Banner 980x90

Aizvadītajā gadā Valmierā reģistrētas 237 laulības, šķirtas - 86

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
2016.gadā Valmieras pilsētas dzimtsarakstu nodaļā reģistrētas 237 laulības. Savukārt pērn izdarīta atzīme par laulības šķiršanu 86 gadījumos (laulības, kas reģistrētas periodā no 1976.līdz 2016.gadam (ieskaitot)), pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv informēja Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Zālīte.

2016.gadā Valmieras pilsētas dzimtsarakstu nodaļā reģistrētas 237 laulības (tai skaitā 15 reģistrētas baznīcā). Visvairāk laulības reģistrētas augustā (52) un jūlijā (48), vismazāk - aprīlī (6) un novembrī (6).

Jaunākajam pārim, kas reģistrējuši laulību, līgavai un līgavainim bijuši 19 un 22 gadi. Vecākajam pārim - līgavainim 72 un līgavai 55 gadi. 77,2% (183 pāri) līgavaiņu bijuši vecāki par līgavām. Vislielākā vecuma starpība bijusi 17 gadi. 16,5% gadījumu (39 pāri) līgavas bijušas vecākas par līgavaiņiem, lielākā vecuma starpība 11 gadi. 6,3% gadījumu (15 pāri) līgavainis un līgava bijuši vienaudži.

No Valmierā reģistrētajām laulībām 69 pāros (29,1%) abi laulātie ir valmierieši. 48 pāros (20,3%) viens no laulātajiem ir valmierietis, savukārt 120 pāros (50,6%) neviens no laulātajiem nav Valmieras pilsētas iedzīvotājs. Valmierā laulību reģistrēt izvēlējušies vairāki pāri no Rīgas, Burtnieku novada, Kocēnu novada, Beverīnas novada, Alojas, Smiltenes un Rūjienas.

2016.gadā līgava un līgavainis laulībā stājās pirmo reizi 57,8% (137 pāri), bet otro reizi - 9,7% (23 pāri) gadījumu. 142 pāri izvēlējušies laulības svinīgu reģistrāciju, 80 pāri - juridisku laulības reģistrāciju. 2016.gadā novērota tendence palielināties laulību svinīgās reģistrācijas skaitam, bet samazināties juridisko laulību reģistrācijas (sarakstīšanās) skaitam.

Likums paredz, ka ārpus dzimtsarakstu nodaļas telpām pašvaldības teritorijā ir iespējams reģistrēt laulību, ja tiek nodrošināti laulības reģistrācijai piemēroti apstākļi. 2016.gadā laulību ārpus Valmieras Dzimtsarakstu nodaļas telpām izvēlējās reģistrēt trīs pāri, salaulājoties koncertzālē "Valmiera" un Valmieras muzeja pagalmā pie dižozola. Tāpat Valmieras Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Rita Viļumsone uzsver, ka 2016.gadā aktuāli ir bijis reģistrēt laulību, ja ģimenē ir jau viens vai divi bērni.

Ja personas vēlas reģistrēt laulību, jādodas uz jebkuru dzimtsarakstu nodaļu valstī, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu (pase vai personas apliecība), uzrakstot iesniegumu un samaksājot valsts nodevu 14 EUR.

No 2016.gada 1.janvāra Valmieras pilsētas pašvaldība apmaksā laulības svinīgās reģistrācijas ceremonijas maksu tām personām, kuras ir Valmieras pilsētas iedzīvotāji un Valmieras pilsētā deklarēti ne mazāk kā vienu gadu. Šādu lēmumu Valmieras pilsētas pašvaldība pieņēma, lai stiprinātu ģimenes institūcijas lomu un nozīmi, kā arī ģimenes vērtību sabiedrībā un atbalstītu tās ģimenes, kas Valmieru ir izvēlējušās par savu mājvietu. Tādējādi tām jaunajām ģimenēm, kas laulību reģistrācijas dienu vēlēsies padarīt pavisam īpašu, pašvaldība apmaksās laulības svinīgās reģistrācijas ceremonijas izmaksas.

2016.gadā pāri ir ne tikai laulājušies, bet arī šķīrušies. Valmieras Dzimtsarakstu nodaļā izdarīta atzīme par laulības šķiršanu 86 gadījumos (laulības, kas reģistrētas periodā no 1976. līdz 2016.gadam (ieskaitot)). Pie notāra šķirtas 72 laulības, bet tiesā - 14 laulības.

"Gadu no gada, izdarot laulības reģistros rakstisku atzīmi par laulības šķiršanu, redzams, ka pēdējā laikā parādās tendence šķirt laulības, kas reģistrētas astoņdesmitajos gados. Tāpat var vērot, ka arvien vairāk laulības tiek šķirtas pie notāra. Tas liecina par to, ka laulātie spēj savstarpēji vienoties par laulības šķiršanu. Aicinu pārus pret laulības reģistrēšanu izturēties atbildīgi. Gan laulības reģistrēšana, gan šķiršana ir vienlīdz atbildīgs lēmums," uzsver Valmieras Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja R.Viļumsone. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)