Banner 980x90

Šā gada jūnijs Latvijā - siltākais novērojumu vēsturē

Rīga, 3.jūl., LETA. Pagājušā mēneša vidējā gaisa temperatūra valstī bija +18,6 grādi jeb 3,8 grādi virs mēneša normas, tādējādi šā gada jūnijs Latvijā - tāpat kā Eiropā un pasaulē kopumā - kļuvis par siltāko jūnija mēnesi novērojumu vēsturē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

Iepriekšējais siltākais jūnijs Latvijā bija 1999.gadā, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra sasniedza +18,1 grādu.

Eiropas Savienības programmā "Copernicus" apkopotie dati liecina, ka Eiropā kopumā jūnija vidējā gaisa temperatūra bija vairāk nekā divus grādus virs nomas, par vienu grādu pārspējot iepriekšējā siltākā - 1999.gada - jūnija rekordu.

Saskaņā ar "Copernicus" informāciju arī globālā vidējā gaisa temperatūra pagājušajā mēnesī sasniegusi jaunu rekordu, par 0,1 grādu pārspējot iepriekšējo siltāko jūniju, kas bija 2016.gadā.

Zinātnieki norāda, ka jūnijā piedzīvotais karstums nākotnē būs arvien biežāka parādība, jo pieaugošās siltumnīcefekta gāzu koncentrācijas ietekmē planēta turpina sasilt.

Pēdējo simts gadu laikā gaisa temperatūra pasaulē vidēji paaugstinājusies par vienu grādu, bet Eiropā - par pusotru grādu.

Latvijā jūnijā tika pārspēti daudzi karstuma rekordi un līdz saulgriežiem mēneša vidējā gaisa temperatūra sasniedza +19 grādus, savukārt mēneša trešās dekādes vidējā gaisa temperatūra bija +17,7 grādi. Saule spīdēja vairāk nekā ierasts un nokrišņu bija mazāk nekā citos gados.

Vidējais nokrišņu daudzums Latvijā jūnijā bija 49 milimetri jeb divas trešdaļas no normas. Vismazāk lija valsts dienvidu daļā, Rīgā un galvaspilsētas apkaimē, savukārt Kuldīgā, Kolkā un Cēsu pusē nokrišņu daudzums jūnijā bija nedaudz lielāks par normu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)