Banner 980x90

Notiks II Vidzemes stāstnieku festivāls "Stāsti krēslā"

Foto no 2015.gada Vidzemes stāstnieku festivāla
Foto no 2015.gada Vidzemes stāstnieku festivāla
Valmierā un tuvākajā apkārtnē no piektdienas, 7.oktobra līdz svētdienai, 9.oktobrim notiks Vidzemes stāstnieku festivāls "Stāsti krēslā", akcentējot vienu no savdabīgākajām Vidzemes muzikālajām tradīcijām – ermoņiku "ieviņa" spēli – un muzikantus, pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv informē Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Zane Bulmeistare.

Festivāls tiks atklāts piektdien, 7.oktobrī, plkst.12.00 Valmieras integrētās bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļā.

Festivālā publisko pasākumu laikā Valmieras integrētajā bibliotēkā, Valmieras autoostā, Valmieras muzejā, Simjūda tirgū, Oleru muižā un "Valmiermuižas alus" darītavas klētī būs iespēja iepazīt arī citu Latvijas reģionu stāstniekus un tautas mutvārdu daiļradi dažādos Latvijas dialektos. Tāpat dalībnieki prasmes "spodrinās" meistardarbnīcās, šogad iepazīstot arī starptautisku pieredzi – Valmierā viesosies stāstniece no Šveices Rosvita Menke.

Pēc festivāla atklāšanas 7.oktobrī plkst.13.00 Bērnu apkalpošanas nodaļā notiks aktivitāte "Toreiz mēs...", iepazīstinot ar konkursa "Manas dzimtas stāsts par Valmieru" stāstiem. Plkst.15.10 interesenti aicināti pulcēties Valmieras autoostā. Tur teicēja lomu uzņemsies, kā arī ermoņiku skaņu pasaulē ievedīs "ieviņas" muzikants Juris Golvers un Vidzemes stāstniece Aelita Punkstiņa. Savukārt plkst.17.15 Valmieras integrētajā bibliotēkā notiks tikšanās ar izstādes "Lauku muzikanti un kapelas Vidzemē" veidotāju un Valmieras muzeja pētnieku Albertu Rokpelni.

8.oktobra rītā plkst.11.00 bibliotēku apmeklēt aicināti paši mazākie stāstu mīļotāji – Bērnu apkalpošanas nodaļā notiks pasaku rīts pirmsskolas vecuma bērniem un viņu vecākiem. Savukārt plkst.12.00 Valmieras muzeja Izstāžu nama 2.stāvā būs UNESCO LNK tīkla "Stāstu bibliotēkas" pasākums "Spēlē spēlmani! Ziemeļvidzemes spēlmaņi un viņu stāsti". Plkst.13.00 Oskars Patjanko klausītājus iepazīstinās ar "ieviņas" stāstiem un melodijām, bet Simjūda tirgus īpašo noskaņu festivāla dalībnieki papildinās no plkst.12.00 līdz 13.00, pilsdrupu estrādē iepriecinot klātesošos ar raibiem tirgus stāstiem un atbilstošu muzikālo pavadījumu.

Vidzemes stāstnieku festivāla noslēgums gaidāms 9.oktobrī, kad no plkst.11.00 līdz 12.00 "Valmiermuižas alus" darītavas klētī norisināsies "Stāstnieku stunda".

Festivāla mērķis ir veicināt stāstniecības tradīciju kā nozīmīgas nemateriālā kultūras mantojuma daļas saglabāšanu, attīstīšanu un tālāknodošanu nākamajām paaudzēm Latvijā, īpaši pievēršoties Vidzemes reģionam.

Vidzemes stāstniecības attīstībā lielu darbu ar labiem panākumiem veic Valmieras integrētā bibliotēka, vācot, apkopojot un popularizējot valmieriešu stāstus.

Valmieras bibliotēka ir arī viena no UNESCO LNK tīkla "Stāstu bibliotēkas" dalībniecēm. Savukārt biedrība "Haritas" 2014.gadā realizēja projektu "Stāstnieku skola Vidzemē", kurā 18 dažādu nozaru cilvēki pilnveidoja stāstītprasmi, lai radītu priekšnosacījumus Stāstnieku festivālam Vidzemē, kas pirmo reizi notika 2015.gadā. 

Plašāka festivāla programma skatāma Valmieras integrētās bibliotēkas mājaslapā "www.biblioteka.valmiera.lv".

II Vidzemes stāstnieku festivālu "Stāsti krēslā" rīko Vidzemes kultūras un mākslas biedrība "Haritas" sadarbībā ar Valmieras integrēto bibliotēku, Valmieras muzeju, UNESCO LNK tīklu "Stāstu bibliotēkas", Burtnieku novada pašvaldību, Oleru muižu un Vidzemes stāstniekiem. Atbalsts gūts arī Valmieras pilsētas pašvaldības organizētajā kultūras projektu konkursā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)