Banner 980x90

Latvijas Banka laiž apgrozībā divu eiro piemiņas monētu ar stārķa attēlu

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Latvijas Banka otrdien,  1.decembrī, laidīs apgrozībā divu eiro piemiņas monētu ar stārķa attēlu, pilsētas informāciajs portālu tīkls PIlseta24.lv uzzināja Latvijas Bankā.
 

Tā ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā un citās eiro zonas dalībvalstīs. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus. Latvijas Bankas kasēs Rīgā un Liepājā monēta būs pieejama apmaiņai no otrdienas, 1.decembra.

Divu eiro piemiņas monētas "Stārķis" tirāža ir 1 milj. eksemplāru. Latvijas Bankas pieredze liecina, ka šāda tirāža ir pietiekama, lai monētas apmaiņai pietiktu visiem interesentiem vismaz vairākas nedēļas. 10 000 monētu būs iespējams iegādāties Brilliant Uncirculated kvalitātē īpašā suvenīriesaiņojumā (cena Latvijas Bankas kasēs – 7,30 eiro), tāpat būs pieejami īpaši eiro apgrozības monētu komplekti ar astoņām Latvijas eiro apgrozības monētām, kā arī stārķa piemiņas monētu Brilliant Uncirculated kvalitātē (10 000 eksemplāru). Šo komplektu cena Latvijas Bankas kasēs – 19,00 eiro.

Eiro piemiņas monētā pārdzimis mākslinieces Olgas Šilovas veidotais ligzdu vijošā stārķa tēls, ar kuru Latvijas Banka savulaik uzsāka īpaša dizaina viena lata apgrozības monētu sēriju. Jaunās divu eiro monētas kaltas Lietuvas kaltuvē UAB Lietuvos monetų kalykla.

Stārķis Latvijā ir ilga mūža un uzticības simbols. Ne tikai latviešu, bet arī daudzu citu tautu mitoloģiskajos priekšstatos stārķis ir svēts putns – svētelis –, un māju, pie kuras tas ligzdo, uzskata par svētītu. Ar bērniem svētīta māja īpaši nozīmīga, kad aktuāla kļūst tautas izdzīvošana. Tāpēc simboliski, ka Latvijas Kultūras kanonā ietvertās lata naudas zīmes uzsāk savu otro dzīvi nu jau eiro veidolā, darot latviešu tautas kultūras DNS atpazīstamu visā eiro zonā. Naudas zīmes kalpo norēķiniem un uzkrāšanai, bet vienlaikus ar savu dizainu sniedz liecības par valsti un tās ilgtspēju. Arī saudzīgi glabāta daba ir Latvijas ilgtspējas priekšnosacījums.

Saskaņā ar Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētāja Viestura Ķerus sniegto informāciju pašlaik Latvijā ligzdo ap 14 tūkst. balto stārķu pāru un 180–240 melno stārķu pāru. "Vai tas būtu baltais stārķis Latvijas laukos, vai melnais stārķis mežos, Latvijas iedzīvotājiem rūp šo putnu liktenis, un iedzīvotājus, kam rūp putni, jau 30 gadu apvieno Latvijas Ornitoloģijas biedrība. Šajā laikā balto stārķu skaits audzis, bet melno stārķu skaits – dramatiski sarucis. Gan stārķus, gan citus putnus nereti apdraud nepārdomāta dzīšanās pēc naudas, bet arī dabas aizsardzība bez naudas mūsdienās nav iespējama. Tāpēc esam priecīgi, ka Latvijas Banka izdod šo monētu, kas varēs kalpot kā simbolisks atgādinājums – mūsu labklājībai izšķiroša būs māka pelnīt naudu, saglabājot Latvijas dabas vērtības," norāda Viesturs Ķerus. Lielākā daļa balto un melno stārķu populācijas ligzdo Eiropā un nav pietiekami aizsargāta, tāpēc šīs sugas ir starp tām, kam ar Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu noteikta prasība īstenot īpašus aizsardzības pasākumus, lai nodrošinātu to izdzīvošanu un vairošanos.

Melnais stārķis ir viena no Eiropas dabas aizsardzības karogsugām, un pirms desmit gadiem Latvijā tika pieņemts melnā stārķa aizsardzības pasākumu plāns. 2014. un 2015.gadā visās Eiropas valstīs veiktajā 7. Starptautiskajā balto stārķu ligzdu uzskaitē, tāpat kā visās iepriekšējās kopš 1934.gada, piedalījusies arī Latvija. Tā lepojas, ka tiek saukta par svēteļu zemi, kurā sauli ierauga gandrīz 5% pasaules balto stārķu mazuļu, un, to atzīmējot, apgrozībā laista divu eiro piemiņas monēta ar stārķa attēlu. Latvijas Banka turpina īpaša dizaina apgrozības monētu kalšanas tradīciju Latvijā. Ikvienai eiro zonas valstij ir tiesības katru gadu emitēt divas šādas īpaša dizaina 2 eiro apgrozības monētas jeb piemiņas monētas (šogad Latvijas Banka jau emitējusi divu eiro piemiņas monētu "Latvijas prezidentūra ES Padomē"), kā arī vēl vienu piemiņas monētu kalt vairāku eiro zonas valstu kopīgas programmas ietvaros, ja tāda tiek organizēta. Šogad visu eiro zonas valstu kopīgā programmā Latvijas Banka emitējusi divu eiro piemiņas monētu "Eiropas Savienības karogam 30".

Nākamgad eiro piemiņas monētā pārdzims mākslinieka Gunāra Lūša veidotais govs tēls, kas kā zemes un lauku simbols ilgus gadus rotāja divu latu apgrozības monētas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)