Banner 980x90

Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļa nosvinējusi 20.jubileju

1.maijā savu 20.dzimšanas dienu svinēja Vidzemes slimnīcas Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļa. Divdesmit gadu laikā nodaļā ārstējušies 5565 mazuļi.

Nodaļas virsārste Ilze eglīte, kura šai amatā strādā kopš 2014.gada 1.septembra, stāsta, kā nodaļa tika izveidota: "Jau krietnu laiku pirms tam bija ideja par trīs perinatālās aprūpes centru izveidi ar Šveices valdības finansiālu un materiālu atbalstu. Pateicoties dr. Daces Valdnieces uzņēmībai un entuziasmam, par Vidzemes reģiona centru kļuva Valmiera, nevis Cēsis, kas arī kandidēja. Jau 1994.gada vasarā dr. Valdniece noskatīja komandu: esošos Valmieras iecirkņa pediatrus, tuvējās pilsētās strādājošos jaunos pediatrus un māsiņas. Sākām apgūt neonatoloģijas zināšanas (līdz tam institūtā bijām teoriju mācījušies, ka ir arī tādi neiznēsāti bērniņi), braucām uz Rīgu smelties pieredzi pie dr. Mārča Cīruļa, kurš bija viens no perinatālā centra idejas autoriem."

Jūs un kolēģes esot piedalījušās arī praktiskajos nodaļas iekārtošanas darbos...
"Toreiz tas notika tik dabiski... 1995.gada pavasarī vienā no divām bērnu slimību nodaļām ierādīja telpas mums. Projekta ietvaros no Šveices saņēmām aparatūru ... violetā krāsā. Tad nu visu pavasari no tiešā darba brīvajos brīžos violetas pārkrāsojām arī mums piešķirtās slimnīcas vecās mēbeles: galdus, skapīšus, plauktus. Arī darba apģērbs tika iegādāts violetā krāsā. Mēbeļu krāsošanā un citos iekārtošanas darbos tika iesaistītas ģimenes: vīri, draugi, vēl mazi, rāpojoši bērni. Neviens neskaitīja ne stundas, ne minūtes, visi nodevās vienam mērķim: mums būs pats labākais PACs!"

Vai atceraties nodaļas atvēršanu?

"To nemaz nevar aizmirst! 1995.gada 28.aprīlī slimnīcas kultūras namā notika lielā atvēršanas balle ar daudzu viesu klātbūtni – bija pārstāvji no Šveices, no Francijas, arī Latvijas un Valmieras augstas amatpersonas. Slimnīcu tolaik vadīja Juris Apsītis, jaunā centra vadītāja bija daktere Dace Valdniece, virsmāsa Daiga Jackēviča."

Un 1.maijā, kad citiem bija svinamā diena...

"...mums bija pirmā darbadiena ar pirmo pacienti – mūsu dzemdību nodaļā priekšlaikus dzimušu meitenīti, kuras svars – 1500 grami tolaik mums likās tik ļoti mazs! Bet viss beidzās labi. Tā pamazām ieradās mūsu pacienti, auga mūsu pieredze un prasmes. Atbilstoši centra statusam mums bija jāsteidz palīgā mazajām dzemdību nodaļām Limbažu, Valkas, Smiltenes, Alūksnes, Gulbenes, Cēsu un Balvu slimnīcās. Slimos bērniņus pārvedām pie sevis, nepieciešamības gadījumā tālāk uz Rīgu, uz Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu. Tagad apkalpojam vairs tikai trīs atlikušās dzemdību nodaļas Cēsīs, Madonā un Balvos."

Vēsturiskās patiesības labad jāteic, ka jums kā struktūrvienībai vairākkārt mainījies statuss un nosaukums!

"1997.gadā kļuvām par patstāvīgu iestādi. Jau bijām kopā "aplauzušies", cits pie cita pieraduši, rīkojām kolektīva saliedēšanas pasākumus, kopā ballējāmies, braucām ekskursijās un pieredzes apmaiņā pie kolēģiem Liepājā, Jēkabpilī. Mainījās kolēģi, kāds neizturēja darba smagumu, cits finansiālu iemeslu dēļ bija spiests doties darbā uz ārzemēm. Laikam esam palikuši tie entuziasti, kam nodaļa un mūsu darbs ir sirdslieta. Par to nosaukumu maiņu. 2005.gads mums sākās ar pārmaiņām – varas gaiteņos bija nolemts, ka Vidzemes PAC kā atsevišķa iestāde nevar pastāvēt, kopš marta kļuvām par Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļu Valmieras slimnīcas sastāvā. 2009.gadā par nodaļas virsmāsu kļuva Iveta Bērziņa, bet nodaļas vadību uzņēmās ārste Sandra Gaile. Saskaitījām: kopš nodaļas pirmsākumiem ar dažu mēnešu intervālu nodaļai uzticīgas esam palikušas 11: ārstes Dace Valdniece, Sandra Gaile, Inese Kanniņa, Iveta Riekstiņa, Inga ozoliņa un Ilze Eglīte, māsiņas Daiga Jackēviča, Elita Lezdiņa, Laura Jansone, Svetlana Ņikiforova un Kristiāna Laķe. Pašlaik nodaļā strādā sešsas ārstes, 11 māsiņas un divas sanitāres."

Kopumā nodaļas darbības 20 gados tajā ārstējušies 5565 mazuļi, no tiem 2427 neiznēsāti. 2014.gadā nodaļā ārstējās 284 jaundzimušie, no tiem priekšlaikus dzimuši 106 bērni. Pats mazākais pērngad bija 24.dzīvības nedēļā dzimušais un 628 gramus smagais bērniņš. Šogad paši mazākie ir priekšlaikus dzimušie dvīņu brālīši, kuri svēra 598 un 660 gramus un turpina ārstēšanos Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Rīgā.

Video sižetu par jubileju iespējams noskatīties šeit.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)