Banner 980x90

Kāpēc ir jāseko līdzi savai personīgajai bilancei?

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Dzirdot vārdu "bilance", lielākais vairums cilvēku noteikti uzreiz iedomājas par uzņēmumu grāmatvedību un nopietnu finanšu darījumu fiksēšanu. Tikai retais šo terminu sasaista ar personīgajām finansēm, taču patiesībā savas personīgās bilances pārzināšana ir būtiskākais nosacījums veiksmīgas finansiālās situācijas nodrošināšanā. Varētu pat teikt, ka, nezinot savu bilanci, jums nav ne jausmas, kas notiek ar jūsu naudu. 


Tikai pārzinot savus ienākumus un izdevumus, mēs varam būt droši par to, ka nauda netiek izšķērdēta nelietderīgi un no tās tiek gūts maksimāls labums. Daudzi, kuri dzīvo no algas līdz algai vai pat izmanto tādu pakalpojumu kā kredīti internetā, lai segtu tekošos maksājumus, nereti pie visa vaino ienākumu trūkumu, bet patiesībā to varētu novērst, ja lielāka uzmanība tiktu pievērsta personīgajai bilancei.

Pārzināt savu bilanci būtībā nozīmē saprast, kur paliek jūsu nauda. No ekonomikas stundām varbūt atceraties, ka bilance ir pārskata perioda beigās kontu formā sastādīts aktīvu un pasīvu pretstatījums. Būtībā vienā ailītē tiek uzskaitīts, kur līdzekļi tiek gūti, un otrā, kur tie tiek izlietoti. Sastādot uzņēmuma bilanci, aktīvi un pasīvi ietver dažādas kategorijas, un abām kontu pusēm ir jābūt vienādām, taču, runājot par personīgo bilanci, aktīvus un pasīvus var aizvietot ar ikmēneša ienākumiem un izdevumiem. Tātad personīgā bilance vairāk ir ienākumu un izdevumu starpība.

Savu personīgo bilanci var izveidot pavisam vienkārši – regulāri veicot visu ienākumu un izdevumu uzskaiti. Praktiski to var darīt dažādos veidos. Varat, piemēram, pierakstīt visus ienākumus un izdevumus blociņā, varat veidot uzskaiti datorā vai viedtālrunī vai arī izmantot īpašus budžeta plānošanas rīkus internetā. Lai vai kā arī jūs šo uzskaiti veiktu, ir jāievēro precizitāte un jāuzskaita ikkatrs cents. Tāpat būtu vēlams arī izveidot strukturētas apakškategorijas izdevumiem, lai pēc tam varētu saprast ne vien to, cik naudas tērējat, bet arī to, kur tieši tā paliek. Bilances veidošana var aizņemt mazliet laika, taču tās pārzināšana ir ļoti noderīga.

Tāpat kā uzņēmumi nespēj efektīvi plānot savas finanses bez dažādām grāmatvedības uzskaitēm, to parasti nespēj arī privātpersonas. Izveidojot bilanci ar detalizētām ienākumu un izdevumu kategorijām, ir iespējams veikt finanšu analīzi. Jūs varat aprēķināt, cik daudz naudas mēnesī tērējat pārtikai, komunālajiem pakalpojumiem, transportam, apģērbam, izklaidēm utt. Ja pamanāt, ka kāda no izdevumu kategorijām ir neadekvāti liela, varat izpētīt to sīkāk un saprast, kāpēc tas tā ir. Īsāk sakot, bilance skaidri parādīs, kur nauda tiek izlietota neefektīvi, un šo informāciju pēc tam varat izmantot budžeta plānošanā vai arī vienkārši, lai censtos samazināt savus izdevumus tur, kur tas iespējams.

Vēl viens ļoti būtisks iemesls, kāpēc vajadzētu regulāri sekot līdzi savai bilancei, ir lai izvairītos no tēriņu konstanta pieauguma. Gandrīz vienmēr palielinoties ienākumiem palielinās arī izdevumi, un finansiālā situācija kopumā nekā nemainās. Ja katru mēnesi sekosit līdzi savai bilancei, būs daudz vienkāršāk panākt, ka ilgtermiņā izdevumi paliek nemainīgi, bet bilance pozitīvi aug. Tad visu papildus naudu varēsit novirzīt iekrājumiem vai ieguldījumiem un panākt, ka finansiālā situācija ir stabila.

Personīgā bilance var jums atvērt acis un likt saprast, ka naudas jums ir gana daudz, tikai tā tiek izlietota nepareizi, kā arī palīdzēt visu laiku turēties pie konstantiem izdevumiem un neļaut naudai aizplūst tur, kur tas nav vajadzīgs. Ja ļausit naudai brīvi aizplūst, nebrīnieties, ka tās katru mēnesi pietrūks un būs jāņem SMS kredīts, lai varētu izdzīvot. Ja bilance var palīdzēt plānot finanses veselā uzņēmumā, tā pavisam noteikti var palīdzēt risināt arī jūsu finanšu problēmas un optimizēt naudas plūsmu. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)