Banner 980x90

Sievišķīgi pavasarīgas izstādes atklāšana Valmieras muzejā

Reičela Baltiņa/ Valmiera24.lv praktikante
Reičela Baltiņa/ Valmiera24.lv praktikante
Valmieras muzejā, piektdien, 3.martā notika latviešu – igauņu izcelsmes mākslinieces Agneses Lipingas gleznu izstādes sieviešu dienas noskaņās - "Saules Nakts" atklāšana. 

Drēgnā un nomācošā piektdienas vakarā ikvienam bija iespēja izrauties no pelēcības pavasarīgu un dzīvīgu krāsu izstādē, Valmieras muzeja telpās. Mistiski sieviešu tēli un abstraktas gleznas pievilka ikviena apmeklētāja skatienu.

Kā atzīst pati māksliniece, daudzi asociē un cenšas atrast sieviešu tēlos līdzību ar darbu autori, kas nebūt nav gleznu nolūks. Neviena no mākslas darbos ieraudzītajām sievietēm nav reālu cilvēku attēlojums, bet gan brīva Agneses Lipingas izjūtu un emociju interpretācija.

Māksliniece studējusi mākslas jomā Tartū un Latvijas mākslas akadēmijā, savukārt krāsaināku un košāku stilu gleznotāja ieguvusi dzīvojot Portugālē. Pašreiz Lipinga strādā Kuldīgas muzejā.

"Domāju nākotnē ņemt atvaļinājumus no darba muzejā, kā es to arī agrāk esmu darījusi un veltīt laiku mākslai. Nākamā sērija būs saistīta ar ostām. Esmu jau izdomājusi koncepciju, man acu priekšā jau ir iespējamās ainas". Māksliniece atzīst, ka nekad nezin kas mākslinieciskā darba procesā iznāks: "Es nekad nezinu, kas galā sanāks, piemēram, sāku gleznot jūru, bet sanāca sievietes tēls".

Lipinga iedvesmoti stāsta, ka vēl padomā daudz un dažādas idejas, vienu no izmēģinātajiem eksperimentiem var redzēt vienā no gleznām, kurā vienīgajā izmantotas zeltītas, mazas metāla bumbiņas. "Sākumā uz šīs gleznas bija sakta, ko vēlāk noņēmu, bet beigās sapratu, ka kaut kā trūkts," stāsta māksliniece. A. Lipinga saņēmusi Margaret Kevendi  - Toronto mākslinieku savienības stipendiju.

Gleznotājas darbu kolekcijas ir redzamas ne tikai Latvijā un Igaunijā, bet arī Beļģijā, Austrijā, Portugālē, Brazīlijā, Kalifornijā un Dienvidāfrikā.

Izstādes atklāšanā piedalījās pilsētas mērs Jānis Baiks, lai ar pavasarīgiem ziediem sveiktu jauno gleznotāju: "Muzejs pēc 12 gadiem atdzīvojies, palicis svaigāks. Muzejs bez gleznām nav nekas. Ieejot šajā zālē ir  pilnīgi sajūta, ka telpā ir uzziedējis pavasaris, krāšņi, pozitīvi darbi un parādīts arī sievietes skaistums. Kāda sakritība, ka muzeja izstāžu namam tieši sieviešu dienā aprit 12. dzimšanas diena, tā kā ļoti skaista dāvana par godu šim notikumam."

Agneses Lipingas gleznas iespējams aplūkot Valmieras muzejā, izstāžu telpās, pirmajā stāvā. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)