Banner 980x90

Kā ievērot drošību skolēnu pavasara brīvlaikā?

Publicitātes foto
Publicitātes foto
No 13. līdz 17.martam ir skolēnu pavasara brīvlaiks. Vecākiem, plānojot brīvlaika aktivitātes, svarīgi atcerēties un kopā ar jaunieti pārrunāt dažādus drošības jautājumus, pilsētas informācijas portālam Valmiera24.lv pastāstīja Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā Līga Bieziņa.

Lai arī marts ir pavasara mēnesis, ziema vēl negrasās pilnībā atkāpties. Tādēļ būtiski ir ievērot piesardzības noteikumus ūdenstilpju tuvumā. Saglabājoties siltiem laika apstākļiem, uz ledus noteikti nedrīkst vairs atrasties. Tāpat gan bērniem, gan pieaugušajiem, ejot pa ielu, ir vērts pārliecināties, ka no jumtiem nav iespējams kūstoša ledus vai sniega nogruvums.

Dodoties ārā, vēlams, lai bērnu apģērbs ir ar atstarojošiem elementiem. Savukārt, atrodoties uz ielas, nedrīkst sarunāties ar nepazīstamiem cilvēkiem, kāpt svešās automašīnās, pieņemt saldumus un jebkādas citas lietas no nezināmām personām. Ja bērns pārvietojas ar velosipēdu, skeitbordu vai skrejriteni, jāpārrunā drošas braukšanas principi un jāpārliecinās, vai pārvietošanās līdzeklis ir tehniskā kārtībā. Dodoties ārpus mājas, ir jāinformē vismaz viens no vecākiem par savu atrašanās vietu un aptuveno laiku, kad jaunietis plāno atgriezties mājās.

Tāpat būtiski pārrunāt drošības noteikumus, ja bērns atrodas viens pats mājās. Durvīm jābūt aizslēgtām, un ir vērts atgādināt par to, ka durvis nav ieteicams atvērt svešām personām. Pārrunājami ir arī uguns un elektrodrošības noteikumi.

Mūsdienu informācijas tehnoloģiju laikmetā ne mazāk svarīga ir drošība internetā. Jāatgādina jauniešiem, ka nedrīkst atsaukties uz nezināmiem piedāvājumiem, publicēt privātu informāciju, skatīties nepiemērota satura materiālus (vardarbība, pornogrāfija), kā arī spēlēt bērna vecumam neatbilstošas spēles.

Atrodoties jebkādā ārkārtas un stresa situācijā, bērnam vajadzētu atcerēties svarīgākās lietas. Vislabākais veids, kā to izdarīt, ir pārrunāt drošības jautājumus, izspēlējot konkrētas situācijas. To var darīt, izvaicājot bērnu par viņa rīcību attiecīgos gadījumos. Tomēr nevajadzētu bērnus arī baidīt ar pārspīlētām situācijām un draudiem.

Jaunietim noteikti ir jābūt informētam par to, kur meklēt palīdzību - kad jāzvana vecākiem, jāiet iet pie kaimiņiem, jāzvana operatīvajiem dienestiem pa tālruni 112 vai ātrajai medicīniskajai palīdzībai pa tālruni 113.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)