Banner 980x90

Kā pašam būt noteicējam pār savu pensiju? 

Publicitātes foto
Publicitātes foto
To, cik liela un regulāra būs izmaksātā pensija, ietekmē ne tikai veiktās apdrošināšanas iemaksas sociālajā budžetā, bet arī citi aspekti, kurus iespaidot var arī pats pensijas saņēmējs. Viena no iespējām, lai to izdarītu, ir mūža pensijas apdrošināšana – proti, aizejot pensijā, sava 2. pensijas līmeņa uzkrājuma nodošana apsaimniekošanai apdrošināšanas sabiedrībās. Tas ļauj izvēlēties pensijas saņemšanas regularitāti un apmēru, kā arī noteikt mantinieku, kurš saņems neizmaksāto kapitālu pēc pensijas saņēmēja nāves. 

Dzīvības apdrošināšanas kompānijas "Compensa Life" apkopotie statistikas dati liecina, ka 2016. gada pirmajos desmit mēnešos iegādāto mūža apdrošināšanas polišu skaits ir četrkāršojies, salīdzinot ar 2015. gada attiecīgo periodu.

"Mūža pensijas apdrošināšana kļūst arvien pieprasītāka, jo cilvēki ir vairāk informēti par pakalpojuma priekšrocībām. Novērojams, ka ar mūža pensijas apdrošināšanu saistītos jautājumus senioriem palīdz sakārtot viņu bērni un mazbērni," atzīst dzīvības apdrošināšanas sabiedrības "Compensa Life" Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons.
Publicitātes fotoPublicitātes foto


Sabiedrībā nereti vērojama neizpratne par dažādajiem pensiju līmeņiem, tajā skaitā arī par mūža pensijas apdrošināšanas sniegtajām priekšrocībām. Tomēr jo vairāk cilvēku gūst informāciju par to, kā veidojas pensijas maksājumi, jo lielāks ir pieprasījums pēc mūža pensijas apdrošināšanas. Lai izprastu, tieši kādā veidā šis pakalpojums var būtiski uzlabot pensijas saņēmēja dzīves kvalitāti un sirdsmieru, sākotnēji svarīgi saprast, ko tad īsti nozīmē 1. un 2. pensiju līmenis.

Pensiju 1. līmenis ir valsts obligātā neuzkrājošā pensiju shēma, kas paredz 20 % no strādājošo veiktajām obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksām novirzīt uz pensiju fonda kapitālu. Tādā veidā tiek nodrošinātas vecuma pensijas mūsu valstī dzīvojošajiem senioriem tekošajā periodā. Tieši tāpēc 1. pensiju līmeni sauc par neuzkrājošo pensiju shēmu, jo pēc būtības ar nodokļu palīdzību iekasētais kapitāls neparedz līdzekļu uzkrāšanu nākotnei, bet gan sedz tikai šībrīža vecuma pensijas.
Publicitātes fotoPublicitātes foto
Savukārt 2. pensiju līmenis ir valsts uzkrājošā pensiju shēma, kura ieviesta 2001. gada 1. jūlijā. Kopumā strādājošie veic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas 34,09% apmērā. 20 % no šiem 34,09 % tiek novirzīti pensijām. Savukārt no šiem 20 % tieši 14 % tiek atvēlēti 1. pensiju līmenim jeb šī brīža pensiju izmaksām. 6 % no pensijām atvēlētajiem līdzekļiem tiek novirzīti 2. pensiju līmenim, kas nākotnē kalpos kā papildu uzkrājums paša nodokļu maksātāja vecuma pensijai. Pēc nodokļu maksātāja uzdevuma, izvēlētā ieguldījumu pārvaldes sabiedrība iemaksātos līdzekļus pārvalda un iegulda finanšu tirgus instrumentos. 

Ierasts, ka 2. pensiju līmenī uzkrātos līdzekļus pensionāram izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, taču mūža pensijas apdrošināšana paredz iespēju 2. pensiju līmenī uzkrātos līdzekļus (kad tie sasnieguši noteiktu summu) nodot dzīvības apdrošināšanas sabiedrības pārvaldībā. To izdarot, pensionētajai personai ir tiesības pašai noteikt kārtību un regularitāti, kādā tiek izmaksāts uzkrātais kapitāls, sasniedzot pensijas vecumu. Veicot mūža pensijas apdrošināšanu, 50 % no 2. pensiju līmenī uzkrātā kapitāla iespējams saņemt jau pirmajos piecos pensionēšanās vecuma gados. Mūža pensijas apdrošināšana paredz arī iespēju norādīt personu, kura pēc pensionētās personas nāves ir tiesīga saņemt atlikušo kapitālu, kas uzkrāts 2. pensiju līmenī.
Publicitātes fotoPublicitātes foto
Savukārt, ja 2. pensiju līmenī uzkrātais kapitāls tiek atstāts valsts pārraudzībā, tad Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra nodokļu maksātāja personīgajā kontā uzkrātos līdzekļus izmaksā kopā ar valsts nodrošināto ikmēneša vecuma pensiju, nepiedāvājot iespēju mainīt maksājuma apmēru vai tā izpildes regularitāti. Tāpat pensionētās personas nāves gadījumā neizmaksātā summa, kas palikusi 2. pensiju līmenī, tiek atstāta valsta budžetā. Personas tuviniekiem nav tiesību pretendēt uz atlikušo uzkrājuma summu. 

Par "Compensa Life"
"Compensa Life Vienna Insurance Group SE" 100 % akcionārs ir "Vienna Insurance Group". "Vienna Insurance Group" dibināta 1824. gadā un patlaban ir vadošā Austrijas apdrošināšanas grupa Centrāleiropā un Austrumeiropā. "Vienna Insurance Group" pārstāvēta 25 valstīs, pārvaldot 42 miljardu eiro aktīvus.

"Compensa Life Vienna Insurance Group SE" ir vairāk kā desmit filiāles visās trīs Baltijas valstīs, tā nodarbina 150 darbiniekus, pārvalda vairāk nekā 150 000 klientu riskus un aktīvus 128 miljonu eiro vērtībā.

"Compensa Life Vienna Insurance Group SE" Latvijā pārstāv "Compensa Life Vienna Insurance Group SE Latvijas filiāle", kas Latvijā darbojas kopš 1999.gada (iepriekšējais nosaukums "Seesam Life Latvija").

"Compensa Life Vienna Insurance Group SE Latvijas filiāle" specializējas dzīvības apdrošināšanā ar uzkrājumu veidošanu, privātās pensijas apdrošināšanā, uzkrājošajā apdrošināšanā bērniem, veselības apdrošināšanā un nelaimes gadījumu apdrošināšanā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)