Banner 980x90

Valmierā dokumentēs barikāžu liecinieku atmiņas

Valmiera, 15.janv., LETA. 19.janvārī no plkst.10 līdz 17 Valmieras muzeja Rūdolfa Vītola izstāžu zālē notiks barikāžu dalībnieku un viņu tuvinieku atmiņu dokumentēšana, aģentūru LETA informēja Valmieras pilsētas pašvaldības pārstāve Zane Bulmeistare.

"Svarīgs ir katrs stāsts, jo tā kopā saglabājam liecības par Latvijas valsts brīvībai tik svarīgo laiku. Miermīlīgi protesti ir brīnums, par ko mums jāturpina stāstīt nākamajām paaudzēm," aicina Valmieras muzeja Vēstures nodaļas vadītāja Ingrīda Zīriņa.

Jau vairākus gadus uzklausot valmieriešu stāstus, izdevies muzeja īpašumā iegūt arī vērtīgu materiālu. Tās ir ne tikai fotogrāfijas, bet arī lietas, kas kopā ar īpašnieku pieredzējušas barikāžu ugunskuru siltumu un tur valdošo neziņas un cerības gaisotni. Muzejs saņēmis dāvinājumā fotogrāfijas, videoierakstus, akordeonu, lūgšanu lapiņu ar spēka vārdiem, uzņēmuma avīzi ar rakstiem par došanos uz barikādēm un citas lietas. Tās papildinās barikādēm veltīto izstādi atceres apaļajā gadadienā 2021.gadā. Tomēr, kā norāda muzejā, svarīgs ir katrs stāsts, kas būs vērtīgs ieguvums muzeja atmiņu krātuvē.

Jāpiemin, ka nenovērtējamu darbu, nākot talkā Valmieras muzejam, veicis barikāžu dalībnieks, tagad pensionārs Jānis Kalnačs, kurš ierosinājis ideju un brīvprātīgi palīdzējis apzināt Valmierā vairākus desmitus 1991.gada janvāra notikumu dalībnieku un papildinājis muzeja stāstu krājumu.

Šajā nedēļā, iepriekš piesakoties, arī skolu kolektīvi aicināti apmeklēt muzeju un uzzināt vairāk par 1991.gada notikumiem.

No šodienas līdz 19.janvārim muzeja darbalaikā ir skatāma vēsturnieces Ingrīdas Zīriņas sagatavota slīdrāde, ko aicināts apskatīt ikviens interesents "Vecajā aptiekā" un Izstāžu namā. Tā papildināta ar valmierieša, barikāžu dalībnieka Pētera Eglīša dāvinātām fotogrāfijām. Notikumus Rīgā 1991.gadā iemūžinājuši arī, fotogrāfijas dāvinot Valmieras muzejam, Jānis Tančers, Roberts Segliņš un Juris Naumovs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)