Banner 980x90

Valmieras Mākslas dienās izveidotas gleznas no 25 kilogramiem siera

Trešdien, 20.aprīlī Valmieras tehnikumā, Vadu ielā 3, notika radošs un Valmierā līdz šim nebijis pasākums – meistarklase "Garša. Meistars. Māksla", kuras patrons bija talantīgais un izcilais latviešu gleznotājs Jānis Anmanis, kā arī biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. Meistarklase norisināsies Valmieras Mākslas dienu 2016 ietvaros, kuru īpašā tematika ir "Garšas palete". 

Meistarklases mērķis bija atklāt mākslas iespējas savdabīgā transformācijā – ne tikai mākslas darbs uz audekla var sniegt baudījumu, raisīt emocijas vai rosināt iztēli, bet arī garšas, krāsu un formu salikums ikvienā ēdienā var būt kā mākslas darbs. Īpaši, ja to radījuši vietējie meistari no vietējiem produktiem. Kā norāda viena no pasākuma organizatorēm Ramona Jirgena: "Šī pasākuma ideja ir apvienot daudzveidīgās mākslas izpausmes, kuras visbiežāk netiek savstarpēji saistītas, radot jaunu piedzīvojumu – jaunu mākslas un garšas paleti. Tas ir ļoti interesants un neiepazīts stāsts par to, kā viena glezna var piedzimt no jauna cita meistara rokās, pavisam citā izpildījumā un stāstot nedzirdētu, jaunu stāstu."

Šogad pasākumā veidotas gleznu retrospekcijas no siera, precīzāk, atdarinātas gleznotāju Jāņa Anmaņa, bijušā valmierieša Aleksandra Petrova (1874-1956), Valmieras Mākslas vidusskolas (VMV) pasniedzējas, mākslinieces Silvijas Melnūdres un VMV audzēknes Loretas Šperliņas–Priedītes gleznas "Klusā daba ar zivi" (2010), "Gaujas Stāvie krasti" (1945; no Valmieras muzeja krājuma), "Latviskas latvietes Latvijā nes gaismu un mieru pasaule" (2016) un "Valmiera" (2014). Savukārt kā oriģināls meistardarbs, kurš taps tieši pasākuma laikā būs mākslinieka lielformāta krāsu paletes formā veidotā siera un uzkodu plate "Garšas palete", kur krāsu jaucējumus atdarinās  siera plates un sieram atbilstošas uzkodas. Siera daudzveidībā tiks ievīts Valmierai raksturīgais Gaujas līkums pakava formā, radot Valmieras vasaras garšu un smaržu performanci.

Gleznu retrospekcijas no siera veidoja piecas radošās komandas, kuras pārstāvēs Valmieras tehnikumu, tā strūktūrvienību Rankā, sadarbības partnerus no Ventspils Tehnikuma un, protams, arī "Valmiermuižas alus" darītavu. Paralēli radošajām meistarklasēm Valmieras muzeja Krājuma nodaļas vadītāja Indra Vīlistere stāstīja par latvieša tradicionālo uzturu un pārtikas amatniecību Vidzemē, Valmierā un tās apkārtnē gadu tūkstošu un simtu griežos. Klausoties lektori, ikviens pasākuma dalībnieks varēja vērot arī gleznu tapšanu tiešraidē, kas pārraidīta no Valmieras tehnikuma demonstrāciju zāles. Pasākuma noslēgumā apmeklētāji aicināti uz "Garšas paletes" degustāciju.

Pasākumu atbalsta Valmieras tehnikums un tā Rankas struktūrvienība, biedrība "Siera klubs", AS "Valmieras piens", "Valmiermuižas alus" darītava un Valmieras pilsētas pašvaldība. 

Jāatzīmē, ka šis bija pirmais pasākums Valmierā, kas noritēja kā viena no aktivitātēm, lai popularizētu Rīgas – Gaujas Gastronomijas reģionu.

Rīgas - Gaujas gastronomijas reģions, sekmīgi prezentējot starptautiskajai žūrijai plānoto reģiona aktivitāšu kopumu un konceptu Wild at palate (Ar dabu šķīvī ), ieguva iespēju 2017.gadā kļūt par Eiropas gastronomijas reģionu (European Region of Gastronomy) un lietot speciālu gastronomijas reģiona zīmolu. Līdztekus Rīgas-Gaujas reģionam šādu titulu 2017.gadā ieguva arī Orhūsa un centrālā Dānija, kā arī Lombardijas reģions Itālijā.

Rīgas - Gaujas reģiona vadošais partneris ir Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs (RTAB), bet sadarbības partneri – Gaujas nacionāla parka tūrisma klasteris, Siguldas novada dome, Valmieras pilsētas pašvaldība un Cēsu novada pašvaldība. Eiropas Gastronomijas reģiona vispārējais mērķis ir uzlabot dzīves kvalitāti Eiropas reģionos, saglabājot vietējo ēdienu kultūru un tradīcijas, vienlaikus sekmējot gastronomisko jaunradi, vietējo ražojumu kvalitāti un vērtību, kā arī ceļotāju piesaisti reģionam.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)