Banner 980x90

Vidzemes slimnīcai paredzēts finansējuma samazinājums par gandrīz 30 000 eiro

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Nacionālā veselības dienesta piedāvātais 2016.gada līgums par valsts apmaksāto ambulatoro pakalpojumu sniegšanu Vidzemes slimnīcai paredzēja finansējuma samazinājumu par gandrīz 30 000 eiro, aģentūru LETA informēja Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs.

Summa ir vienāda ar nepieciešamo finanšu apjomu, lai pusotru mēnesi slimnīca varētu sniegt valsts apmaksātus ambulatoros pakalpojumus.

"Citiem vārdiem - jaunie līguma nosacījumi būtiski, vismaz par šo pusotru mēnesi, pagarinātu rindas uz izmeklējumiem un uz konsultācijām pie speciālistiem Vidzemes slimnīcā. Taču jau tagad uz atsevišķiem izmeklējumiem pieraksts aizpildīts līdz jūnijam un jūlijam. Līdz ar to kopumā piekļuve valsts apmaksātiem ambulatoriem pakalpojumiem Vidzemes reģiona iedzīvotājiem tiktu vēl vairāk apgrūtināta, atklāja Muskovs.

Valdes priekšsēdētājam nešķiet pareizi, ka, lemjot par finansējuma apjomu, valsts ņem vērā slimnīcas izpildītās kvotas aizvadītā gada pirmajos deviņos mēnešos, nevis visa gada griezumā.

"Šāda formula ir nepareiza, jo netiek ievērotas ne reālās saslimšanas un cilvēku vajadzības reģionos, ne arī tas, ka reģionālās slimnīcas nav pielīdzināmas klasiskām poliklīnikām. Mūsu neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas nodaļā, kur diennaktī vidēji 60 līdz 80 cilvēki griežas pēc palīdzības neatliekamos gadījumos, tiek veiktas arī laboratoriskās analīzes un diagnostiski radioloģiskie izmeklējumi. Ja neizdosies panākt risinājumu finansējuma palielināšanai un tādēļ pagarināsies rindas uz ambulatorajiem pakalpojumiem, nav grūti prognozēt, ka būtiski pieaugs pacientu plūsma uz neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas nodaļu. Tas savukārt palielinās darba apjomu šīs nodaļas personālam un izraisīs papildu spriedzi pacientiem, kuriem mediķu palīdzību arī šajā nodaļā var nākties gaidīt ilgāk," uzskata Muskovs.

Vidzemes slimnīca šobrīd strādā uz četriem mēnešiem noslēgtā līguma ietvaros. Muskovs atklāja, ka pagaidām slimnīcas pārstāvji nesteidzas ar jaunā līguma parakstīšanu un cer uz situācijas atrisināšanos par labu cilvēkiem, slimnīcas pacientiem.

Jau ziņots, ka pēc tikšanās ar Nacionālā veselības dienesta pārstāvjiem reģionālās slimnīcas līgumus ar valsti parakstīt vēl negrasās un vēlas finansējuma palielināšanas jautājumu apspriest ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS).

Kopumā finansējums reģionālajām slimnīcām būs par aptuveni 5% mazāks nekā pērn, kas, uz visām slimnīcām rēķinot, ir apmēram miljons eiro. Mazāks finansējums reģionālajām slimnīcām ir tādēļ, ka šogad vairāk naudas ir piešķirts trim universitātes slimnīcām Rīgā.

Tomēr kā stāstīja Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs, Veselības ministrija radusi iespēju atrast 400 000 eiro slimnīcām. Viņš piebilda, ka arī 400 000 eiro nerisinās problēmu, tomēr sava veida kompensācija tā ir.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)