Banner 980x90

Burtniekos iedzīvotāji iesaistās Burtnieka ezera izpētē

Foto: Kaspars Kurcens
Foto: Kaspars Kurcens

Otrdien, 18.augustā, pie Burtnieku centra kanāla norisinājās Burtnieka ezera zinātniskajai izpētei veltīts pasākums, kura laikā caur interaktīvām darbnīcām dalībniekiem bija iespēja iepazīt ezera barības ķēdi un uzzināt, kā to var ietekmēt klimata pārmaiņas, pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv informēja Vides risinājumu institūta pārstāve Guna Dātava.

Pētniecības darbi Burtniekā norisinās jau trīs gadus, bet šogad pirmo reizi tiek pētīts klimata izmaiņu pastiprinātais fenomens – zilaļģu ziedēšana un tās ietekme uz ezera ekosistēmas funkcionēšanu, stabilitāti un bioloģisko daudzveidību. Pētījumu veic augsti kvalificēta Vides risinājumu institūta un Latvijas Hidroekoloģijas institūta zinātnieku komanda, un tā rezultāti tiks izmantoti, lai izstrādātu zinātniski pamatotus un pārdomātus ezera apsaimniekošanas priekšlikumus.

Pasākuma laikā lieliem un maziem dalībniekiem bija iespējams iepazīt metodes, ar kurām zinātnieki pēta katru ezera barības ķēdes posmu un uzdot interesējošos jautājumus par klimata izmaiņām un aļģu ziedēšanu ezerā – kāpēc tas notiek, vai peldēties ir droši, vai noķertās zivis ir droši ēst? Izpētes darbnīcās interesenti ievāca zivju paraugus, tos šķiroja, mērīja un analizēja paraugu kuņģa sastāvu. Citās darbnīcās zinātnieki demonstrēja gliemeņu ūdens dzidrināšanas spējas. Savukārt, caur mikroskopiem bija iespējams aplūkot ezerā mītošo zooplanktonu un fitoplanktonu, tai skaitā toksiskās zilaļģes.

Izpētes projekta ietvaros līdz nākamā gada maijam zinātnieki pētīs ne tikai Burtnieka, bet arī Alūksnes ezeru. Rezultāti visiem interesentiem būs pieejami projekta tīmekļa vietnē un pašvaldībās. Projektu finansiāli atbalsta Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finanšu instruments un to līdzfinansē Vides risinājumu institūts un Latvijas Hidroekoloģijas institūts.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)