Banner 980x90

Kopš augusta arī Valmierai ir sava "izlaušanās spēle" - iespēja izglābt pasauli stundas laikā

Foto: Facebook.com/ TimeMachine
Foto: Facebook.com/ TimeMachine
Augusta sākumā Valmierā atklāta Vidzemē pirmā "izlaušanās spēle" ar nosaukumu "Timemachine 1961". Spēles princips ir limitētā laikā izkļūt no telpas, izpildot dažādus uzdevumus un mīklas. 

Lai uzzinātu vairāk par konkrēto "Timemachine 1961" spēli, pilsētas informācijas portāls Valmiera24.lv uz sarunu aicināja idejas autoru Mārci Bogdanovu.

Iecere par spēles izveidošanu Latvijā Mārcim radās jau pirms četriem gadiem. Tobrīd līdzīgas spēles bija izveidotas Japānā un citās pasaules valstīs, bet Latviju un pat Eiropu tās vēl nebija sasniegušas. 

"Sākumā nedaudz nobijos, jo Eiropas valstīs tās nebija ieguvušas tik lielu popularitāti. Nodomāju, ka cilvēki tam vēl nav gatavi. Apmēram pirms diviem gadiem Latvijā tās sāka parādīties arvien vairāk un sapratu, ka esmu nokavējis. Šogad izdomāju, ka jāķeras klāt. Rīgā tās bija ļoti daudz, tāpēc vajadzēja arī Vidzemē," par spēles idejas īstenošanu stāsta Mārcis. 

Spēle Valmierā tapa salīdzinoši īsā laikā  - Aprīļa sākumā idejas autors sāka darboties un 1.augustā tā jau bija gatava. 

Izlaušanās spēles princips ir izkļūt no atbilstoši scenārijam dekorētas istabas limitētā laikā, pildot dažādus uzdevumus un mīklas. Spēles laiks parasti ir dots - viena stunda un to var spēlēt cilvēku grupas pārsvarā no diviem līdz sešiem cilvēkiem, taču Mārča spēles variantā no viena līdz četriem dalībniekiem. 

"Timemachine 1961" spēles stāsts un scenārijs meklējams tālajā 2026.gadā, kad tā laika prezidents paziņo, ka valstij draud lielas briesmas. Vienīgā izeja, lai tās novērstu, ir, izmantojot laika mašīnu, atgriezties 1961.gadā un uz mūsdienām nogādāt svarīgu dokumentu. Tas glābs valsti no briesmu draudiem. Ja spēlētājiem to neizdodas izdarīt stundas laikā, tad uzdevums nav izpildīts. 

Mārcis atklāj, ka ideja par šādu stāstu radās, jo viņš vēlējies izveidot kaut ko senlaicīgu - no padomju laikiem. Vajadzīgos materiālus viņš savācis no radiniekiem un nopērkot tirdziņos: "Tas likās ērtākais veids, kā atvērt tādu istabu un spēli. Gribēju cilvēkus ārā izlaist interesantā veidā. Tam pievienojas arī praktiskais moments, jo iekļūšana un izkļūšana no istabas notiek pa vienām un tām pašām durvīm - kā laika mašīnā. Ir spēles, kuras veidotoas ļoti tālu fantastikā, bet manā gadījumā tas ir kaut cik reāli, cik nu reāla laika mašīna var būt."
Tāpat spēles autors piebilst, ka latviešiem šādas spēles ir vēl diezgan svešas, bet "Timemachine 1961" pirmais mēnesis aizgājis diezgan aktīvi: "Katru dienu bija pa vismaz vienai komandai. Kopš septembra sākuma ir nedaudz retāk, bet tas droši vien dēļ mācību sākšanās. Pieprasījums ir un cilvēkiem patīk."

Līdz šim no spēles izkļuvušo attiecība ir viens pret trīs - izkļūst katrs trešais, bet tā ir tikai statistika pēc pirmā mēneša. 

Pēc Mārča zināmajiem datiem, Latvijā ir izveidotas jau aptuveni 80 izlaušanās spēles, no kurām pa vienai ir Latgalē un Vidzemē, Liepājā vismaz divas un Jelgavā vismaz viena. Pārējās - ap 70 atrodamas Rīgā. 

"Daudzas nav tik viegli atras, tāpēc skaits varētu variēt un jāsaka, ka tās šobrīd Latvijā aug kā sēnes pēc lietus," piebilst Mārcis. 

"Timemachine 1961" izlaušanās spēlei iespējams pieteikties viņu mājas lapā "www.timemachine.lv", kā arī "Facebook lapā" vai sazinoties ar spēles autoru. Izbēgšanās cena ir 25 eiro no grupas darba dienās, bet brīvdienās  - 35 eiro. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)