Banner 980x90

Kā pieņemt gudrākus finanšu lēmumus?

Ja Tu vēlies prasmīgi pārvaldīt savas finanses, Tev jāpārliecinās, ka pieņem pareizus un gudrus lēmumus. Dažkārt tie var būt saistīti arī ar dažādiem riskiem un izaicinājumiem, kas var palīdzēt Tev sasniegt to, ko vēlies. Ja neesi drošs, ar ko sākt, šajā rakstā esam apkopojuši svarīgākos padomus, kas ļaus Tev pieņemt gudrākus finanšu lēmumus. 

Tev nepieciešami nākotnes mērķi un plāni
Ja vēlies uzlabot savu dzīvi, pieņemot gudrus finansiālos lēmumus, sāc ar īstermiņa un ilgtermiņa mērķu noteikšanu, jo tie Tev palīdzēs saprast, kur vēlies būt pēc mēneša, gada vai pat 10 gadiem, kā arī pozitīvi ietekmēs Tavus naudas tērēšanas paradumus. Uzdod sev šādus jautājumus:
• Cik daudz naudas man nepieciešams, lai es justos finansiāli brīvs?
• Kur es vēlos dzīvot?
• Kā es vēlos pelnīt iztiku?
• Ar ko es vēlos kopā strādāt?
• Kādu dzīvesveidu es gribētu baudīt?

Tev ir jāizveido skaidra vīzija par to, kas vēlies būt, lai pēc tam radītu plānu un mērķus. Pieraksti savas idejas, lai tās varētu katru dienu aplūkot un atsvaidzināt atmiņā. 

Precīzi pārzini savu budžetu un seko līdzi izdevumiem
Tev nav nepieciešams uzņēmuma līmeņa budžets, lai sasniegtu to, ko vēlies. Taču Tev ir skaidri jāpārzina, cik daudz Tu nopelni un iztērē. Lai piefiksētu visu šo informāciju, Tev var noderēt mūsdienīga budžeta aplikācija, ko iespējams ērti lietot viedtālrunī. Tās nereti arī ļauj sadalīt izdevumus atsevišķas kategorijās, lai saprastu, kam Tu ikdienā tērē visvairāk. 

Zinot to, kādas ir Tavas apjomīgākās izmaksas ikdienā, Tu arī vieglāk varēsi saprast, kā pareizi ietaupīt naudu.

Apgūsti finanšu pārvaldību
Neviens nepiedzimst par profesionāli, tāds vari kļūt tikai tad, ja daudz mācies un pielieto savas zināšanas praksē. Arī personīgo finanšu pārvaldībā līdzīgi kā dažādās citās jomās, svarīgi ir apgūt ne tikai procesa praktisko pusi, bet arī dažādas teorētiskas pamatzināšanas. Tas nozīmē, ka nenāks par ļaunu izlasīt kādu no daudzām finanšu plānošanas rokasgrāmatām, ekspertu padomu blogiem, rakstiem un citām publikācijām, kas varētu Tev palīdzēt gudrāk pārvaldīt savus naudas līdzekļus. 

Mūsdienās informācijas avotu ir ļoti daudz, un piekļūt tiem nav sarežģīti, tādēļ atliek tikai veltīt savu laiku un "uzsūkt zināšanas".

Mēģini samazināt dzīvošanas izmaksas
Ir vairāki veidi, kā mazināt izdevumus ikdienā, un ir svarīgi tos izmantot, jo tieši izmaksas, ar kurām sastopamies katru dienu, piemēram, par pārtiku, sadzīves precēm un pakalpojumiem un izklaidēm, ir tās, kas visvairāk ietekmē mūsu budžetu un attur no dažādu mērķu sasniegšanas. Izmēģini kādu no šādiem paņēmieniem:
• pārej pie lētāka mobilo sakaru operatora vai nomaini sakaru plānu;
• iepērcies lētākos lielveikalos, izvairies no zīmolu precēm;
• ievies dabai draudzīgākus paradumus, šķiro atkritumus, atrodi jaunu pielietojumu vecām lietām;
• vienmēr dodies uz veikalu ar iepirkumu sarakstu un vadies pēc tā;
• neej iepirkties, kad esi izsalcis;
• apmeklē lietot apģērbu veikalus;
• veido dāvanas pats, nevis iegādājies tās veikalā;
• izmanto kuponu un atlaižu sniegtās iespējas;
• rūpējies par savu veselību, lai izvairītos no medicīnas aprūpes izmaksām. 

Ieguldi sevī
Labākais, ko Tu vari darīt ar ienākumiem, ir ieguldīt tos savā attīstībā, jo šāda rīcība vienmēr atmaksāsies. Padomā, kādus kursus, meistarklases vai skolas vēlētos apmeklēt, kādas zināšanas apgūt? Varbūt pilnībā vēlies mainīt savu karjeru, apgūstot ko jaunu? Sevis attīstīšana ir gudrs solis jebkurā vecumā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)