Banner 980x90

Pirms apsver iespēju, kur nopirkt lietotu auto, iepazīsties ar šiem 10 padomiem!

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ne katram finansiālās iespējas atļauj iegādāties pilnīgi jaunu auto no salona, tāpēc daudzi izvēlas pirkt lietotu spēkratu. Tā kā jauni auto pēc nopirkšanas praktiski uzreiz zaudē daļu savas vērtības, jauna auto iegāde ne visiem var likties labākā investīcija. Turklāt, ja Jūsu nospraustajā budžetā iekļaujas jauns budžeta klases auto, bet par to pašu naudu iespējams iegādāties mazlietotu, bet labi aprīkotu augstākas klases automašīnu, pirkuma lēmumu ir vērts apdomāt divreiz.

Ir daudz veidu un vietu, kur var nopirkt lietotu auto, un tā, protams, ir sava veida laimes spēle. Par saprātīgu naudu iespējams iegādāties augstas klases automašīnu lieliskā stāvoklī, bet ir iespējams arī pamatīgi iegrābties, ja tam ir slēpti defekti. Raksta turpinājumā 10 padomi, kur visdrošāk meklēt un kur nopirkt lietotu auto.

♦ Auto dīlera autoritāte 
Izpēti tirgotāju, pie kura grasies iegādāties automašīnu – ievadi tirgotāja nosaukumu tīmekļa meklētājā un izvērtē iegūto informāciju. Apmeklē tirgotāja mājaslapu – mūsdienīga un profesionāli izstrādāta mājaslapa ir indikators, ka tirgotājam ir svarīga sava reputācija un, visticamāk, nopietna pieeja darbam tiek realizēta arī pamatdarbībā. Apskati "Par mums" sadaļu, meklējot informāciju par tirgotāja pieredzi lietoto auto tirgū – ilgtspējība bieži vien ir drošs indikators tam, ka tirgotājs ir profesionāls un atbildīgs.

♦ Klientu atsauksmes 
Bez labas pašreklāmas sīvas konkurences apstākļos neiztikt, taču ne vienmēr var ticēt visam, ko katrs tirgotājs par sevi saka un sola. Vislabākā reklāma uzņēmumam ir pozitīvas klientu atsauksmes. Ideāli, ja kādam no taviem tuviem draugiem vai paziņām ir bijusi pieredze ar konkrēto auto tirgotāju, bet, ja izpēte jāveic pašam, ir pietiekami daudz veidu, kā pārbaudīt attiecīgā auto tirgotāja reputāciju, neizejot no mājām: 
• Google – Google Maps serviss jau labu laiku piedāvā iespēju atzīmēties vietās, kuras esi apmeklējis, vērtēt pakalpojuma kvalitāti piecu zvaigžņu sistēmā, kā arī atstāt rakstiskas atsauksmes par pakalpojuma un apkalpošanas kvalitāti;
• Facebook – katram sevi cienošam un mūsdienīgam auto tirgotājam būs sava sociālo tīklu lapa, piemēram, sociālo tīklu servisā Facebook. Līdzīgi kā Google Maps, arī Facebook sniedz iespēju vērtēt tirgotāju piecu zvaigžņu sistēmā. Apskati, vai atstāto komentāru autori ir reāli cilvēki, nevis viltus profili, kurus, iespējams, izveidojis pats tirgotājs. Aplūko lapas sekotāju skaitu un saturu. Uzņēmuma darbībai neatbilstošs saturs ir viens no indikatoriem tam, ka tā ir viltus lapa, kas var tikt izmantota negodīgām darbībām. 

♦ Plašs automašīnu sortiments
Nesamierinies ar piedāvājumu, ja tas Tevi pilnībā neapmierina! Automašīnas, arī lietotas vai mazlietotas, iegāde ir nopietna investīcija daudzu gadu garumā, tāpēc pārliecinies, ka iegādājies sev piemērotāko transportlīdzekli vēlamajā komplektācijā. Jo lielāka izvēle, jo lielāka iespēja atrast meklēto – vienkārša matemātika. Pievērs uzmanību tam, kā automašīnas tiek prezentētas internetā un kā tās izskatās dzīvē. Sarunā auto apskati pie tirgotāja un pārliecinies, vai auto reālais stāvoklis atbilst sludinājuma tekstam un krāšņajam foto – ja automašīna dzīvē izskatās daudz sliktāk nekā sludinājumā, ir pamats apšaubīt tirgotāja godaprātu.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


♦ Līzinga nosacījumi
Vislabāk, ja Tev ir iespēja automašīnu iegādāties uzreiz, samaksājot par to pilnu summu, tomēr pat mazlietota vai lietota auto cena var būt pietiekami augsta un nebūt katram pa kabatai. Šādā gadījumā izskati iespēju iegādāties auto līzingā. Šī Latvijā ir ierasta prakse, un, ja izvēlēsies savai finansiālajai situācijai atbilstošu līzinga modeli, varēsi baudīt personīgā auto lietošanas priekšrocības uzreiz, maksājot saprātīgu ikmēneša maksu. Drošāk ņemt līzingu pie auto tirgotāja, kurš sadarbojas ar pieredzējušām līzinga kompānijām, kurām ir labas atsauksmes. Ja tirgotājs piedāvā tikai vienu līzinga modeli, nesteidzies pieņemt lēmumu, jo nepiemērots līzings ilgtermiņā Tavai finansiālajai situācijai var izrādīties neizdevīgs. Atceries, ka, lai saņemtu labāko piedāvājumu, vērsies pie tirgotāja, kurš piedāvā dažādus auto līzinga veidus – šādi varēsi izvēlēties sev piemērotāko un izdevīgāko!

♦ Apkalpošana un klientu serviss
Uzņēmuma attieksme pret klientu spēj daudz pastāstīt arī par pašu auto tirgotāju. Kad meklēsi, kur nopirkt lietotu auto, iepazīstot tirgotāju, pievērs uzmanību:
• vai tirgotājs ātri atbild uz Taviem jautājumiem online saziņā un e-pasta sarakstēs;
• kāds ir saziņas tonis, vai Tev tiek radīta sajūta, ka klients uzņēmumam ir svarīgs;
• personāla attieksmei uz vietas – vai konsultanti ir ieinteresēti un iedziļinās Tavās vēlmēs; 
• vai tiek piedāvāts testa brauciens – ja tas tiek liegts, labāk dodies pie cita auto tirgotāja.

♦ Atrašanās vieta 
Auto plača atrašanās vieta arī nav mazsvarīga – apšaubāma paskata placis meža vidū nebūs labākā vieta, kur nopirkt lietotu auto. Ērta piekļūšana auto placim būs īpaši svarīga, ja auto meklējumu brīdī esi bez automašīnas – nez vai gribēsi ilgu laiku pavadīt ceļā, pārsēžoties no viena sabiedriskā transporta otrā, lai, nonākot galamērķī, saprastu, ka noskatītais auto nav tas, ko meklēji. Pārliecinies, vai tirgotājs ir skaidri norādījis tā atrašanās vietu un tā ir redzama navigācijas servisos, tādos kā Google Maps vai Waze, lai nokļūšana līdz mērķim būtu ērta un bez aizķeršanās.

♦ Pieteikumu izskatīšanas termiņi
Daudzu tirgotāju mājaslapās ir atrodamas gatavas pirkuma pieteikuma anketas, lai atvieglotu lietota auto iegādes procesu. Teorijā šai sistēmai vajadzētu taupīt Tavu laiku, taču, ja tirgotājs uz pieteikumiem atbild gausi un solītajos izskatīšanas termiņos neiekļaujas, ir pamats bažām, ka šāda aizkavēšanās var atkārtoties arī nākamajos auto iegādes soļos. Aizpildi pieteikumu pie dažādiem tirgotājiem un salīdzini pieteikuma izskatīšanas ātrumu katrā no tiem – šādi varēsi saprast, pie kura tirgotāja esi gaidīts un kuram neesi augstākās prioritātes klients.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
♦ Valsts, no kuras auto ir importēts
Divi galvenie parametri, pēc kuriem pierasts novērtēt auto stāvokli, ir ražošanas gads un nobraukums, bet šiem datiem ir nosacīta vērtība, ja nav konteksta. Konteksts šajā gadījumā ir, kur un kā automašīna līdz šim ir bijusi ekspluatēta. Ja auto ir nācis no turīgākas valsts ar labāku infrastruktūru un labākiem ceļiem, ļoti iespējams, ka lielāka nobraukuma spēkrats būs labākā stāvoklī nekā mazāka nobraukuma auto, kas ticis ekspluatēts valstī ar sliktiem ceļiem. Tāpat tādās valstīs kā, piemēram, Vācijā un Nīderlandē, kur ir relatīvi augstāks dzīves līmenis, cilvēki netaupa uz auto apkopju rēķina pie dīleriem, kas parasti nozīmē, ka automašīnas no šīm valstīm būs labi koptas.

♦ Garantijas nosacījumi
Pērkot lietotu auto no rokām, vienīgā garantija ir pārdevēja godaprāts, un uz to, kā zināms, ne vienmēr var paļauties. Turklāt reizēm pat ne sliktu nodomu, bet gan pārdevēja nezināšanas dēļ Tu iegādāsies auto, kuram pēc neilga laika atklāsies nopietnas problēmas, bet tad jau būs par vēlu un ar sekām būs jācīnās paša spēkiem un līdzekļiem. Iegādāties lietotu vai mazlietotu auto no salona ir drošāk, jo pie profesionāliem un atbildīgiem tirgotājiem automašīnas pirms pārdošanas tiek rūpīgi apsekotas un savestas tehniskā kārtībā. Ja tomēr atklājas, ka Tavs auto ir ar slēptu defektu, auto salons veiks garantijas remontu un tā laikā, iespējams, pat piedāvās maiņas automašīnu. 

♦ Auto pirkuma līgums tieši ar auto pārdevēju vai tirgotāju
Noteikti izvairies no Latvijā iepriekš nereģistrētu auto iegādes skaidrā naudā bez rakstiska līguma ar tirgotāju! Pirkuma līguma slēgšana ar kādu trešo personu, kura zināma vien tikai tirgotājam, var būt pazīme, ka Tu tiec iekļauts kādā krāpnieciskā shēmā. Sekas tam var būt dažādas – sākot ar to, ka Tev nebūs, pret ko vērsties, ja auto stāvoklis izrādīsies neatbilstošs, un beidzot ar auto atsavināšanu, ja būsi nopircis zagtu automobili. Pārliecinies, ka auto ir reģistrēts CSDD un tirgotājs parūpējas par visu ar auto iegādi saistīto formalitāšu korektu izpildi!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)