Banner 980x90

Latvijā zināmas 15 invazīvās Spānijas kailgliemeža sugas atradnes

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Eiropas valstīs pēdējā laikā uztraukumu rada invazīvo sugu, tostarp Spānijas kailgliemeža, izplatīšanās, savukārt Latvijā ir apzinātas 15 šīs sugas atradnes, aģentūru LETA informēja Dabas aizsardzības pārvaldē.

Pirmo reizi Spānijas kailgliemezis Latvijā tika konstatēts 2009.gadā Pastendē, bet sugas izplatības apzināšana sākta 2014.gadā. Pašreiz ir zināms, ka šīs invazīvās sugas gliemeži ir atrodami Aizputē, Bauskā, Bieriņos, Cēsīs, Dobelē, Iecavā, Ieriķos, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Mazirbē, Pastendē, Plieņciemā, Siguldā un Svētē.

Dabas aizsardzības pārvalde norāda, ka no šīs sugas gliemežiem dārzā visefektīvāk var atbrīvoties, ja tos savāc ar rokām un pēc tam iznīcina. Taču šādi ir jārīkojas visā atradnē un visu zemju īpašniekiem vai apsaimniekotājiem. Kailgliemežu skaitu ierobežo arī zālāja regulāra pļaušana vienlaicīgi ar zāles savākšanu un iznīcināšanu.

Savairojoties lielā skaitā, kailgliemeži var būtiski apdraudēt vietējās augu sugas, gan apēdot tās, gan pārnēsājot dažādas augu slimības. Dabiskos biotopos suga apdraud vietējās gliemežu sabiedrības. Piemēram, Zviedrijā un Norvēģijā šie kailgliemeži rada zaudējumus zemeņu audzētājiem, iznīcinot vairāk nekā 50% ražas.

Spānijas kailgliemezis ir invazīva suga, kas spēj ātri izplatīties. Lielus attālumus suga pārvar ar cilvēka palīdzību - ar transportu, pārvadājot augsni, kompostu vai augus, kur var atrasties pieauguši kailgliemeži, nepieauguši īpatņi vai olas.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)