Banner 980x90

Kā tiek ieklāts dakstiņu jumta segums?

Jumta ieklāšana nav vienkāršs process. Tas prasa specifiskas zināšanas un bagātīgu pieredzi. Jumta segums ir viena no tām riska grupām, kura klāšanai noteikti ir nepieciešama speciālista – sertificēta jumiķa – pieaicināšana, lai jumta konstrukcija un segums būtu uzskatāms par drošu un atbilstošu visām normatīvo aktu prasībām.
Mūsdienās ir pieejami dažādi zinoši speciālisti, jo īpaši pieprasīti ir kompānijas MONIER PatrnerClub biedri – profesionāli un pieredzes bagāti jumiķi. Kādēļ būtu jāizvēlas tieši MONIER jumiķi? Tādēļ, ka katru gadu šie profesionāļi iziet apmācību kursu, kura ietvaros tiek iegūtas labas izmantojamo materiālu pielietojuma zināšanas. Rezultatā šie jumiķi spēj palīdzēt atrast vispiemērotāko un atbilstošāko risinājumu ikvienā situācijā.
 
Salīdzinot ar citiem jumta segumiem, dakstiņu seguma ieklāšana ir vienkāršāka. Dakstiņiem ir liela priekšrocība – ar dakstiņu palīdzību ir iespējams noslēpt pamata konstrukcijas neprecizitātes. Lielākoties jumta segumi šādu funkciju nepilda. Dakstiņu klāšana ir pielīdzināma Lego klucīšu likšanai. Pārsvarā vienkāršu konstrukciju jumtiem nav vajadzības dakstiņus griezt, līdz ar to nenoris lieka materiāla patērēšana. 
 
Kā tad dakstiņu jumts tiek klāts? Dakstiņi tiek klāti uz koka latojuma, kas ir piestiprināti pie jumta konstrukcijas. Dakstiņi savā starpā ir pieāķēti, līdz ar to tie notur viens otru virzienā no lejas uz augšu. Lai dakstiņi tiktu pasargāti no ārējās vides ietekmes, tie tiek piestiprināti pie latojuma ar skrūvju un naglu palīdzību. Šis klājums ir īpašs ar to, ka gaiss brīvi plūst zem dakstiņiem, līdz ar to tiek nodrošināts, ka tajos neuzkrājas mitrums. 
 
Katram dakstiņu modelim ir savs minimālais uzklāšanas leņķis. Klasiskais jumta klāšanas leņķis sākas no 14 grādiem. Jo stāvāks ir leņķis, jo drošāks tas ir. Ja jumts ir stāvs, tiks nodrošināts, ka lietus un citi nokrišņi labāk plūdīs uz leju.
 
Kā zināms, tad jumta uzstādīšanu lielākoties iesaka veikt siltajā gada pusē. Un, protams, ir ļoti labi, ja vēl ir piemēroti laikapstākļi – nav vēja, lietus, kā arī pastāv mērena gaisa temperatūra. Taču dakstiņu priekšrocība ir tāda, ka tos ir iespējams uzstādīt jebkādos laikapstākļos, jo dakstiņu virsma ir maza, tie nedarbojas pēc "buras" principa.
 
Dakstiņus ieklāj, sākot no labā apakšējā stūra ieklājot 3 līdz 5 dakstiņus rindā un virzoties uz augšu. Pēc kores sasniegšanas sāk ieklāšanu atkal no apakšējās rindas uz augšu. Dakstiņu stiprināšanu veic ar rindu dakstiņu stiprinājumiem, bet vietās, kur tas nav iespējams, izmanto cinkotas skrūves 75 mm vai griezto dakstiņu stiprinājumus. Nepieciešams nostiprināt katru dakstiņu jumta perimetrā, ap izvadiem, jumta logiem, skursteņiem utt. Jumta plaknē dakstiņus stiprina atkarībā no jumta slīpuma, dakstiņa veida un ēkas veida. Rindu dakstiņus stiprina dakstiņu kreisās malas valces apakšējā malā un iedzen ar āmuru latā. Detalizētu dakstiņu montāžu dažādiem profiliem ir iespējams aplūkot MONIER izstrādātajā dakstiņu montāžas instrukcijā.
 
Lai nodrošinātu drošu jumta seguma ieklāšanu, vienmēr ir ieteicams sazināties ar speciālistiem. Speciālisti palīdzēs apsvērt un noteikt visus procesus, kurus nepieciešams veikt, lai jumta segums atbilstu visiem drošības kritērijiem. Kā redzams, tad dakstiņu jumta seguma ieklāšana, salīdzinot ar citiem jumta segumiem, nav sarežģīta, taču cilvēks, kuram nav iepriekšēja pieredze jumta seguma klāšanā, var pieļaut daudzas kļūdas, kuras sākotnēji var pats nemaz nepamanīt. Lai nekļūdītos un būtu pārliecināti par savu drošību, speciālista pieaicināšana ir labākais risinājums.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)