Banner 980x90

Jaunas siltumnīcas ABC

Tuvojoties pavasara–vasaras sezonai, ir jāsāk domāt laikus par dārza iekopšanu, un tieši šobrīd ir īstais un izdevīgākais laiks jaunas siltumnīcas iegādei. Kāda siltumnīca ir labākā, cik lielu to vajadzētu, kādi ir plusi un mīnusi to uzturēšanā – lasiet turpinājumā. 

Kāda seguma siltumnīcu izvēlēties?
Pircēju izvēles galvenie kritēriji parasti ir cena un kvalitāte, tāpēc ir diskusijas starp plēves siltumnīcām, jo tās ir lētākas, un polikarbonāta siltumnīcām, kuras ir dārgākas, tomēr kvalitatīvākas. 

Abi siltumnīcu veidi tiek ražoti tā, lai tie būtu viegli saliekami. To konstrukcijas ir tik vieglas, ka jebkurš to var salikt pusstundas laikā, tomēr drošības pēc, lai neko nesabojātu, bieži vien var atrast arī ekspertus jeb meistarus, kuri to var izdarīt jūsu vietā. 

Pirms pērkat siltumnīcu, iepazīstieties ar tehnisko specifikāciju – siltumnīcas ar plastmasas leņķiem nav ilgtermiņā stabilas un drošas, turpretim siltumnīcas ar karkasu no armēta tērauda caurulēm kalpos ilgāk. To stabilitāti papildus nodrošina skrūves. 

Plēvju siltumnīcas nav sliktas, tās kalpos ilgāk, ja pirms ziemas tās sagatavosiet ieziemošanai – vienkārši sakot, plēve ir jānoņem, atstājot tikai karkasu. Plēves siltumnīcas ļoti labi absorbē saules starus, dodot augiem tieši tik, cik tiem ir nepieciešams, tomēr, lai dārzeņi un garšaugi augtu ražīgi, plēves materiāls nav vienīgais, kas to ietekmē. 

Kā mīnuss plēves siltumnīcām ir tāds, ka skarbas vētras gadījumā, plēve var tikt saplosīta. 

Polikarbonāta siltumnīcas ir izturīgākas, bet arī tās prasa sava veida kopšanu, piemēram, tās nevajadzētu likt tuvu kokiem, lai rudenī uz tām nesakristu lapas, kuras sāktu pūt, vai arī tas, ka vēlams būtu tās regulāri notīrīt, lai neveidojas aļģes un citi nevēlami mikroorganismi. 

Siltumnīcas lielums
Ja audzēsiet tomātus, tad vēlamais siltumnīcas augstums ir 2,20 līdz 2,50 m. Ņemiet vērā, ka tehniskajās specifikācijās augstākā vieta ir norādīta jumta korē, bet sānos tā iet uz leju, tādējādi kļūstot zemāka. 

Novietojums
Ne mazāk svarīgs ir siltumnīcas novietojums dārzā – gan saules stari, gan koki tuvumā var ietekmēt augšanas apstākļus. Vislabāk siltumnīcu ir novietot ziemeļu–dienvidu pusē, tādējādi nodrošinot, ka nevienā no pusēm nav lielāks un izteiktāks karstums. Arī krūmi un koki tuvumā met ēnu vai rudenī lapas var sabirt uz siltumnīcas, tādējādi bojājot siltumnīcas virsmu. 

Ventilācija
Lai saulainās un karstās dienās neveidotos kondensāts, ir ļoti svarīgi atcerēties par ventilāciju, tāpēc, pērkot siltumnīcu, izpētiet arī tās iespējas. Augiem ir ļoti svarīga laba gaisa apmaiņa, jo citādi pastāv risks – dažādas slimības vai nokalšana. 

Mazām siltumnīcām ir vienas durvis un otrā pusē lūka, bet lielām siltumnīcām noteikti jāskatās, lai ir vairāk ventilāciju iespēju – lodziņš, jumts un lūka.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)