Banner 980x90

Būtiskākie iemesli, kāpēc regulāri jāapmeklē zobu higiēnists

Regulāra un pareiza zobu kopšana ir labas mutes veselības pamats, tomēr ar to vien nepietiek, lai izvairītos no zobu bojāšanās un citām problēmām. Tieši tāpēc arī strādā zobu higiēnists, kurš paveic to, ar ko zobu birstīte un citi instrumenti mājas apstākļos nevar tikt galā. Zobu higiēnists ar speciāliem instrumentiem notīra mīksto aplikumu un zobakmeni pat no grūti pieejamām vietām. Zobi arī tiek pulēti un diegoti, pārklāti ar aizsargājošu želeju. Regulāri veicot šo procedūru, iespējams ievērojamai uzlabot mutes un zobu veselību.

Tomēr zobu higiēnists daudziem nešķiet pirmās nepieciešamības speciālists, kādam zobu higiēna pat šķiet lieka naudas un laika tērēšana. Tāpēc nenāk par sliktu atgādināt, kāpēc 1–2 reizes gadā katram būtu jāapmeklē zobu higiēnists. Kāda loma veselībā un dzīves kvalitātē ir regulārai zobu higiēnai?

Novērst un mazināt sliktu elpu
Sliktas elpas iemesli var būt dažādi, tomēr visbiežāk tas ir saistīts ar nepietiekamu un nepareizu zobu kopšanu. Nepatīkamo elpu rada baktērijas, kas savairojušas mutes dobumā esošajā aplikumā, zobu starpās, grūti pieejamās vietās. Regulāri veicot zobu higiēnu, iespējams veiksmīgi atbrīvoties no sliktas elpas ierosinātājiem. Tas būs patīkami gan pašam pacientam, gan apkārtējiem, kuriem ikdienā ar šo cilvēku jākomunicē. Tāpat zobu higiēnists sniegs rekomendācijas par zobu kopšanu mājās, lai efektīvāk cīnītos ar slikto elpu.

Savlaicīgi pamanīt bojājumus
Veicot zobu virsmas un grūti pieejamo vietu tīrīšanu, zobu higiēnists arī var atklāt bojājumus, kas nesen sākušies, kuri ir potenciāls drauds. Citā gadījumā pacients šos bojājumus nepamanītu, kamēr nesāktu sāpēt vai nedotos vizītē pie zobārsta. Bet tad bojājumi var būt jau daudz plašāki. Savlaicīgi atklājot bojājumus un tos operatīvi novēršot, var labu zobu stāvokli saglabāt daudzu gadu desmitu garumā.

Uzturēt zobus baltākus
Zobu iekrāsošanās ir izplatīta problēma, ar kuru saskaras gandrīz katrs otrais cilvēks. Iemesli, kāpēc zobi kļūst pelēcīgi vai dzeltenīgi ir dažādi. Tas saistāms gan ar smēķēšanu, gan uztura paradumiem, gan lietotajiem medikamentiem. Protams, ja iekrāsošanās ir ļoti izteikta, efektīvi palīdzēt var balināšana, bet vieglākos gadījumos zobu baltumu var atjaunot ar pareizu zobu kopšanas rutīnu mājās, kā arī regulāru zobu higiēnu. Higiēnas laikā zobi tiek tīrīti un pulēti, kas ļauj padarīt tos manāmi baltākus.

Izvairīties no zobu zaudēšanas
Katrs zaudēts zobs ir traģēdija. Katra pacienta interesēs ir tas, lai nebūtu jānonāk līdz zoba zaudēšanai, jo implantoloģija un citas zobu aizstāšanas metodes ir gana dārgas. Jo biežāk zobus apskata profesionālis, izvērtē to stāvokli, jo ātrāk var diagnosticēt dažādas saslimšanas un bojājumus. Arī zobu higiēnists vizītes laikā pievērsīs uzmanību zobu stāvoklim un vajadzības gadījumā mudinās pacientu risināt problēmu, lai nenonāktu līdz viena vai pat vairāku zobu zaudēšanai.

Samazināt izdevumus par zobārstniecību
Zobārstniecības pakalpojumus noteikti nevar ierindot pie tiem lētākajiem. Ja mutē jādara kaut kas nopietnāks, tad jārēķinās pat ar vairākiem simtiem eiro. Daudz izdevīgāk un arī lētāk ir kārtīgi zobus kopt un novirzīt naudu profilaktiskajām procedūrām, arī zobu higiēnai. Tas būs lētāk, nekā pēc tam veikt dārgu labošanu vai pat zobu protezēšanu. Pārdesmit eiro par zobu higiēnista apmeklējumu var aiztaupīt vairākus simtus eiro vēlāk. 

Piesakies vizītei pie zobu higiēnista: https://www.apinesklinika.lv/pakalpojumi/zobu-higiena/

Uzturēt labus zobu kopšanas paradumus
Zobu higiēnists ir arī tas speciālists, kurš pacientus izglīto par pareizu zobu kopšanu, sniedz rekomendācijas. Īpaši svarīgi tas ir bērniem, jo viņiem nepieciešams izveidot stabilus un pareizus paradumus zobu kopšanā. Arī pieaugušajiem bieži vien "klibo" zobu kopšana mājās, tāpēc zobu higiēnists būs īstais speciālists, kurš regulāri atgādinās par to, cik svarīgi ir ik dienu rūpēties par savu mutes dobumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)