Banner 980x90

Pašvaldības vadītājs: No neskaidrībām izglītības reformā un pastāvīgās viedokļu maiņas visi ir noguruši

Daugavpils, 15.jūn., LETA. No daudzajiem neskaidrajiem jautājumiem izglītības reformas jomā un pastāvīgās viedokļu maiņas ir noguruši gan skolēnu vecāki, gan skolotāji, gan arī pašvaldības, aģentūrai LETA atzina Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods.

Vienu brīdi izglītības ministrs atbrauc un sola pašvaldību vadītājiem, ka lauku vidusskolās ar augstu izglītības kvalitāti klasē varēs būt astoņi bērni un vairāk, tagad šis skaitlis jau ir 12 un nekas netiek paskaidrots.

Rezultātā Latgalē un pierobežā var nāktie slēgt lielāko daļu krievu vidusskolu un vakara maiņu vidusskolu.

Iepriekš tika teikts, ka viens no vidusskolas pastāvēšanas kritērijiem būs arī tajā iegūstamās izglītības kvalitāte. Tagad šis kritērijs atkal kaut kur ir pazudis.

Tāpat iepriekš bija solīts, ka, ja dažu skolēnu klasē pietrūks, bet izglītības līmenis skolā būs augsts, iztrūkstošo summu varēs segt pašvaldība. Tagad jau tiek runāts pavisam kas cits - ka šādas skolas, ja pašvaldība vēlēsies, varēs pilnībā uzturēt pati - valsts mērķdotācijas tām nepiešķirs vispār.

Tādā veidā tiek muļķoti gan vecāki, gan skolotāji, gan pašvaldības. Rezultātā visi ir neizpratnē un neziņā, vaino viens otru un faktiski notiek cilvēku sarīdīšana savā starpā. Šāda pieeja, maigi izsakoties, ir nekorekta, visiem tā ir apnikusi un visi no tās jau ir noguruši, uzsvēra Vaivods.

Joprojām nav skaidrības arī par to, kā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) dala nauda pašvaldībām par skolu tīkla reorganizāciju. Vieniem šis finansējums ir lielāks, citam mazāks. Kādi ir tie kritēriji, pēc kuriem tiek noteikts šī "kukuļa" apmērs?

Līvānu novada pašvaldības vadītājs uzskata, ka šis jautājums ir jārisina kompleksi, ņemot vērā visus kritērijus un rādītājus, tai skaitā: izglītības kvalitāti, skolēnu skaitu, attālumu līdz izglītības iestādei un mērķdotāciju apjomu. Tāpat ir jābūt skaidriem izmaiņu ieviešanas termiņiem.

Jau vēstīts, ka IZM piedāvā ieviest 25 skolēnu minimumu vidusskolas klasē lielajās pilsētās un 12 - attālos reģionos.

Vidusskolas klasē lielajās pilsētās būtu jāmācās vismaz 25 skolēniem, savukārt attālos reģionos - vismaz 12, liecina IZM sagatavotais noteikumu projekts par minimāli pieļaujamo izglītojamo skaitu un kritērijiem maksimāli pieļaujamā izglītojamo skaita noteikšanai klasē un klašu grupā vidējās izglītības pakāpē pašvaldību, valsts augstskolu un privātajās vispārējās izglītības iestādēs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)