Banner 980x90

Nosaka zemāku peļņas normu tarifu projektu izstrādei dabasgāzes, elektroenerģijas un ūdenssaimniecības jomā

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome apstiprinājusi peļņas normu jeb kapitāla atdeves likmi tarifu aprēķināšanai dabasgāzes, elektroenerģijas un ūdenssaimniecības jomā, aģentūrai LETA pavēstīja regulatora pārstāve Ieva Bethere.

 

Viņa norādīja, ka apstiprinātās kapitāla atdeves likmes ir vēsturiski zemākās, kādas noteiktas līdz šim.

Dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojuma tarifu projekta aprēķināšanai regulators apstiprināja kapitāla atdeves likmi 4,68% apmērā, ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu projektu aprēķināšanai - 4,6%. Savukārt elektroenerģijas sadales un pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu projektu aprēķināšanai SPRK noteica kapitāla atdeves likmi 4,43% apmērā.

"Līdz ar šo lēmumu komersantiem jaunās, zemākās likmes būs jāpiemēro tiem tarifu projektiem, kurus tie plāno iesniegt regulatorā un kas stāsies spēkā nākamajā gadā. Vienlaikus vēlos uzsvērt, ka jaunā likme elektroenerģijas jomā tiks piemērota arī AS "Augstsprieguma tīkls" iesniegtā tarifu projektā, kas šobrīd tiek vērtēts regulatorā," uzsvēra SPRK padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Pērn regulators mainīja pieeju, kādā nosaka kapitāla atdeves likmi elektroenerģijas jomā - turpmāk to nosaka reizi gadā. Attiecībā uz ūdenssaimniecības un dabasgāzes nozari šādas izmaiņas tika veiktas šogad. Ja iepriekš dabasgāzes jomā kapitāla atdeve tika noteikta vienam uzņēmumam (AS "Latvijas Gāze"), tad līdz ar veiktajiem grozījumiem tarifu aprēķināšanas metodikās turpmāk tā tiks noteikta visai nozarei kopumā. Arī ūdenssaimniecības jomā likme turpmāk tiks noteikta visai nozarei, to varēs piemērot tie pakalpojumu sniedzēji, kuri atbilstoši ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikai tarifu projektā iekļauj kapitāla atdevi.

Līdz ar jaunu kapitāla atdeves likmju noteikšanu zaudē spēku iepriekš apstiprinātās kapitāla atdeves likmes. 2015.gadā SPRK apstiprināja "Latvijas Gāzes" kapitāla atdeves likmi 6,1% apmērā, elektroenerģijas sadales un pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu projektu aprēķināšanai - 5% apmērā. Savukārt ūdenssaimniecības jomā 2013.gadā regulators noteica kapitāla atdeves likmi SIA "Rīgas ūdens" 5,8% apmērā.

Regulatora lēmums par zemāku peļņas normas noteikšanu nozīmē, ka attiecīgo nozaru regulējamo pakalpojumu sniedzējiem, izstrādājot jaunu tarifu projektu, tarifu aprēķinā jāizmanto noteiktā kapitāla atdeves likme. Likme ierobežo peļņu no pakalpojumu sniegšanā izmantoto pamatlīdzekļu vērtības jeb no regulējamo aktīvu bāzes. Noteiktās likmes nemaina jau apstiprinātus un spēkā esošus pakalpojumu tarifu.

SPRK ieskatā noteiktās peļņas normas ir atbilstošas situācijai finanšu tirgos un adekvāti novērtē finansējuma piesaistes izmaksas un riskus. Šāda pieeja nodrošina iespēju komersantiem un to īpašniekiem finansēt aizņēmumus, ieguldīt attīstībā, kā arī gūt samērīgu peļņu. Vienlaikus tiek dota iespēja nodrošināt lietotājiem nepārtrauktus, drošus un kvalitatīvus sabiedriskos pakalpojumus par ekonomiski pamatotiem tarifiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)