Banner 980x90

Koku ciršanai un apzāģēšanai Valmierā nepieciešana pašvaldības koku ciršanas atļauja

Publicitātes foto/ Foto: Valmieras pilsētas pašvaldība
Publicitātes foto/ Foto: Valmieras pilsētas pašvaldība
Pavasaris, kad atmostas daba, ir īstais laiks apkārtnes un dārzu sakopšanas darbiem, tai skaitā arī bojāto koku un to zaru apzāģēšanai. Pilsētā katrs koks ir ar īpašu vērtību ne tikai tā īpašniekam, bet arī sabiedrībai kopumā. Pilsētas koki var būt nozīmīgi daudzējādā ziņā - ainaviski, ekoloģiski, kultūrvēsturiski un dendroloģiski.

Kā pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv informēja Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste  vides komunikācijā, Līga Bieziņa, patvaļīga koku ciršana pilsētā nav pieļaujama, un to uzrauga Valmieras pilsētas pašvaldības Koku novērtēšanas komisija. Arī patvaļīga koku galotņu apzāģēšana ir kaitnieciska un administratīvi sodāma rīcība.

Koku ciršana pilsētā pieļaujama, ja tie rada draudus iedzīvotāju drošībai un var apdraudēt īpašumu, satiksmes drošību, būves un komunikāciju. Gadījumos, kad nepieciešama koku ciršana, pirms darbu sākšanas jāsaņem Valmieras pilsētas pašvaldības koku ciršanas atļauja. Tā nav nepieciešama kokiem, kuru celma diametrs ir mazāks par 20 cm, un augļu kokiem, ja tos īpašnieks cērt sev piederošā zemes gabalā.

Atbilstoši Valmieras pilsētas pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr.195 "Valmieras pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi" īpašnieks ir atbildīgs par sava zemes gabala un tam piegulošo teritoriju uzturēšanu. Gadījumos, ja zemes gabalam piegulošajā pašvaldības īpašumā tiek konstatēti bīstami koki vai to zari, aicinām iesniegt pieteikumu pašvaldības Koku novērtēšanas komisijai. Tā izvērtēs situāciju un organizēs nepieciešamos sakopšanas darbus. Valmierā zaru zāģēšana pieaugušiem kokiem notiek, kopjot kroplu koku vainagus, koku vainagus ar vairākām galotnēm vai nozāģējot aizlauztus, sausus un bojātus zarus. Pilsētā tiek nozāģēti arī koku apakšējie zari, ja tie traucē gājēju, velosipēdistu vai autotransporta drošu kustību. Koku novērtēšanas komisijas saskaņojums nepieciešams arī zaru izzāģēšanai vai apzāģēšanai jebkurā privātā teritorijā.

Liepu "galotņošana" kā koku kopšanas pasākums Valmierā netiek atbalstīta, jo Valmierā augošās parastās liepas nav piemērotas šādai vainaga veidošanas praksei. Zāģējuma vietās kokam sāk veidoties trupe, kā rezultātā koks straujāk aiziet bojā.

Papildu informācija un iesnieguma veidlapa koku ciršanas saskaņojuma saņemšanai pieejama Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā "Pakalpojumi" - "Nekustamais īpašums" - "Koku ciršanas saskaņojuma saņemšana"

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)