Banner 980x90

Vidzemes slimnīcā ievieš pacientu identifikācijas aproces

Pacientu drošībai Vidzemes slimnīca ar otrdienu, 1.martu ieviesīs pacientu identifikācijas aproces, pilsētas informācijas portāls Valmiera24.lv uzzināja Vidzemes slimnīcā.

Tās paredzētas visiem stacionētajiem pacientiem, tā skaitā dienas stacionāra pacientiem un visiem neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas nodaļas pacientiem. Šādas aproces jau izmanto Rīgas Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā un Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, kā arī šāda prakse ir zināma teju visās attīstītajās Eiropas valstīs.

"Šo aproču mērķis", skaidro Vidzemes slimnīcas Attīstības nodaļas vadītāja Jolanta Vaido-Zālīte, "ir dubultā pārliecināties par pacienta identitāti visā ārstniecības procesā, tādējādi paaugstinot pacientu drošību, kā arī ārstēšanas un aprūpes kvalitāti. Nereti slimnīcā tiek ievesti un ārstējas pacienti, kuri paši nav spējīgi nosaukt savu vārdu. Šajos gadījumos par papildu identifikācijas avotu kalpos aproce, lai ārstēšanās un aprūpes procesa laikā – no reģistrēšanās līdz izrakstīšanās brīdim – pacients saņemtu tieši viņam paredzētos izmeklējumus, medikamentus un terapiju".

Aproce ir baltas krāsas plāna plastikāta lente, uz kuras uzdrukāts pacienta vārds, uzvārds un slimības vēstures numurs. Jaundzimušajiem uz aproces uzrakstīts mātes vārds, uzvārds, slimības vēstures numurs un dzimums, bet dvīņu gadījumā – arī bērnu secība. Pacientam ar alerģisku reakciju, kas norādīta viņa medicīniskajā dokumentācijā, uz aproces uzlīmēs sarkana brīdinājuma etiķete. Aproce, ko pacientam apliek ap roku, ir ūdensizturīga, nesatur iebūvētas mikroierīces vai biometriskus datus, tāpēc nesagādās viņam nekādas neērtības.

Personāls pacienta identifikāciju veic vairākkārt – pirms katras ķirurģiskās manipulācijas, procedūras un medikamentu saņemšanas, izmeklējumiem, asins vai tās komponentu ievades, kā arī pirms pacienta transportēšanas vai citām aprūpes darbībām. Izrakstoties no slimnīcas, pacients aproci var noņemt, pārgriežot to ar šķērēm.

"Pasaules pētījumi un pieredze arī Latvijā liecina, ka medicīnā kļūdas gadās, piemēram, medikamentu ievadīšanā, tāpēc", uzsver Vaido-Zālīte, "svarīgs ir ikviens līdzeklis, kas spēj mazināt kļūdu cēloņus."

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)