija apskatāmas Muzeju nakts un pilsētas svētku laikā.

Savukārt no izstādēm, kuru laikā nav bijuši plaša mēroga pasākumi, populārākās bijušas: Tatjanas Palčukas-Rikānes gleznu izstāde (1837 apmeklētāji), tomātu izstāde Pilskalna mājas šķūnī, ko četru dienu laikā apmeklēja 1709 apmeklētāji, Burtnieku mākslinieces Anita Jansones-Zirnītes izstāde (1573 apmeklētāji), Pētera Postaža izstāde (1002 apmeklētāji) un Imants Klīdzējs izstāde (1179 apmeklētāji). Kopumā pērn Valmieras muzeja izstādes individuāli un grupās aplūkojuši 44 852 apmeklētāji. Jāpiemin, ka šeit nav uzskaitīta izstāde "Klasiskie spēkrati", ko 20.jūnijā Valmieras muzejs rīkoja kopā ar Rīgas Motormuzeju un Antīko automobiļu klubu. Šajā dienā tika fiksēti 2500 apmeklētāju, kaut gan pēc plūsmas un metodikas, kā šādos gadījumos skaita apmeklētājus, skaits noteikti bija krietni lielāks.

Kopš tā laika, kad Valmieras muzejam ir Izstāžu nams, notiek arī regulāra mākslas izstāžu apmaiņa ar Gīterslo māksliniekiem Vācijā. Jauna sadarbības forma ir kopējie mākslas simpoziji. 2015.gadā vācu māksliniekus uzņēmām Valmierā, savukārt šogad sadarbība turpināsies gan ar vācu mākslinieka Kristofa Vinklera izstādi, gan ar mākslas simpoziju Vācijā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)