Banner 980x90

Aicina iedzīvotājus nekāpt uz ūdenstilpju ledus

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Tuvojoties pavasarim, laikapstākļi kļūst arvien "mānīgāki". Šobrīd ir atkusnis, taču nedēļas otrajā pusē atkal gaidāms sals. Ledus sega uz ūdenstilpēm gan kūst, gan veidojas atkal no jauna. Uz ledus veidojoties arī sniega kārtai, var rasties mānīgs priekšstats, ka uz ledus atrasties ir droši. Īpašu risku nereti uzņemas zemledus makšķernieki, apdraudot gan paši sevi, gan rādot nepareizu priekšstatu bērniem. 

Kā pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv informē Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas Sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā Līga Bieziņa, vienas ūdenstilpes atsevišķās vietās ledus var būt dažādi biezs. Tas atkarīgs gan no ūdens gultnes reljefa, gan no ūdens tecējuma straujuma. Ledus būs plānāks ūdenstilpes sašaurinājumos, kā arī zem tiltiem un vietās, kur atrodas zemledus avoti.

Mainīgs ledus biezums var būt ne tikai Gaujā, bet arī Dzirnavu ezeriņā, kas veidojies, uzpludinot Rātes upīti. Tur ledus visplānākais vienmēr būs tuvāk slūžām un vietās, kur straujāka upītes ūdens kustība. 

Ja zemledus makšķerēšana tomēr ir īpaša kaislība, noderēs šādi padomi: 

*nedoties vienam, paziņot tuviniekiem atrašanās vietu, līdzi ņemt mobilo telefonu, nodrošināt sevi ar atbilstošu apģērbu un instrumentiem; 

*ielūšanas gadījumā izkļūt no ledus var palīdzēt speciāli ledus irbuļi vai āķi, ar kuru palīdzību var ieķerties ledū un izvilkt sevi ārā. Šādus āķus iespējams pagatavot arī mājas apstākļos, izmantojot koka gabalus un naglas. Uzmanības pievēršanai var palīdzēt svilpe; 

*makšķerējot drošāk ir lietot speciālo makšķerēšanas tērpu, kas aprīkots ar peldfunkciju vai vesti, kas ielūstot neļaus noslīkt.  

Redzot kādu nespēcīgu un ielūzušu personu, vispirms nekavējoties ir jāzvana glābšanas dienestam pa tālruni 112. Palīdzot cietušajam izkļūt no ūdens, svarīgi atcerēties pēc iespējas nekāpt uz ledus ar pilnu svaru. Uz ledus labāk ir doties guļus vai padot cietušajam kādu tuvumā esošu dēli vai zaru. Cietušais pēc izvilkšanas ir jānogādā siltā telpā vai aizvējā, jāatbrīvo no slapjajām drēbēm. Apsegšanai var izmantot automašīnu aptieciņās esošo folija segu. Cietušajam palīdzēs silts, saldināts dzēriens.

Valmieras pilsētas pašvaldība aicina ikvienu pieaugušo neatrasties uz ledus un nerādīt pārgalvīgas darbības bērniem, kuri paši nespēj izvērtēt ledus bīstamību un atbildēt par savu drošību un sekām. Pamanot uz ledus bērnus, aicinām nebūt vienaldzīgiem un aizrādīt viņiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)