Banner 980x90

Par šī gada putnu izraudzīta mežirbe

Rīga, 2.janv., LETA. Latvijas Ornitologu biedrība par 2019.gada putnu izvēlējusies mežirbi jeb "Bonasa bonasia", Latvijas Radio sacīja biedrības priekšsēdētājs Viesturs Ķerus.

Kopš 2005.gadā sākta ligzdojošo putnu uzskaite, kuras laikā secināts, ka meža irbes populācija ir samazinājusies par aptuveni 80%. Ķerus norādīja, ka pērn sākta mežirbes aizsardzības plāna īstenošana.

Mežirbe ir balti raibs putns, kas ir baloža izmērā un labi maskējas. Šos putnus parasti vieglāk sadzirdēt, nevis ieraudzīt. Mežirbi var redzēt daudzveidīgos mežos, tuvāk zemei, kur ir krūmi vai lazdas. Mežirbes ārpus valsts teritorijas nemigrē, tādēļ meža daudzveidība sugas izdzīvošanai ir īpaši nozīmīga. Šīs sugas tēviņiem ir melna rīkle ar baltu josliņu apkārt, virs acs - kails sarkans pusmēness veida laukums. Savukārt mātītēm nav melnās rīkles un tās kopumā brūnganākas.

Gada putna akcijas galvenais uzdevums ir iepazīstināt sabiedrību ar to, ka šāds putns eksistē, kā arī nepieciešamību to aizstāvēt. Tāpat cilvēki īpaši aicināti ziņot šī putna novērojumus.

Ķerus norādīja, ka šogad gatavojas publicēt pētniecisku rakstu par mežirbes populācijas samazinājumu Latvijā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)