Banner 980x90

Vai saderināšanās gredzens vienmēr bijis must have vai tas ir jauns modes kliedziens?

Foto: Ligavam.lv / Miks Šēls
Foto: Ligavam.lv / Miks Šēls
Kad runa ir par saderināšanos, viens ir skaidrs – gaidāmi lieli un skaisti svētki! Bet vai jūs zināt, kā radās saderināšanās tradīcija? Un vai vienmēr ticis izmantots saderināšanās gredzens? To, kā kādreiz svinēts šis pirmskāzu notikums un kādas ir mūsdienu svinību tendences, uzziniet Līgavām.lv sagatavotā raksta turpinājumā!

No reālas zagšanas cēlusies tradīcija
Saderināšanās ir tradīcija, kas radusies senā pagātnē, apmēram 13. gadsimtā. Klīst baumas, ka to ieviesuši vecāki, kuri mēģinājuši panākt, lai bērni neiesaistītos slepenās attiecībās. Jāteic, pirmā saderināšanās forma, ko piedzīvoja Latvijā, bija visai skarba – meitenes tika zagtas no mājām. Ne tā, kā iemīloties kāds nozog sirdi. Līgavas patiesi tika zagtas un aizvestas prom uz svešām mājām pie svešiem cilvēkiem. Taisnības labad jāteic, ka viņām bija vēl viena iespēja satikties ar savu ģimeni precību dienā.
Foto: Ligavam.lv / Inta PhotographyFoto: Ligavam.lv / Inta Photography


Kā latviešu tautasdziesmās
Vēlāk saderināšanās forma mainījās - noskatītā meita tika izpirka no viņas vecākiem. Šajā laikā saderināšanās gredzens figurē kā apliecinājums par vienošanos precēties. 

Izpirkšana notika šādi:
• meitas vecāki kopā ar topošā līgavaiņa ģimeni nosprieda meitas vērtību, kas bija atkarīga no tā, cik meita ir čakla, skaista un iznesīga, kā arī līdzi dodamais pūrs;
• līgavainis samaksāja norunāto naudas summu;
• tika uzvilkts saderināšanās gredzens;
• ar līgavaiņa sarūpēto ciemakukuli (galvenokārt kāds stiprāks dzēriens) tika nosvinētas šīs veiksmīgās derības (saderināšanās);
• mazliet vēlāk topošie jaunlaulātie viens otram uzdāvināja tradicionālās dāvanas: puisis meitai kurpju pāri, meita puisim – adītus cimdus, zeķes vai linu kreklu.

Tieši saderināšanās bija tas brīdis, kad topošo jaunlaulāto ģimenes vienojās par precību datumu, līdz kuram meitai bija jāsarūpē noteiktais pūrs.
Foto: Ligavam.lv / Uģis BrālēnsFoto: Ligavam.lv / Uģis Brālēns
No senatnes uz mūsdienām
Mūsdienās saderināšanās mirklim vairs nav tik milzīga un obligāta nozīme, kāda tā bija senajos laikos (ja vien runa nav par katoļticību – tur saderināšanās iezīmē laiku, kad sākas topošo laulāto kursi, iesvētības un citas svarīgas izdarības). Tagad tas vairāk kļuvis par pāra izvēli vēl pirms kāzām sarīkot sev skaistus, nelielus svētkus, kuros vienam otram apliecināt savu mīlestību un gatavību būt kopā līdz mūža beigām.

Arī mūsdienās tiek izmantots saderināšanās gredzens, tomēr nereti pāris izvēlas kādu alternatīvu:
• kaklarotu;
• nieciņu ar svarīgu simbolisku nozīmi;
• citas rotaslietas.

Interesanti, ka mūsdienās sievietes ir sasparojušās un saderināšanās gredzens tiek uzvilkts iecerētā pirkstam pretēji tam, kā pierasts redzēt filmās un lasīt grāmatās.
Foto: Ligavam.lv / Miks ŠēlsFoto: Ligavam.lv / Miks Šēls
Svinības, kad paziņo par saderināšanos
Tā kā saderināšanās svinības jeb pasākums, kad radiem un draugiem tiek paziņots par lēmumu precēties, ir ļoti īpašs mirklis, tad arī viss šajos svētkos tiek sarūpēts tieši tā, kā pāris vēlas.

Ir dažādi veidi, kā paziņot par to, ka saderināšanās gredzens ir pieņemts:
• nosūtīt video ar paziņojumu (gan kā ielūgumu uz svinīgām vakariņām, gan kā vienkārši informāciju un beigās pateikt "par kāzu datumu ziņosim vēlāk");
• sarīkot dārza svētkus, iepriekš citus nebrīdinot par svētku iemeslu;
• sarīkot pikniku pie dabas;
• nosūtīt tuvajiem cilvēkiem ar roku rakstītu vēstuli, kurā paziņots laiks, datums un vieta, kad viņi ir mīļi gaidīti, lai kopīgi nosvinētu saderināšanos u.c.

Lai kāda veida svinēšana tiktu plānota, atceries, ka saderināšanās ballītei ir jābūt skaistai un pietiekami greznai, bet nekādā gadījumā plašākai nekā paredzētās kāzas, jo kāzas taču ir galvenie svētki, vai ne?
Foto: Ligavam.lv / Linda LauvaFoto: Ligavam.lv / Linda Lauva
Iedvesma, padomi, pieredzes stāsti, mode – viss vienuviet
Gribas tā, lai skaisti, bet reizēm trūkst ideju? Interesē, kāda citiem pāriem ir pieredze ar kāzu organizēšanu? Meklējiet iedvesmu kāzu tematikai vai noformējumam? To visu un vēl vairāk atrodiet interneta portālā Līgavām.lv! Lai skaisti svētki!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)