Banner 980x90

Kādēļ tev šajā vasarā vajadzētu ierīkot siltumnīcu?

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Ja tā aizdomājamies – kādēļ mums būtu nepieciešama siltumnīca? Ne visi audzē un patērē dārzeņus, zaļumus utt. Tāpat ir vietas, kurās klimats ļauj audzēt visu vajadzīgo zem klajas debess. Diemžēl daļa pasaules, tostarp Latvija, nav gluži piemērota dārzeņu, augļu utt. audzēšanai visa gada garumā, jo pie mums sastopamas četras sezonas. Tieši tādēļ ir vērts izmantot siltumnīcu sniegtās priekšrocības, kas nodrošina augiem nepieciešamo siltumu, mitrumu un aizsardzību. 

Vecāki nereti atzīst, ka viņi vēlētos, lai bērnus būtu iespējams vienkāršāk iesaistīt mājas un dārza darbos. Tā var būt kaut vai stāda vai sēklas izaudzēšana par gatavu dārzeni, augli, puķi utt. Tas mazajam ķiparam palīdzētu izprast dabīgas un veselīgas augļu, dārzeņu, garšaugu u.tml. audzēšanas principus un ieguvumus. Tajā pašā laikā tu vari izaudzēt skaistu, eksotisku orhideju. 

Kad citi tev jautās, kādēļ nolēmi ierīkot siltumnīcu, tu varēsi viņiem pastāstīt par savu pieredzi. Un, kad tu būsi iesācis izmantot siltumnīcas potenciālu un nobaudījis paša audzētu tomātu, gurķi utt., būs grūti no tā visa atteikties. Turklāt šī arī ir jauna prasme, kuru apgūstot tu papildini savu zināšanu "bagāžu". 

Augļus, dārzeņus... vai abus?
Viena no siltumnīcas priekšrocībām ir tā, ka tu vari sākt stādīt un sēt jau tad, kad gaisa temperatūra ārā vēl ir pārāk zema, lai veiktu dārza darbus. Kā zināms, dažādiem augļiem un dārzeņiem ir nepieciešami atšķirīgi augšanas apstākļi. Izpēti to, kuru augu prasības pret mitrumu, siltumu u.tml. ir līdzīgas, lai tos varētu stādīt vienā siltumnīcā. 

Lai piešķirtu siltumnīcai nedaudz krāsas, iesēj arī kādu puķi. Protams, tas, cik ilgā laikā tu varēsi kaut ko audzēt siltumnīcā, ir atkarīgs no tās materiāla. Piemēram, plēves un polikarbonāta siltumnīcā, visticamāk, ar audzēšanu varēsi nodarboties no pavasara līdz rudenim. Savukārt, ja ir vēlme darīt ko nopietnāku, iespējams, nepieciešama apsildāma stikla siltumnīca. 

Visvieglāk atrodamas un pieejamas būs siltumnīcas internetā, jo tur ātri varēsi izvēlēties izmēru, materiālu, kā arī izpētīt visus citus interesējošos parametrus. Jau šobrīd vari ielūkoties interneta veikala 220.lv piedāvājumā, kur atradīsi ne tikai siltumnīcas, bet arī to piederumus, mehānismus, karkasus, plauktus un daudz ko citu.

Ja vēlies un ja siltumnīcā ir pietiekami daudz vietas, vari tajā ierīkot apgaismojumu un novietot soliņu, lai tu varētu apsēsties un izbaudīt zaļo un sulīgo augu smaržu. 

Visiem ir iespēja iesaistīties
Ir svarīgi, lai bērni iemācītos un saprastu, no kurienes nāk tas ābols vai zemene, vai tomāts, kā tas tiek izaudzēts un aprūpēts. Labākais veids, kā to iespējams izdarīt, ir ierīkojot dārziņu vai siltumnīcu, un iesaistīt savu atvasi augu kopšanā. Šādas nodarbes palīdzēs bērnos attīstīt veselīgas ēšanas paradumus, kā arī viņiem būs aizraujoši redzēt, kā no mazas sēkliņas vai stāda rodas spēcīgs augs. Tāpat tiks iemācīta atbildība par augiem, kas iestādīti, un nereti tas var būt liels izaicinājums, jo siltumnīca ir jākopj, jālaista, jāvēdina utt. Un, protams, šis ir arī labs veids, kā vecākiem nostiprināt saikni ar saviem bērniem. 

Izbaudi priekšrocības
Ja kaut reizi esi pagaršojis paša siltumnīcā augušu tomātu, gurķi, zemeni utt., zināsi, ka to garšu, izskatu un smaržu ir grūti salīdzināt ar veikalā nopērkamajiem produktiem. Siltumnīca ir ļoti vērtīgs ieguldījums, kas ilgtermiņā ļauj ietaupīt, jo tev nav jādodas uz veikalu vai tirgu, lai pirktu salātus, dilles u.c. augus. Tāpat, ja esi izaudzējis pietiekami daudz, vari iepriecināt ne tikai savu ģimeni, bet arī draugus ar svaigiem zaļumiem, ogām un dārzeņiem. Aiznes viņiem groziņu ar paša audzētiem gardumiem un redzēsi, cik ļoti viņi priecāsies!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)