Banner 980x90

Nīderlandē atjaunos Valmieras Svētā Sīmaņa baznīcas torņa zvanus

Rīga, 29.nov., LETA. No Valmieras Svētā Sīmaņa baznīcas torņa nocelti bronzas zvani, kas janvāra sākumā tiks vesti uz Nīderlandi atjaunošanai, aģentūru LETA informēja Valmieras pašvaldības pārstāve Zane Bulmeistare.

No baznīcas torņa nocelti divi bronzas zvani, kas sver aptuveni 480 kilogramus un 350 kilogramus.

Valmieras Svētā Sīmaņa draudzes valdes priekšsēdētājs Ainārs Pastva stāstīja, ka abi zvani ir saplaisājuši. Meistars, kuram baznīcas zvanu restaurēšana ir paaudzēs mantota prasme, izmantos īpašu tehnoloģiju, lai piešķirtu zvaniem to kādreizējo izskatu. Zvani Valmierā atgriezīsies bez plaisām, plaisu vietā būs atjaunoti arī gravējumi.

"Plānots, ka februārī darbnīcā varētu veikt padziļināto zvanu ekspertīzi, precīzi nosakot veicamo restaurācijas darbu apjomu. Restaurāciju plānots sākt 2019.gada martā, aprīlī, lai jau maijā zvani varētu atgriezties Valmierā," pavēstīja Pastva.

Atjaunošanas laikā tiks atjaunots arī zvanu skanējums, jo plaisu dēļ tas ir mainījies, turklāt mazākais zvans jau daudzus gadus neskanēja.

Plānots, ka pēc atjaunošanas zvani tiks pieslēgti elektroniskai zvanu sistēmai, kas dienas laikā iezvanīs katru stundu. Taču zvanu mēli iešūpināt noteiktā ritmā, lai ieskandinātu dievkalpojumu sākumu, varēs arī ierastajā kartībā, to darot zvaniķim.

"Pēc torņa atjaunošanas gan zvanu telpa, gan tur esošais pulksteņa mehānisms, kas darbina pie baznīcas fasādes esošā pulksteņa ciparnīcu, būs pieejami apskatei. Esam padomājuši arī par interesantiem digitāliem risinājumiem, lai saistošā veidā stāstītu par baznīcas vēsturi. Piemēram, torņa zālē būs "dzīvā glezna" - attēls sāks kustēties, kad tam tuvosies apmeklētājs," klāstīja Pastva.

Torņa iekštelpu atjaunošana paredz baznīcas torņa kāpņu, zvanu un pulksteņu nodalījuma pārbūvi, iekštelpu logu, durvju un grīdu atjaunošanu. Torņa izstāžu zālē plānots izveidot interaktīvo izstādi. Pilnībā tiks atjaunota elektroinstalācija, ierīkota ugunsdrošības signalizācija un videonovērošana.

1624.gadā Valmierā bija divi zvani. Viens atradies tornī, bet otrs - virs pils vārtiem. Kad 1702.gadā visa pilsēta smagi cieta Krievijas cara Pētera I karadarbības dēļ, ugunsgrēkā izkusa pat baznīcas zvans, bet no dievnama saglabājās tikai mūri. Baznīcu atjaunot sāka 1703.gadā, darbus pabeidzot 1739.gadā.

Lielākais baznīcas zvans, kura augstums ir 70 centimetri, bet diametrs - 95 centimetri, atliets 1754.gadā. Uz tā ir uzraksts "Gerhard Meyer fecit, Holmiae Anno 1754". Mazākais zvans, kura augstums ir 70 centimetri, bet diametrs - 82 centimetri, iegādāts 1713.gadā.

Valmieras Svētā Sīmaņa baznīca ir viens no vecākajiem Latvijas dievnamiem, kas celts 1283.gadā. Baznīca ir Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. 17.gadismtā zvanu tornis ieguva izskatu, kāds tas saglabājies līdz mūsdienām. Torņa ceturtajā stāvā ir zvanu telpa, kas skatītājiem bija norobežota ar necaurredzamu sienu, bet pēc atjaunošanas būs pieejama apskatei.

Lai varētu veikt torņa iekštelpu atjaunošanu, Valmieras Svētā Sīmaņa luterāņu draudze kā partneri piedalās Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētajā projektā "Kultūra, vēsture, arhitektūra Gaujas un laika lokos". Tas paredz, ka astoņas Vidzemes pašvaldības atjaunos un attīstīs kopumā deviņus kultūrvēsturiskā mantojuma objektus, radot vietu jauniem kultūras un tūrisma pakalpojumiem.

Kopējā projekta summa tiek plānota ap 170 000 eiro. Paredzams, ka par ERAF līdzekļiem būs iespējams segt 75% no torņa iekštelpu atjaunošanas izmaksām. Pārējās izmaksas draudze plāno segt ar ziedotiem līdzekļiem, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu. Valmierā šī projekta gaitā tiks arī būvēts pils kultūrvides centrs, ļaujot iepazīt pils astoņus gadsimtus ilgo vēsturi un dodot telpu kultūras mantojuma apzināšanai, pētniecībai un izziņai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)