Banner 980x90

Valmieras pašvaldība šogad vēl aktīvāk veicinās iedzīvotāju pārcelšanos uz dzīvi Valmierā

Rīga, 27.febr., LETA. Valmieras pašvaldības šogad plāno aktīvāk veicināt iedzīvotāju pārcelšanos uz dzīvi Valmierā, aģentūru LETA informēja pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Melece.

Iecienītākā vieta Vidzemē, kur vēlas atgriezties reemigranti, ir Valmiera, apliecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) reemigrācijas koordinatora Vidzemes plānošanas reģionā sniegtie dati.

Lai veicinātu reemigrāciju, sadarbību ar diasporas organizācijām, kā arī risinātu citus pilsētai svarīgus jautājumus, Valmieras pilsētas pārstāvniecībā Rīgā no šā gada janvāra strādā projektu vadītāja starptautiskās sadarbības jautājumos Līga Vecā.

Vecā vēstīja, ka šogad pašvaldība turpinās apzināt vajadzības un veidos pašvaldības pakalpojumus pēc iespējas vēl draudzīgākus cilvēkiem, kuri par savu dzīvesvietu atkal vai no jauna izvēlēsies Valmieru.

VARAM reemigrācijas projekta koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā Ija Groza klāstīja, ka 2018.gadā ir sagatavoti 90 personalizēti piedāvājumi cilvēkiem, kuri ir izrādījuši vēlmi uz pastāvīgu dzīvi atgriezties Valmierā. Tas ir gandrīz 23,7% no visiem sagatavotajiem piedāvājumiem. Cilvēkiem tas ir aktuāli, jo viņi plāno Valmierā atgriezties šogad, 2020.gadā, vai vēl nav nolēmuši, kad atgriezīsies, un regulāri izzina situāciju un seko līdzi aktualitātēm.

Ir zināms, ka ar Vidzemes koordinatora informatīvu atbalstu 2018.gadā Latvijā ir atgriezušies desmit cilvēki, kuri par savu turpmāko dzīvesvietu ir izvēlējušies Valmieru. Groza gan piebilda, ka skaits ir lielāks, jo ne visiem ir nepieciešama koordinatora palīdzība un ne visiem, kuri saņēmuši informāciju, ir nepieciešama tālāka sadarbība.

Valmierā atgriežas un par atgriešanos interesējas gan emigrējušie valmierieši un apkārtējo novadu iedzīvotāji, cilvēki, kurus ar Valmieru saista ģimene, tālāka radniecība, mācību vai darba pieredze, gan cilvēki, kuriem iepriekš ar Valmieru nav bijusi nekāda saistība, bet viņi vēlas atgriezties Vidzemē un dzīvot dinamiskā pilsētā.

Kā nozīmīgākās Valmieras priekšrocības reemigranti min darba iespējas un konkurētspējīgu darba samaksu, attīstītu infrastruktūru, daudzveidīgus pakalpojumus, kvalitatīvu dzīves vidi, kā arī izglītības pakalpojumu pieejamību bērniem, daudzveidīgas un kvalitatīvas kultūras pasākumu apmeklējuma iespējas, iespējas uzsākt uzņēmējdarbību un Rīgas tuvumu.

Zināms, ka Valmierā vislielākie izaicinājumi ir mājokļa pieejamība gan tā iegādei, gan īrei. Vēl reemigrantus interesē jautājumi par dzīvesbiedru – cittautiešu integrāciju un iekļaušanu vietējā sabiedrībā, viņiem pieejamiem darba piedāvājumiem un iespējām, stāstīja Groza.

Valmieras pašvaldība ir sākusi reemigrācijas stratēģijas izstrādi un sadarbībā ar Eiropas Latviešu apvienību 2019.gada vasarā organizēs pirmo sporta un latviešu valodas nometni diasporas bērniem Valmierā. Sadarbība ar organizācijām, kas nodarbojas ar latviešu pasaules pieredzes atgriešanu Latvijā, ir svarīga, lai veicinātu latviešu saiknes saglabāšanu ar Latviju un Valmieru, nostiprinātu sadarbību un ekonomiskos kontaktus starp Valmiera uzņēmējiem un latviešiem, kuri darbojas ārpus Latvijas. Tā jau otro gadu 14.novembrī Valmierā norisināsies Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums.

Tāpat pašvaldība ir iniciējusi vairākus risinājumus, kuriem būtu nepieciešams valsts atbalsts, piemēram, atbalsta pasākumi reemigrējošo bērnu ātrākai integrēšanai skolās, psihologa atbalsts ģimenēm, pirms reemigrācijas tiešsaistes latviešu valodas apguves programma, reemigrantu kopienas pasākumu atbalsts.

Konkrētas aktivitātes cilvēkresursu piesaitē un nodarbinātības veicināšanā Valmierā ir paredzētas arī Eiropas Komisijas iniciatīvas "Pilsētu inovatīvās darbības" projektā.

Pašvaldība aicina atsaukties cilvēkus, kuri pēc ilgākas prombūtnes pastāvīgu dzīvi sākuši Valmierā, lai apzinātu viņu pieredzi, kas kalpotu par iedrošinājumu citiem, kuri vēl tikai apsver atgriešanos Latvijā, kā arī lai pilnveidotu pašvaldības sniegtos pakalpojumus, kas apmierinātu gan esošo pilsētas iedzīvotāju, gan reemigrantu vajadzības.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)