Banner 980x90

Ieva Džindža: aktiermāksla un Holivuda ir ilgi lolota sapņa īstenošana

Ik gadu Holivudā, kas visā pasaulē pazīstama kā Amerikas Savienoto Valstu (ASV) filmindustrijas centrs, ierodas vairāki topošie aktieri, lai papildinātu savas aktiermākslas zināšanas un pierādītu sevi izklaides industrijā.

Pērnā gada nogalē filmu aktiermākslu meistarklasēs uz Holivudu apgūt devās arī valmieriete Ieva Džindža.

Kā sarunā ar pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv norāda Ieva, viņa ar aktiermākslu aizrāvusies jau kopš bērnības. Ļaujoties aicinājumam, pēc Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas absolvēšanas, 2010.gadā Ieva nolēma uzsākt aktiermākslas studijas Centrālās Lankašīras Universitātē (University of Central Lancashire), Prestonā, Anglijā.

Pabeidzot studijas Anglijā, lēmums par papildus pieredzes iegūšanu Holivudā šķitis kā loģisks nākamais solis, lai piepildītu sen lolotu sapni.

Janvārī Ieva atgriezās Latvijā un šobrīd viņa gatavojas filmēties kādam interesantam projektam, par ko, ievērojot konfidencialitāti, vairāk pastāstīt nevar.

Studijas Anglijā - absolūti pozitīva pieredze

Lai gan arī Latvijas Kultūras akadēmijā ir iespējams studēt aktiermākslu, 2010.gadā, kad Ieva absolvēja vidusskolu, Latvijas Kultūras akadēmijā uzņemšanas aktiermākslas studiju programmā nenotika. Lai īstenotu savu ieceri un studētu aktiermākslu Latvijā, Ievai bija jāgaida gads. "To es negribēju, pavisam vienkārši - es negribēju gaidīt vienu gadu, lai apgūtu to, ko vēlos," tā par savu ieceri doties studijās uz Angliju stāsta Ieva.

Centrālās Lankašīras Universitāti Ieva izvēlējās, jo tā piedāvā apgūt interesantu studiju programmu, kā arī atrodas Prestonā, kas salīdzinot ar lielākajām Anglijas pilsētām uzskatāma par mazu, bet pielīdzinot to Latvijai - Prestona mērojama četru Valmieru apmēram.

"Esot studijās ārzemēs, dažkārt pietrūka mājas, bet tā kā uz Prestonu devos kopā ar draugu - ar mani vienmēr kopā bija daļiņa no Latvijas," min Ieva.

Viņa gan atzīst, ka topošajiem aktieriem, kas izglītību un pieredzi ieguvuši ārzemēs, ir nedaudz grūtāk pierādīt sevi Latvijas režisoriem, jo lielākoties aktieri Latvijā savu karjeru sāk veidot jau studiju laikos, dibinot dažādus kontaktus. Ievai šis posms ir izpalicis, taču viņa uzskata, ka jebkurā profesijā var panākt labus rezultātus ar cītīgu darbu.

Holivuda - vieta, kur aktieri iemācās būt nevis tēlot

"Pirms devos uz ASV, biju iedomājusies, ka Holivudā valda baigais glamūrs un teju katru dienu notiek balvu pasniegšanas ceremonijas, bet tā nav. Pašā Holivudā cilvēki īsti nedzīvo - tur ir daudz filmēšanas studijas, aktieri un viss vērsts uz tūrismu. Slavenais Holivudas bulvāris čalo gluži kā tirgus laukums. Katrs cenšas kaut ko tev pārdot, pa ielu staigā par slavenībām un filmu tēliem pārģērbušies cilvēki, ielu muzikanti spēlē roka dziesmas, dzied operu vai repo. Tur, uz vienas ielas, atrodas teju visa izklaides industrija," stāsta Ieva.

Arī aktiermeistarības skolas Holivudā var atrast ik uz stūra, tāpat gandrīz katrs garāmgājējs sevi sauc par aktieri. Cilvēki, kas ikdienā strādā par picu piegādātājiem, elektriķiem, viesmīļiem vai pārstāv citas profesijas - teju katrs ieradies Holivudā, lai sagaidītu savu zvaigžņu stundu.

Ieva uz Holivudu devās ar mērķi apgūt aktiermākslu filmās un kaut uz mirkli iepazīt vietu, par kuru sapņojusi jau no mazotnes.

"Tā kā ASV varēju atrasties neilgu laiku, nolēmu meklēt sev piemērotas meistarklases. To skolu skaits Holivudā nav saskaitāms, taču man izdevās atrast sev piemērotu vietu - "Jeremiah Comey Acting Studio". Šeit piedalījos filmu meistarklasēs, kur iemācījos būt aktiermākslas procesā, nevis tēlot kādu konkrētu tēlu. Mans skolotājs man iemācīja - teātri tu tēlo, tu esi aktieris, bet filmā ir jābūt, ir jāspēj izdzīvot moments. Kino tu nevari tēlot. Kolīdz tu sāc kaut ko tēlot, kamera visu redz un tas ir nebaudāmi. Kino pasaulē visam ir jābūt patiesam, vienkāršam un jāļauj sevi ievainot," stāsta Ieva.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)