Banner 980x90

Muzeju nakts Valmierā – Streiča zīmē

Publicitātes foto
Publicitātes foto
20.maijā visā Latvijā norisināsies Muzeju nakts, šogad pievēršoties tēmai "laiks" – tā skaitīšana, vizualizēšana. Valmieras muzejā notiks dažādas aktivitātes no plkst. 19.00 līdz pat 1.00 naktī. Valmieras vecpilsētā iestāsies "Streiča laiks".

Pagājušais gads Latvijas kino vidē tika pasludināts par Jāņa Streiča gadu, atzīmējot režisora 80 gadu jubileju. Šogad Muzeju naktī būs iespēja aplūkot jubilejai veltītu izstādi "Streiča laiks. Filmas, cilvēki, grāmatas. Gleznas, zīmējumi, pasteļi". Tajā ir apvienotas divas ekspozīcijas: Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzeja sadarbībā ar biedrību "Ekrāns" veidotā ceļojošā izstāde "Jānis Streičs: filmas, cilvēki, laikmets", kā arī būs apskatāmas gleznas, zīmējumi un pasteļi no režisora personīgās kolekcijas. Apmeklētāji gaidīti no 10.maija līdz 6.jūnijam.

Valmierā iestājoties Streiča laikam, interesentus aicinās brīvdabas kino gaismas. No plkst.19.00 Pilskalna ielas Garšaugu dārza šķūnī izcilā kino režisora dzīves gudrība, sirsnība, vienkāršība un neatkārtojamā humora izjūta būs baudāma Jāņa Streiča "Filmu arheoloģijās". Plkst.21.00 Pilsdrupu estrādītē skatītājus priecēs filma "Mans draugs nenopietns cilvēks" – dzīves dažādos līkločus uztvert mierīgāk iedvesmos mūžīgais taisnības meklētājs, priekšniecībai neērtais "dadzis" Arvīds Lasmanis. Jāpiemin, ka šī ir vienīgā no 22 režisora uzņemtajām spēlfilmām, kas tapusi arī Valmierā. Turpat pēc filmas īpašu noskaņu nakts koncertā plkst.22.30 dāvās Valmieras Drāmas teātra aktieri Kārlis Neimanis un Ģirts Rāviņš, izpildot dziesmas no Jāņa Streiča kinofilmām. Tās daudzus gadus "dzīvo" patstāvīgu dzīvi, ik pa laikam atgādinot savu īpašo izcelsmi.

Plkst.19.00 Valmieras rātslaukumā sāksies ekskursija "Cits KINO" Valmieras muzeja vēsturnieku vadībā, ļaujot Valmieru iepazīt no, iespējams, vēl nezināmas puses.

Kopā ar Valmieras Jaunatnes centra "Vinda" pulciņu vadītājiem Muzeju nakts aktīvākie līdzdalībnieki – bērni ar ģimenēm – no plkst.19.00 līdz 21.00 varēs darboties radošajās darbnīcās muzeja pagalmā, darinot slavenos Mazsalacas Valtera Hirtes velnus, kuri joprojām dzīvo J.Streiča filmā "Mans draugs nenopietns cilvēks". Tāpat būs iespēja sev piemērot un izgatavot masku, iedvesmojoties no filmas "Teātris", uztapināt "Sapņu ķērāju", jo kino ir viens liels sapnis un iespēja nokļūt dažādos laikos. Darbnīcas atbalsta arī SIA "Valmiermuižas pils".

Sportiskākajiem apmeklētājiem piedāvās orientēšanos pilsētvidē ar kino "piesitienu" – "Zini vai mini filmu", kas notiks laikā no plkst. 20.00 līdz 21.00.

Savukārt Valmieras muzeja ekspozīcijās "Teic man, Gauja, Valmieras stāstu" laikā no plkst.20.00 līdz 22.00 "atdzīvosies" tēli no dažādām J.Streiča filmām. Lomās iejutīsies muzeja darbinieki ar ļoti atpazīstamām iespēlēm un teicieniem, pieļaujot, ka apmeklētājs drīkstēs piedalīties.

Izbaudīt Muzeju nakti Valmierā varēs līdz pat plkst.1.00 naktī. Apskatei būs pieejamas arī izstādes "Kods: Pārgauja", "Latvijas Sarkanais Krusts – 95", "Pasaules radīšana. Māls un porcelāns".

Pavadi Muzeju nakti Valmierā Streiča laika zonā, izbaudot kino burvību, izcilā režisora unikalitātes valdzinājumu!

Jāpiemin, ka izstādi "Streiča laiks. Filmas, cilvēki, grāmatas. Gleznas, zīmējumi, pasteļi" Valmieras muzeja Izstāžu namā atklās 10.maijā plkst.16.00. Atklāšanā piedalīsies un atmiņstāstos dalīsies kinorežisors Jānis Streičs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)