Banner 980x90

Radīta jauna latviešu etnogrāfiskā lelle - "Valmieras Baiba"

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Uzņēmums "Latvju lietas" radījis jaunu latviešu etnogrāfisko lelli - "Valmieras Baibu", pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv informē uzņēmuma māksliniece Ieva Dāboliņa. 

"Latvju lietas" kopumā darina četru dažādu modeļu etnogrāfiskās lelles. Lelle "Baiba" ir dārgākā un detalizētākā no lellēm, jo tā ietērpta samazinātā tautas tērpa atdarinājumā no paraugiem, kādi atrodami Latvijas Valsts vēstures muzejā. 

"Pirmo "Valmieras Baibas" prototipu radījām jau gadu atpakaļ, bet toreiz nebija laika un iespēju nodrošināt tai publicitāti, jo viņa kopā ar leļļu puisi "Jāni" Vidzemes novada tērpā aizsteidzās pie Priekuļu bērnudārza bērniem strādāt par modeli. Tā "Baiba" ir bagāta meita ar diviem tautas tērpiem, jo otrs tērps ir Liepas pagasta koši strīpotie brunči un sarkana vadmalas jaka, un man šķiet, ka viņa šad un tad tiek pārģērbta," stāsta Dāboliņa. 

Valmierai veltītās lelles tapšanās iesaistīti vairāki cilvēki - kreklu, apakšbikses, brunčus un ņieburu "Latvju lietas" darbnīcā šuva Agate Anusāne, ņieburu un vainagu izšuva Irēna Nezduļkina Pārdaugavā, brunču audumu auda Vija Rulle Rūjienā, zeķes adīja Ina Valtere Sabilē. 

Savukārt sudraba saktiņa iegūta no SIA "Kalvis", ozolkoka pamatne tapusi "RDLMV" un plāksnīte Rīgas Zīmogu fabrikā. 

Tāpat Dāboliņa uzsver: "Valmiera man ir īpaši mīļa pilsēta, jo pusmūžu esmu pavadījusi Valmieras rajonā, bet šī "Baiba" radās, jo secinājām - mums ir palicis audums tieši vieniem Valmieras brunčiem un arī vainadziņš jau gaida no pavasara. Ziņa "Valmiera ir modē!" internetā izplatījās ļoti strauji arī tādēļ, ka mūsu "Baibas" dzimšana sakrita ar premjerministra nominēšanu."

Tāpat kā citas uzņēmuma radītās lelles, arī "Valmieras Baibu" var iegādāties "Latvju lietas" veikalā vai caur mājas lapu www.latvjulietas.lv. "Valmieras Baiba" maksā 196 eiro. 

"Lelles sūtam pa pastu uz visām pasaules malām, bet jārēķinās, ka lelles izgatavošana var prasīt arī mēnesi laika - kamēr noauž brunčus, izšuj villaini, vainagu. tādēļ lelles iegādāšanos vēlams plānot laicīgi," min Dāboliņa. 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)