Banner 980x90

Mīti par transportlīdzekļa apdrošināšanu

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Šobrīd, katram piektajam ir savs automobilis, lai bez raizēm varētu piedalīties ceļu satiksmē, tiek iegādāta transportlīdzekļa apdrošināšana. Bieži nākas dzirdēt dažādus viedokļus par to kāpēc apdrošināšanas polises ir dārgas. Atlīdzības saņemšana jāgaida vairākus mēnešus, un tās pieteikšana ir sarežģīta. Ja manai mašīnai ir automātiskā pārnesuma kārba, apdrošināšana ir dārgāka nekā manuālajai kārbai. Apdrošināšanas kompānija mani grib apmānīt un pieprasīt lielāku samaksu par polisi. Kad pirku apdrošināšanu nebija tāds punkts par maniem pienākumiem. 

Šie un vēl daudzi citi mīti, kas dzirdēti no cilvēkiem par transportlīdzekļa apdrošināšanu. Kā tad ir patiesībā?

1. Vai tiešām automobiļa pārnesuma kārba ietekmē apdrošināšanas polises cenu?
Nebūt nē, šis ir viens no muļķīgākajiem mītiem, kas izveidojies. Apdrošināšanas polises OCTA, kā arī KASKO cenu ietekmē transportlīdzekļa modelis, marka, masa, kā arī tā vecums un tirgus vērtība. 

Runājot par KASKO, tad cenu vēl veido arī transportlīdzekļa izmantotāja vecums un stāžs – jo jaunāks tā īpašnieks, jo dārgāka polise. OCTA polisei viens no noteicošajiem faktoriem ir Bonus- malus klase – jo mazāk ceļa satiksmes negadījumu ir īpašnieka vēsturē, jo lētāka OCTA un labāka Bonus-malus klase. Vairāk par OCTA lasi https://www.manapolise.lv/!

2. Kad pirku polisi nebija nekādu īpašnieka noteikumu.
Šī ir bieži vien cilvēku atruna gadījumos, kad ir noticis kāds negadījums un apdrošināšanas kompānija atsaka atlīdzības izmaksāšanu, jo netiek ievērots kāds no līgumā noteiktajiem punktiem. Apdrošināšanas polises līgums ne ar ko neatšķiras, piemēram, no bankā paņemta kredīta līguma. 

Katrai no pusēm ir noteikumi, kas ir jāievēro. Tā ir tā sīkā druka, kuru neviens nevēlas lasīt, taču, lai negadītos atrasties šādā situācijā pirms līguma parakstīšanas klātienē vai polises iegādāšanās tiešsaistē ir jāiepazīstas ar līguma noteikumiem.

3. Apdrošināšanas kompānija mani grib apmānīt un pieprasīt lielāku naudu par polisi.
Katrai apdrošināšanas kompānijai ir savs noteiktais cenrādis OCTA un KASKO polisēm. Tagad viss ir pavisam vienkārši un neviens nevienu nevar apmānīt un pieprasīt ļoti lielu samaksu par izvēlēto polisi.

Kalkulators – pavisam vienkārši, katrai no polisēm tāds pastāv. Lai iegādātos OCTA polisi, kalkulatorā ir jāievada automašīnas reģistrācijas numurs, reģistrācijas apliecības numurs un polises termiņš (3, 6, 9 vai 12 mēneši), savukārt KASKO polises kalkulatorā jāievada automašīnas numurs, automašīnas reģistrācijas apliecības numurs, automašīnas vērtība, jaunākā lietotāja vecums un stāžs. Šie kalkulatori izrēķinās Jums izdevīgākos piedāvājumus – sākot no lētākā līdz dārgākajam apdrošināšanas polises piedāvājumam, tālāk jau viss ir Jūsu ziņā, kuru no piedāvājumiem izvēlaties.

4. Atlīdzības saņemšana jāgaida vairākus mēnešus, un tās pieteikšana ir sarežģīta
Arī šis mīts ir ļoti izplatīts sabiedrībā, viss notiek elektroniski, protams, var arī personīgi doties pie sava apdrošināšanas brokera un aizpildīt papīru lērumu, lai pieteiktu atlīdzību, taču vieglāk, ātrāk un ērtāk to visu izdarīt ir internetā. Dodies uz sava apdrošinātāja mājaslapu un meklē anketu, kur var pieteikt nelaimes gadījuma atlīdzību. 

Katrai no apdrošināšanas kompānijām ir noteikts laiks, kurā tās izskata atlīdzības pieteikumu, visbiežāk tas ir no divām līdz piecām darba dienām. Kā arī ir iespējams pieteikt atlīdzību, zvanot uz konkrētās apdrošināšanas kompānijas informatīvo tālruni, kur darbinieki aizpildīs un nodos izskatīšanai Jūsu pieteikumu.

5. Tiem, kuriem ir pazīšanās apdrošināšanas kompānijās, polises ir lētākas.
Tavs kaimiņš, paziņa vai tuvs draugs strādā apdrošināšanas kompānijā, tas nenozīmē, ka varēsi iegūt lētāku OCTA vai KASKO polisi. Nav iespējams mākslīgi apiet kritērijus, pēc kuriem tiek aprēķinātas polises cenas. Tev ir jaunākais BMW auto un esi tikko ieguvis tiesības, tad noteikti OCTA un KASKO būs dārgas. 

Sabiedrības viedoklis ir nedaudz savāds, jo sistēmu nevar tik viegli piemuļķot, varbūt agrāk tas strādāja, jo varēji aiziet klātienē pie apdrošināšanas brokera, kurš kaut kā varēja apiet sistēmu un mistiski izveidot lētāku apdrošināšanas polisi. 

Šiem un vēl neskaitāmi daudz citiem mītiem neieteiktu uzticēties, ja rodas kādas neskaidrības – var taču piezvanīt apdrošināšanas kompānijai vai arī vienkārši izmantot šos apdrošināšanas polišu kalkulatorus, kur sistēma automātiski izrēķinās un atradīs, kura kompānija var piedāvāt lētāko OCTA un KASKO polises risinājumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)