Banner 980x90

Valmierā notiks "Silto džemperu diena"

Valmiera, 13.febr., LETA. 16.februārī Valmierā notiks Ekoskolu organizēta akcija "Silto džemperu diena", kurā skolās tiek nedaudz samazināta telpu temperatūra, aicinot uzvilkt siltāku džemperi un aktīvi kustēties, bet iedzīvotāji aicināti ziedot kādu siltu segu Valmieras dzīvnieku patversmei, aģentūru LETA informēja Valmieras pilsētas pašvaldības pārstāve Līga Bieziņa.

Valmieras Ekoskolas sadarbībā ar Pārgaujas veterināro klīniku un aptieku aicina arī valmieriešus iesaistīties Silto džemperu dienas akcijā, par pāris grādiem samazinot savu mājokļu un darbavietu iekštelpu temperatūru, uzvelkot siltāku džemperi, kā arī Pārgaujas veterinārajā klīnikā ziedojot ikdienā vairs nevajadzīgas, bet labā stāvoklī esošas sedziņas Valmieras dzīvnieku patversmē nokļuvušo dzīvnieku vajadzībām. Piešķirot lietām, kam paredzēts nokļūt atkritumos, "otro dzīvi", tiks ietaupīti resursi jaunu lietu ražošanai, neradīti papildu atkritumi un tādējādi samazināta to ietekme uz klimatu.

Iesaistoties akcijā, valmieriešiem 16.februārī un 17.februārī sedziņas būs iespējams nodot Valmieras Pārgaujas veterinārajā klīnikā Mazajā Stacijas ielā 5 Valmierā. Piektdien, 16.februārī, klīnika atvērta plkst.9 līdz 18, bet nākamajā dienā sedziņas pieņems no plkst.9 līdz 14.

"Silto džemperu dienas" akcijas mērķis ir izglītot sabiedrību par klimata pārmaiņām un veicināt videi un klimatam draudzīgākus paradumus. Kampaņa aizsākās 2005.gadā, kad Flandrijas reģiona Ekoskolas, Kioto protokola iedvesmotas, rīkoja pirmo Silto džemperu dienu. Tās sākotnējā ideja bija atgādināt par klimata pārmaiņu mazināšanas mērķi, aicinot veikt vienkāršas ikdienas darbības, piemēram, samazināt apkures jaudu un uzvilkt siltāku džemperi, biežāk braukt ar velosipēdu, ēst vietējo pārtiku, izslēgt elektroierīces, kad tās nelietojam, un citas līdzīgas iniciatīvas.

"Silto džemperu dienu" izmanto kā rīku sadarbības tīklu veidošanai starp skolām, organizācijām, uzņēmumiem, pašvaldībām un pat valstu valdībām, lai kopīgi sniegtu lielāku ieguldījumu siltumnīcas gāzu emisiju samazināšanā un klimata pārmaiņu novēršanā.

Ekoskolu programma ir viens no visaptverošākajiem un efektīvākajiem vides izglītības modeļiem pasaulē. Latvijā šajā programmā darbojas jau vairāk nekā 200 izglītības iestādes, starp kurām ir arī Valmieras pirmsskolas izglītības iestāde "Vālodzīte", Valmieras sākumskola, Valmieras 2.vidusskola, Valmieras Viesturu vidusskola, kā arī Vidzemes Augstskola.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)