Banner 980x90

Kokmuižas svētkos būs skatāma Imanta Lancmaņa foto izstāde

Valmiera, 6.sept., LETA. Kokmuižas svētku laikā 9.septembrī no plkst.13 līdz 16 Kokmuižas pils zālē būs skatāma mākslas zinātnieka, gleznotāja un Rundāles pils direktora Imanta Lancmaņa foto izstāde "Pilis Eiropā", aģentūru LETA informēja Kocēnu novada domes pārstāve Krista Gromova.

Lancmanis fotografē visas pilis un muižas, kurās viņš nonāk. Lielāko foto arhīva daļu veido Latvijas pilis un muižas, kas fotografētas vairāk nekā 50 gadu ilgā periodā, un tās izmantotas gan Lancmaņa sarakstītajās grāmatās, gan daudzskaitlīgajās publikācijās Latvijas un ārvalstu mākslas un arhitektūras žurnālos. Savukārt Eiropas pilis fotografētas ekskursiju laikā ārzemēs un fotogrāfijas pārsvarā tiek izmantotas profesionālajām interesēm.

Laikmetu, politisko un ekonomisko sistēmu maiņa ir noteikusi citas sabiedrības vajadzības, kas veicinājušas aristokrātiskā dzīvesveida izzušanu Eiropā. Pilis, palikušas bez iemītniekiem, sākušas it kā patstāvīgu dzīvi, kur cilvēks ienāk tikai kā viesis. Tomēr Versaļas pilī Francijā ļaudis plūst kā liela upe cauri pils zālēm, un pēdējos gados piļu apmeklētāju skaits Eiropā aizvien pieaug.

Izstāde "Pilis Eiropā" saistīta arī ar Latvijas piļu un muižu asociācijas organizēto akciju "Apceļo Latvijas pilis un muižas", kas izsludināta par godu Latvijas valsts simtgadei, sniedzot iespēju ceļotājiem papildus dažādu vēsturisko ēku iepazīšanai Latvijā gūt iedvesmu arī no tās kultūras un estētikas, kas atrodama pilīs Eiropā.

Tāpat Kokmuižas svētku laikā Kokmuižas pils ātrījā būs skatāma Daces Brizauskas, Sanitas Celmas-Ķikutes, Guntas Eltammas un Ivetas Kreišmanes mākslas darbu izstāde.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)