Banner 980x90

Noderīgi padomi, kā izvēlēties piemērotāko ūdens sildītāju

Viena no aktuālajām lietām privātmājās ir ūdens sildītāji. Tie nodrošina karstā ūdens padevi un gādā par komfortu, tādēļ sildītāja izvēle un iegāde ir atbildīgs process. Lai plašajā klāstā orientēties būtu vieglāk, piedāvājam nelielu ceļvedi ūdens sildītāju piedāvājumā. 

Ūdens sildītāju veidi 
Ir divu veidu ūdens sildītāji – boileri un caurplūdes ūdens sildītāji. Būtiskākā to atšķirība ir darbības princips – boilers uzsildīto ūdeni glabā līdz brīdim, kad tas vajadzīgs, savukārt caurplūdes sildītājs ūdeni uzsilda tikai tā izmantošanas laikā. 

Boilers 
Izvēloties boilera tipa sildītāju, ūdens nepieciešamajā temperatūrā būs uzreiz. Tiesa, ierobežotā daudzumā. Tātad, kad siltais ūdens būs beidzies, uz nākamo siltā ūdens ‘’porciju’’ būs nedaudz jāpagaida. Rūpīgi jāizvērtē arī boilera uzstādīšanas vieta, jo šādas ierīces mēdz būt diezgan lielas. Šobrīd gan veikalos pieejami gan vertikāli, gan horizontāli novietojami boileri – tātad ir vairāk iespēju ierīci novietot tai ērtā vietā. 

Vēl kāds svarīgs faktors, kas jāņem vērā – lai ūdens uzglabātos vajadzīgajā temperatūrā, nepārtraukti tiek patērēta elektroenerģija. Izvēloties šāda tipa ierīci, jāpārliecinās, kāds būs elektroenerģijas patēriņš, kad ierīce būs gaidīšanas režīmā. Ja ir vēlme pēc ekonomiskāka risinājuma, var izvēlēties ierīci, kas uzsilda ūdeni centrālās apkures darbības laikā. Brīžos, kad tā nedarbojas, ūdeni var uzsildīt ar ierīcē esošās spirāles palīdzību.

Caurplūdes sildītājs 
Caurplūdes sildītājs piemērots tiem, kuriem svarīgi, lai silts ūdens būtu pieejams vienmēr un nerastos situācijas, ka siltais ūdens beidzās pašā nepiemērotākajā brīdī. Vēl kāda šāda tipa ierīces priekšrocība – tas ir salīdzinoši mazāks kā boilers, tādēļ atrast piemērotu vietu tam būs daudz vienkāršāk. Arī no energoefektivitātes viedokļa caurplūdes sildītājs ir izdevīgāks risinājums, jo elektroenerģija tiek patērēta tikai tajā brīdī, kad ūdens tiek karsēts. Jāatzīmē gan, ka ūdens uzsildīšanai šādā ierīcē nepieciešama diezgan liela jauda. Turklāt – caurplūdes sildītājā uzkarsētais ūdens nebūs tādā temperatūrā, kā boilerā sildītais. 

Caurplūdes ūdens sildītāju var pieslēgt gan elektrībai, gan gāzei. Tiesa gan, izvēloties beidzamo variantu, tā uzstādīšanai nepieciešama īpaša sistēma. 

Ūdens sildītāja tilpums 
Svarīgs aspekts ir arī piemērotākā tilpuma izvēle. Pirms ūdens sildītāja izvēles vajadzētu izvērtēt, kāds būtu optimālais tilpums – tas atkarīgs no mājsaimniecībā dzīvojošā skaita. Piemēram, ja mājsaimniecībā dzīvojošo skaits nepārsniedz 2 cilvēkus, tad pietiks ar 150 l boileru, savukārt lielākam cilvēku skaitam vajadzēs 250 l un ietilpīgākas ierīces. Te gan jāatceras kāda pamatpatiesība – jo lielāks ierīces tilpums, jo lielāka tā virsma un lielāki arī siltuma zudumi. Šī iemesla dēļ svarīgi izvēlēties optimālo variantu. 

Ūdens sildītāja uzturēšana 
Izvēloties piemērotāko ūdens sildītāju, noteikti jāuzzina, kāda apkope un cik bieži būs nepieciešama. Piemēram, boileriem tā nepieciešama vismaz reizi gadā – jāveic gan magnija anoda maiņa, gan arī sildelementa attīrīšana no katlakmens. Ja apkope netiek veikta, ierīce sāk plaisāt un tecēt. Savukārt caurteces ūdens sildītāji neprasa regulāras tehniskās apkopes – ievērojot drošību un pareizus sildītāja lietošanas pamatnoteikumus, šādi ūdens sildītāji teicami pildīs savas funkcijas ļoti ilgu laiku. 

Kā redzams, ūdens sildītāji pieejami plašā izvēlē – gan boileri, gan caurplūdes sildītāji iegādājami dažādos variantos. Pirms izvēlies sildītāju, izvērtē visus aspektus un ņem vērā savas vajadzības. 

Labākos ūdens sildītājus atradīsi gan specializētos veikalos, gan internetā. Ja nepieciešams, konsultējies ar speciālistiem, lai izvēlētos piemērotāko risinājumu! 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)