Banner 980x90

Nedēļas nogalē Valmierā notiks Simjūda gadatirgus

Rīga, 9.okt., LETA. Sestdien, 13.oktobrī, Valmierā no plkst.9 līdz 16 notiks tradicionālais Simjūda gadatirgus, aģentūru LETA informēja Valmieras pilsētas pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Zane Bulmeistare.

Valmieras rātslaukumā, vecpilsētas teritorijā, kā arī izkārtojoties pa Lāčplēša ielu līdz Raiņa ielai pircējus gaidīs vairāk nekā 300 tirgotāju ne tikai no Latvijas, bet arī no Igaunijas, Lietuvas un Baltkrievijas.

Simjūda tirgū iedzīvotāji ne tikai iegādājas acij un vēderam tīkamas lietas, bet arī smeļas iedvesmu, kā rudenīgo košumu ienest mājās. Jau ierasts, ka tirgus apmeklētāji aicināti baudīt bruņinieku zupu – pēc viduslaiku receptes gatavotu spēcinošu maltīti.

Simjūda tirgū rudens atnākšana tiks sveikta ar brangu lustēšanos kopā ar folkloras kopu "Mēžābele" no Jērcēniem. Par ragu mūzikas pavadījumu rūpēsies pūtēju orķestris "Signāls". Balsis iesildīt aicinās vokālais ansamblis "Trīne" un folkloras kopa "Endzelīte" no Dikļiem.

Savukārt Hanzas namiņos sasildīties varēs ar muzeja Garšaugu dārziņā audzētām tējām, uzzināt, kā tiek krāsota dzija, interesenti varēs izkalt sev rotu.

Leģendas vēsta, ka Simjūda tirgus pirmsākumi meklējami kopš Valmieras Svētā Sīmaņa baznīcas uzcelšanas. Tas parasti norisinājās oktobra beigās, Sīmaņa dienā. Vēlākos gadsimtos tirgus diena kā notikums tika atzīmēta arī kalendārā, kur vietas ierobežojuma dēļ Sīmaņa un Jūdas dienā bija ieraksts "Sim., Jūda". Tā arī pamazām tirgus ieguva vārdu, ko pazīst ne tikai Latvijā.

1940.gadā viduslaiku tradīcija tika aizliegta, bet pirms 23 gadiem Valmieras muzejs tirgus rīkošanu atjaunoja.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)